Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαβεβαιώσεις σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - κεφάλαιο

Με διαβεβαιώσεις στον ευρωατλαντικό άξονα και στο κεφάλαιο διανθίστηκε η ομιλία, χτες βράδυ, Μητσοτάκη στο συνέδριο «Thessaloniki Summit 2019».

Εχοντας στο ακροατήριο τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ, με τον οποίο είχε συναντηθεί κατ' ιδίαν νωρίτερα, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι το συνέδριο γίνεται σε κομβική στιγμή, λίγο μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «οι αποφάσεις του οποίου προκάλεσαν ευρύτερο προβληματισμό στη γειτονιά μας», καθώς δεν δόθηκε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Τίρανα και Σκόπια.

Εσπευσε, πάντως, να διαβεβαιώσει τις γειτονικές χώρες ότι η ΕΕ «παρά τις επιφυλάξεις κρατά τις πόρτες ανοικτές στα Δυτικά Βαλκάνια», αρκεί, όπως είπε, να προχωρήσουν σε αλλαγές, σε θεσμούς, οικονομική λειτουργία, περιοχές δικαίου και δικαιωμάτων.

Τους έβαλε επίσης θέμα από πλευράς της κυβέρνησης, στη μεν Αλβανία να προχωρήσει σε «απρόσκοπτη και αντικειμενική» απογραφή του πληθυσμού της και να εγγυηθεί στην πράξη περιουσίες και δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, όπως και να μη θέτει ανύπαρκτα ζητήματα. Στη Βόρεια Μακεδονία, να σέβεται τις εμπορικές ονομασίες των ελληνικών προϊόντων και να μην κάνει χρήση του όρου «μακεδονικός».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε για Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης, με βάση τα όσα επιτάσσουν τα θέλω της αστικής τάξης, είναι η διμερής ενίσχυση των σχέσεων με όλες τις χώρες, η «σταθερή υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», προαναγγέλλοντας μάλιστα και «πρωτοβουλία» του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ να καλέσει τους ομολόγους του από Σκόπια και Τίρανα, όπως και η προώθηση της «διασυνδεσιμότητας» σε υποδομές σε μεταφορές, Ενέργεια κ.λπ.

Περιγράφοντας άλλωστε στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, που, όπως τόνισε, έχουν τοποθετήσει κεφάλαιά τους σε όλες τις χώρες της περιοχής, σημείωσε ότι η Βαλκανική μπορεί να γίνει «δυναμική αγορά» όλης της ΝΑ Ευρώπης και να εξελιχθεί σε «οικονομικό πόλο» όλης της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια πορεία «ανάπτυξης» που διευκολύνεται από την ανάπτυξη των λιμένων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ηγουμενίτσας και από ενεργειακά έργα, όπως αγωγοί και άλλα έργα που, όπως τόνισε, ανοίγουν νέες προοπτικές για ενεργειακή συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη και ευρύτερα.

Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στους κάθε λογής «επενδυτές» που έχουν τοποθετηθεί ή θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, παρέθεσε μια σειρά από «φιλοεπενδυτικά μέτρα» της κυβέρνησής του:

Τον νέο «αναπτυξιακό» νόμο, που «ανοίγει δρόμο για νέες επενδύσεις». Το Φορολογικό που «κινητοποιεί παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα», όπως τη μείωση του συντελεστή φόρου για επιχειρήσεις, τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή για όλα τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, τη μείωση του φόρου στα μερίσματα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως μείωση, όπως είπε, της φορολογίας της εργασίας.

Πρόσθεσε ότι σύντομα έρχονται ως νομοσχέδια δυο ακόμα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: Η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια (σχέδιο «Ηρακλής»), με μαζικές τιτλοποιήσεις, όπως είπε, που θα εγγυηθεί το ελληνικό Δημόσιο.

Το δεύτερο, ότι «ξεκινούν επιτέλους μεγάλες αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση», με κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της, καλώντας ανοικτά τους φορολογούμενους, «ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία να τα αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ