Παρασκευή 3 Μάη 2024 - Κυριακή 5 Μάη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στυγνό...

Σε ζωντανή μετάδοση παρακολούθησαν οι ΗΠΑ και όλος ο κόσμος την έφοδο των αστυνομικών δυνάμεων στο κατειλημμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αφού δεν κατάφεραν με απειλές και εκβιασμούς να σπάσουν τις κινητοποιήσεις αλληλεγγύης των φοιτητών στον Παλαιστινιακό λαό. Δυνάμεις καταστολής, οπλισμένες σαν αστακός, εισέβαλαν κινηματογραφικά στο κτίριο του πανεπιστημίου και συνέλαβαν τους φοιτητές, που απαιτούσαν να σταματήσει εδώ και τώρα η συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ. Παρέδωσαν έτσι η κυβέρνηση Μπάιντεν και ο κρατικός μηχανισμός των ΗΠΑ ένα ζωντανό μάθημα για το περίφημο «κράτος δικαίου» στην ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου, στην πιο ...«τέλεια» δημοκρατία, όπως προβάλλεται από τα ευρωατλαντικά παπαγαλάκια και στη χώρα μας.

... πρόσωπο

Στον απόηχο μάλιστα των γεγονότων και με την καταστολή να επεκτείνεται σε άλλα πανεπιστήμια, ο «νεοφιλελεύθερος» και «ακροδεξιός» Τραμπ τσακωνόταν με τον «δημοκράτη» και «προοδευτικό» Μπάιντεν για το πόσο πιο γρήγορα θα έπρεπε να είχε γίνει η επέμβαση της αστυνομίας, ώστε να μην πλήττονται η εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο και οι σχέσεις τους με το Ισραήλ! Δεν κρύβουν μάλιστα ότι ήταν αίτημα του πανίσχυρου ισραηλινού λόμπι να τελειώνουν μια ώρα αρχύτερα οι κινητοποιήσεις των φοιτητών, αφού προσπάθησαν να τους συκοφαντήσουν ως «αντισημιτιστές». Αυτό είναι λοιπόν το στυγνό πρόσωπο της «δημοκρατίας» τους, δηλαδή της δικτατορίας του κεφαλαίου, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και παντού. Αυτήν τη «δημοκρατία» προσπαθεί να «ξεπλύνει» με τα προεκλογικά σποτάκια της και η ΕΕ, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη να πέσει «φούμο» στα κόμματα και στην πολιτική της, να βγει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Πρότυπο

Μειωμένες κατά 15% σε σχέση με το 2011 είναι οι αποδοχές των μισθωτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τον Μάη και τον Ιούνη του 2023 (τα τελευταία πρόσφατα). Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος μεικτός μισθός πλήρους και μερικής απασχόλησης ήταν 1.045 ευρώ, ενώ περίπου 740.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση αμείβονταν με μόλις 464 ευρώ μεικτά! Αποκαλυπτική για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι η μερική απασχόληση, που αυξήθηκε κατά 131% από το 2011. Σε σχέση με εκείνη τη χρονιά (μετά ξεκίνησαν οι μνημονιακές περικοπές και ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου), ο μέσος μισθός ειδικά της μερικής απασχόλησης έχει μειωθεί κατά 22,4%! Που σημαίνει ότι χιλιάδες περισσότεροι εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, μπαίνουν στην αγορά εργασίας με ακόμα χειρότερους όρους. Αυτή η «κανονικότητα» των άθλιων μισθών καταγράφεται σε περιόδους που η ελληνική οικονομία προβάλλεται περίπου ως «πρότυπο» για τους ρυθμούς ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη, με εύσημα από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τα όργανα της ΕΕ. Που σημαίνει ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης, με «πάγωμα», ακόμα και με μείωση των εργατικών αποδοχών εξαιτίας της ακρίβειας που σαρώνει. Για όλα αυτά απήργησαν την 1η Μάη χιλιάδες εργαζόμενοι στη χώρα. Με τα ίδια κριτήρια πρέπει να φτάσουν και μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών. Να καταψηφίσουν τα κόμματα και την ΕΕ της αντεργατικής «κανονικότητας», να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ, που παλεύει στο πλευρό τους για σύγχρονους μισθούς και δικαιώματα.

Χίλια νήματα

Οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις των χούλιγκαν του Ολυμπιακού που εμπλέκονται στη δολοφονία του αστυνομικού στου Ρέντη με τη διοίκηση της ομάδας και η ...μισθοδότηση ορισμένων από τον δήμο Πειραιά είναι άλλη μια απόδειξη για τα χίλια νήματα που συνδέουν τους οπαδικούς στρατούς με τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΠΑΕ. Οι αρχηγοί των οπαδικών στρατών μόνο άγνωστοι δεν είναι στις διοικήσεις, οι οποίες, κατά τ' άλλα, βγάζουν πύρινους λόγους ενάντια στην οπαδική βία και υπόσχονται κάθαρση μετά από κάθε περιστατικό. Αποδεικνύεται όμως και η μεγάλη υποκρισία των κυβερνήσεων, που είναι θεματοφύλακες της επιχειρηματικής δράσης στον αθλητισμό, με όλα τα καρκινώματα που τη συνοδεύουν. Παρά τα μέτρα και τις ποινές που ανακοινώνονται κατά καιρούς, ειδικά μετά από «χοντρά» σκηνικά οπαδικής βίας, τα συμφέροντα που λυμαίνονται τον αθλητισμό όχι μόνο παραμένουν ανέγγιχτα αλλά θωρακίζονται κι άλλο, με νέους νόμους για την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και των άλλων αθλημάτων. Οσο για την «πρόσληψη» τέτοιων εγκληματικών στοιχείων στον δήμο Πειραιά, όπου, όπως καταγγέλλεται, δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους, ας δώσουν απαντήσεις το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωακειμίδης, που στηρίζουν ως «προοδευτική» και «επιτυχημένη» τη δημοτική αρχή...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ