Τρίτη 5 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Κουλοχέρηδες»

Ωραία μηχανή τα «φρουτάκια»! Ωραία για όσους την έχουν στήσει και αφαιμάσσουν χρόνια το λαό, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι ποντάροντας στα σάπια «φρούτα» του πολιτικού μας μπαξέ, μπορεί να «πιάσει την καλή». Ωθούμενοι από αυτήν την πλάνη πηγαίνουν κάθε τόσο οι παγιδευμένοι, οι αφελείς - όπως θέλετε πέστε τους - και ρίχνουν την... ψήφο τους στη σχισμή της μηχανής. Και έπειτα τραβούν το μοχλό και περιμένουν να «πέσουν φράγκα», «καλύτερες μέρες» και άλλα παρόμοια ευτυχή. Πού όμως! Η μηχανή «μασάει» την ψήφο και αντί για τα προσδοκώμενα, βγάζει η άτιμη ανεργία, τράκες, ακρίβεια, συντάξεις πείνας, κλεμμένα μεροκάματα, περικοπές, δυστυχία δηλαδή με το τσουβάλι.

- Ρε, τι έγινε; αναρωτιούνται έκπληκτοι οι παίκτες και ξανατραβούν το μοχλό, μπας και συνέβη κάποιο λάθος. Μάταια όμως. Η μηχανή βγάζει πάλι «αγγούρια». Κι αν επιμένεις να εισπράξεις κάτι, ε τότε η μηχανή βγάζει και κλομπ και δακρυγόνα και αγροτοδικεία και μαθητοδικεία. Και τότε καταλαβαίνεις - αργά βέβαια - τι εστί φιλελευθερισμός, εκσυγχρονισμός, Μάαστριχτ, ΟΝΕ, «παγκοσμιοποίηση» και «νέα τάξη». Καταλαβαίνεις, με δυο λόγια, τι εστί βερίκοκο!

Ωραία μηχανή τα «φρουτάκια» ή αλλιώς ο «ληστής με το ένα χέρι» ή και «κουλοχέρης». Τρισ. τα κέρδη των «νονών» που έχουν στήσει την επιχείρηση εδώ και χρόνια. Διαπλεκόμενοι με την εκάστοτε εξουσία, κατορθώνουν οι «κύριοι» να συσσωρεύουν αυτοί ό,τι αρπάζει το σύστημα - ληστής από τις λαϊκές τάξεις. Γδύνουν τους εργάτες, τους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τα θύματά τους αντιδρούν συνήθως σ' αυτή τη λεηλασία με μια γκρίνια άνευ ουσίας και τίποτε άλλο. Οι «νονοί», βλέπετε, έχουν στα χέρια τους και όλα σχεδόν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και μέσω αυτών έχουν κάνει σε άπειρους «λοβοτομή» και τους έχουν αποχαυνώσει εντελώς. Και το ληστρικό παιχνίδι με τα «φρουτάκια» καλά κρατεί. Ο λαός παγιδευμένος στην ολέθρια έξη να τζογάρει πάντα, όταν έρχονται εκλογές ποντάρει σε κάθε είδους «φρούτα» της πολιτικής. Και φυσικά μόνιμα χάνει και μόνιμα διαπιστώνει ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά», γιατί από την επομένη κιόλας των εκλογών αρχίζουν νέες τράκες, νέο σφίξιμο της ζώνης κλπ.

Και επειδή οι παμπόνηροι «νονοί» σκέφτονται ότι μπορεί ο λαός να απελπιστεί κάποια στιγμή και να λακίσει από το «παιχνίδι», όλο και προσθέτουν κάποιο καινούριο «φρούτο» στη μηχανή τους. Για να δημιουργούν την ψευδή εντύπωση ότι, ποντάροντας κάποιος σ' αυτό, κάτι μπορεί να κερδίσει επιτέλους. Επίκαιρο παράδειγμα αυτού του κόλπου το νεοϊδρυθέν κόμμα του δημάρχου. Ας προσέξουν όμως όσοι τυχόν λιμπίζονται το νέο «φρούτο». Είναι μάπα το καρπούζι!

Μακριά λοιπόν από τη «φρουτομηχανή» που έχουν στήσει οι επιτήδειοι, για να «τρώνε» κάθε τόσο τις ψήφους του λαού και να διαιωνίζουν έτσι την κυριαρχία των ολίγων επί των πολλών, με όσα δεινά για τις λαϊκές τάξεις συνεπάγεται αυτό το «καπέλωμα». Είκοσι πέντε χρόνια, άλλωστε, που ο λαός τζογάρει στις εκλογές, αντί να ψηφίζει ταξικά, φράγκο δεν κέρδισε. Αντίθετα, είδε τα εισοδήματά του να μειώνονται δραματικά, τα κεκτημένα του να λεηλατούνται άγρια, την ανεργία να σκαρφαλώνει στα ύψη, τη δημόσια περιουσία να εκποιείται στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο και τη χώρα να απειλείται με εδαφική συρρίκνωση και να μεταβάλλεται σε προτεκτοράτο περίπου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Με δυο λόγια, μας ρήμαξαν οι «κουλοχέρηδες» της πολιτικής, πρώην και νυν. Καταλήστευσαν και εμάς και τον τόπο και αυτή η διπλή λεηλασία θα συνεχίζεται, όσο υπάρχει στημένη η μηχανή τους, όσο συνεχίζεται ο τζόγος που περιγράψαμε. Τα θύματα της μηχανής, ας καταλάβουν ότι κέρδη μπορούν να αποκομίσουν μόνο με αγώνες, μόνο με συνεχή πάλη. Η προσδοκία τους να κερδίσουν κάποτε με τον τζόγο είναι σκέτη φρ-ουτοπία!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ