Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Οι συνομιλίες δεν άρχισαν με τους καλύτερους οιωνούς

Πραγματοποιήθηκε το Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ προς τιμή των 75 χρόνων του ΚΚΚ - ΑΚΕΛ

Ο Δημήτρης Χριστόφιας
Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Μέσα σε ατμόσφαιρα ενθουσιασμού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με μεγάλη επιτυχία, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, προς τιμή των 75χρονων του ΚΚΚ - ΑΚΕΛ. Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι όλων των Ελληνοκυπριακών Κομμάτων, εκπρόσωποι του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας, υπουργοί, πρώην υπουργοί, ο πρέσβης της Ελλάδας και οι πρέσβεις άλλων χωρών, βουλευτές, δήμαρχοι, ανεξάρτητοι αξιωματούχοι της πολιτείας και άλλοι προσκεκλημένοι.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο Γιαννάκης Κολοκαδίσης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Εκ μέρους των βετεράνων μίλησε ο Γιάννης Περδίος, ενώ εκ μέρους της νέας γενιάς των ΑΚΕΛιστών χαιρέτισε το Συνέδριο ο γγ της ΕΔΟΝ Γιώργος Λουκαΐδης. Κύριος ομιλητής ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος έκαμε εκτενή αναφορά στην ιστορική πορεία και τους αγώνες του ΚΚΚ - ΑΚΕΛ, καθώς και στο σημερινό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του ΑΚΕΛ, στις θέσεις του στο Κυπριακό και σε άλλα ζητήματα της κυπριακής πραγματικότητας. Αναφερόμενος πιο ειδικά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, σημείωσε:

«Εχουμε εισέλθει σε μια κρίσιμη φάση του Κυπριακού που ενδέχεται να αποδειχτεί καθοριστική για την εξέλιξη του προβλήματος και το μέλλον αυτού του τόπου. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε διλήμματα και να πάρουμε αποφάσεις. Οπως πρέπει, σε συνεργασία και με την Ελλάδα, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις απειλές της Τουρκίας και γενικά όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Αρχισαν και διεξάγονται με εντατικούς ρυθμούς απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων για την επίλυση του Κυπριακού. Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η προσπάθεια, δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Η Αγκυρα και ο Ντενκτάς φαίνεται να εμμένουν στις αδιάλλακτες θέσεις τους για λύση συνομοσπονδίας δυο κυρίαρχων κρατών. Ο ξένος παράγοντας φαίνεται πως, αντί υποστήριξης των αρχών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ερωτοτροπεί με φόρμουλες που θα μοιράζουν την απόσταση ανάμεσα στη λύση ομοσπονδίας, όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη λύση συνομοσπονδίας, όπως θέλει η τουρκική πλευρά. Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό τη σκιά της εκτροπής από την ορθή βάση αναζήτησης λύσης του προβλήματος, που προωθήθηκε και με τη συνέργεια δυστυχώς του ΟΗΕ από το 1999. Είναι γνωστές οι εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ για το πώς φτάσαμε σ' αυτή την εκτροπή και τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνώντων. Δεν παραγράφουμε αυτές τις ευθύνες. Αυτή τη στιγμή, όμως, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη επικεντρώνουμε την προσοχή μας στη διεξαγωγή των συνομιλιών. Ευχόμαστε, διακαώς, να επιτύχουν. Και όσο εξαρτάται από εμάς θα δουλέψουμε σκληρά, για να επιτύχουν και να ανοίξει, επιτέλους, ο δρόμος για λύση του Κυπριακού. Εφόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης θέτει και υπερασπίζεται στο τραπέζι των συνομιλιών τις αρχές λύσης του Κυπριακού, ενημερώνει την πολιτική ηγεσία και συλλογικά, στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, χειριζόμαστε το διάλογο και τις εξελίξεις θα έχει την υποστήριξη του ΑΚΕΛ σ' αυτή τη νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Διαβεβαιώνουμε τους Τ/κύπριους συμπατριώτες μας ότι το ΑΚΕΛ αφουγκράζεται τη φωνή αγωνίας που εκπέμπουν, κατανοεί τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η κοινότητά τους και την επιθυμία της για λύση το συντομότερο δυνατό. Εχουμε ακριβώς την ίδια αγωνία και την ίδια επιθυμία. Και εφόσον τηρούνται ορισμένες βασικές αρχές λύσης του προβλήματος είμαστε έτοιμοι για έναν έντιμο, ιστορικό συμβιβασμό».

Προς το Συνέδριο έφτασαν συγχαρητήρια μηνύματα από Κόμματα του εξωτερικού, όπως το Κομμουνιστικό Κόμματα Ελλάδας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το ΚΚ ΗΠΑ, το Κόμμα Κομμουνιστών Λευκορωσίας, το ΚΚ Χιλής και το Αριστερό Κόμμα Σουηδίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την έγκριση Διακήρυξης προς τον Κυπριακό Λαό. Το κείμενο της διακήρυξης θα δοθεί σύντομα στη δημοσιότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ