Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η «ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»
«Ευκαιρίες», «πύλη» και «προσήλωση» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Η αξιοποίηση της Θεσσαλονίκης ως «πύλης» για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τα επιχειρηματικά σχέδια και «ευκαιρίες» στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της πρώτης μέρας της 4ης «Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης» (ThessSummit), που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και στην οποία μίλησαν μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί, πρέσβεις και εκπρόσωποι κυβερνήσεων ξένων χωρών.

Στην ομιλία του ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, συνεχάρη την κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς «πήρε τον ήδη υψηλό πήχη στη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ που έθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και κατάφερε να τον ανεβάσει παραπάνω». Σημείωσε πως η παρουσία των ΗΠΑ στη Β. Ελλάδα είναι πλέον ιδιαίτερα αισθητή, ξεχωρίζοντας το στρατηγικό βάρος που κατέχει για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα προωθεί αποφασιστικά την ενεργειακή ατζέντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, με πολύ σημαντικά έργα, όπως ο αγωγός IGB και o πλωτός σταθμός LNG. Ειδικής σημασίας χαρακτήρισε τον TAP, καθώς είναι ο μοναδικός που θα μεταφέρει σύντομα μη ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικάνος πρέσβης χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» της ΕΕ να μη δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, και υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά την «ευρωατλαντική προοπτική» των χωρών της περιοχής «υπάρχει μεγάλος βαθμός σύγκλισης» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Συμπλήρωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό» να επανεκκινήσει η διαδικασία ένταξης αυτών των χωρών στην ΕΕ, «και θα συνεργαστούμε στενά με την ελληνική κυβέρνηση γι' αυτό». Με αφορμή μάλιστα τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ζάεφ, χαιρέτισε την «προσήλωση που έχει επιδείξει» ο Ελληνας πρωθυπουργός, συνολικά η κυβέρνηση ΝΔ για «να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών» αλλά και για «να ξεκλειδώσει τη φανταστική δυναμική για τις ελληνικές επενδύσεις» στη Βόρεια Μακεδονία.

Αναφορικά με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαίωσε πως προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να παραμείνει η Αγκυρα στην αμερικανοΝΑΤΟική πλευρά. Ετσι, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν δύο κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ που να είναι περισσότερο «ευθυγραμμισμένα» στο ζήτημα της Τουρκίας απ' ό,τι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, καθώς, όπως τόνισε, και οι δύο χώρες πιστεύουν ότι είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία παραμένει προσδεδεμένη στη Δύση. Μάλιστα, εξήρε «τις προσπάθειες διαλόγου και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης» που γίνονται από την κυβέρνηση ΝΔ, όπως και πριν, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ανοιχτό το κανάλι της επικοινωνίας με την Αγκυρα».

Χέρι χέρι εμπλοκή και επιχειρηματικοί σχεδιασμοί

Κατά τ' άλλα, στις διάφορες θεματικές της χτεσινής μέρας, τα κυβερνητικά στελέχη παρουσίασαν τη μέχρι τώρα προσφορά αλλά και το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΝΔ για τη στήριξη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή και συνολικά. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε στην παρέμβασή του ανάμεσα σε άλλα ότι με το πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο η κυβέρνηση υλοποίησε το πάγιο αίτημα του κεφαλαίου για μείωση του μισθολογικού «κόστους», δεσμευόμενος ταυτόχρονα να συνεχίσει σε αυτήν την κατεύθυνση, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο το Φλεβάρη στη Βουλή προς ψήφιση.

Στις συζητήσεις τέθηκε και η ανάγκη στήριξης για νέο γύρο διείσδυσης του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια, ειδικά του τραπεζικού, το οποίο βρισκόταν σε ηγετική θέση πριν από την περίοδο της κρίσης, με τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη να συμφωνεί πως πρέπει να ενταχθεί στο μέλλον στην ατζέντα της κυβέρνησης, αν και όπως είπε προς στιγμήν δεν υπάρχει συγκεκριμένος τέτοιος σχεδιασμός, αφού προτεραιότητα είναι η «προσέλκυση επενδύσεων».

Τις «μεγάλες ευκαιρίες» που ανοίγονται για κινεζικές επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς, καθώς η Θεσσαλονίκη «κατέχει μεγάλα γεωγραφικά πλεονεκτήματα και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τα Βαλκάνια», τόνισε από την πλευρά της η πρέσβης της Κίνας Zhang Qiyue.

Ιδιαίτερα απασχόλησε τις συζητήσεις και η διαδικασία «απελευθέρωσης», ενοποίησης και διασύνδεσης της αγοράς Ενέργειας στα Βαλκάνια, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και τον ενεργειακό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή, τόσο για την αύξηση των κερδών των ευρωατλαντικών μονοπωλίων όσο και για τη διασφάλιση της «ενεργειακής απεξάρτησης» από τη Ρωσία.

Τέλος, ξεχωριστή συζήτηση έγινε για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο να διαφωνεί με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί, σχετικά με τις «ερμηνείες» της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, αλλά βέβαια να συμφωνούν στην ανάγκη τήρησης της κατάπτυστης Συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ