ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παγκόσμια συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Τη φιλοξενεί το ΚΚΕ από τις 23 μέχρι τις 25 Ιούνη του 2000

Από τις 23 μέχρι τις 25 Ιούνη 2000 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα φιλοξενήσει για 3η συνεχή χρονιά την παγκόσμια συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων. Το θέμα της συνάντησης θα είναι «Εμπειρίες από τους αγώνες, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες των κομμουνιστών σήμερα».

Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε το 1998 είναι μια κοινή προσπάθεια που έχει σαν σκοπό να συμβάλει στην ανάδειξη της κομμουνιστικής ταυτότητας, στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις και αγώνες στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον, οι αγώνες ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες στη Νότια Αφρική, Λατινική Αμερική, Ινδία, Νότια Κορέα, Πορτογαλία, η κατάσταση στα Βαλκάνια και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η όλο και μαζικότερη αμφισβήτηση του ιμπεριαλισμού στην Παλαιστίνη, Κολομβία, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ και σε άλλες χώρες, όπως και τα νέα βήματα που απαιτούνται, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνάντησης.

Ειδική σύνοδος θα αφιερωθεί στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο μοναδικός χαρακτήρας των συναντήσεων της Αθήνας, που προσφέρουν τη δυνατότητα σ' έναν τόσο μεγάλο αριθμό κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων να ανταλλάσσουν γνώμες για τα βασικά σύγχρονα ζητήματα, τους προσδίδουν ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον και έναν παγκόσμιο χαρακτήρα. Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 60 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, από 52 χώρες όλου του κόσμου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι παρεμβάσεις των ΓΓ κομμάτων όπως του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ, του ΚΚ ΗΠΑ, του ΚΚ Μολδαβίας, του ΚΚ Ισραήλ, των εκπροσώπων των ΚΚ Κολομβίας, ΚΚ Νεπάλ, του ΚΚ Αυστρίας, που για πρώτη φορά θα πάρουν μέρος στη συνάντηση, αλλά και των ΚΚ Κούβας και ΚΚ Βιετνάμ, των ΚΚ από τη Ρωσία και την Ουκρανία και πολλών άλλων.

Επίσης, η συνάντηση θα προωθήσει τη συνεργασία των κομμάτων όσον αφορά την παραπέρα αξιοποίηση του κόμβου στο Ιντερνετ (1 εκατομμύριο επισκέπτες σε 10 μήνες λειτουργίας) και την έκδοση κοινού περιοδικού, που φιλοξενεί τις απόψεις των κομμάτων στα κρίσιμα σύγχρονα ζητήματα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια λίστα των Κομμάτων που έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τις 9 Ιούνη

1 ΑΙΓΥΠΤΟΣ:ΚομμουνιστικόΚόμμα Αιγύπτου

2 ΑΛΒΑΝΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Αλβανίας

3 ΑΛΓΕΡΙΑ: ΚόμμαΔημοκρατίας και Σοσιαλισμού Αλγερίας

4 ΑΡΜΕΝΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Αρμενίας

5 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Αυστραλίας

6 ΑΥΣΤΡΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Αυστρίας

7 ΒΕΛΓΙΟ: ΕργατικόΚόμμα Βελγίου

8 ΒΙΕΤΝΑΜ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Βιετνάμ

9 ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΒουλγάρικοΚομμουνιστικό Κόμμα - «Γκεόργκι Ντιμιτρόφ»,ΚομμουνιστικόΚόμμα Βουλγαρίας,ΜαρξιστικήΠλατφόρμα Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος

10 ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Βρετανίας,ΝέοΚομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

11 ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΓερμανικόΚομμουνιστικό Κόμμα

12 ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: ΝέοΚομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας

13 ΔΑΝΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα στη Δανία

14 ΕΛΛΑΔΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Ελλάδας

15 ΗΠΑ:Κομμουνιστικό Κόμμα, ΗΠΑ

16 ΙΝΔΙΑ:ΚομμουνιστικόΚόμμα Ινδίας

17 ΙΡΑΝ: ΤΟΥΝΤΕΧ(Ιράν)

18 ΙΡΑΚ: ΙρακινόΚομμουνιστικό Κόμμα,ΚομμουνιστικόΚόμμα Κουρδιστάν - Ιράκ

19 ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΕργατικόΚόμμα Ιρλανδίας

20 ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΙορδανικόΚομμουνιστικό Κόμμα

21 ΙΣΠΑΝΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα των Λαών της Ισπανίας

22 ΙΣΡΑΗΛ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Ισραήλ

23 ΙΤΑΛΙΑ: Κόμματων Ιταλών Κομμουνιστών

24 ΚΑΝΑΔΑΣ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Καναδά

25 ΚΟΛΟΜΒΙΑ:ΚομμουνιστικόΚόμμα Κολομβίας

26 ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ: ΚόμμαΕργατών Κορέας

27 ΚΟΥΒΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Κούβας

28 ΚΥΠΡΟΣ: ΑΚΕΛ(Κύπρος)

29 ΛΕΤΟΝΙΑ: ΣοσιαλιστικόΚόμμα Λετονίας

30 ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Λευκορωσίας

31 ΛΙΒΑΝΟΣ: ΛιβανέζικοΚομμουνιστικό Κόμμα

32 ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Κόμματων Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας

33 ΜΠΑΧΡΕΪΝ: ΕΑΜΜπαχρέιν

34 ΝΕΠΑΛ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Νεπάλ

35 ΝΟΡΒΗΓΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Νορβηγίας

36 ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: ΝοτιοαφρικανικόΚομμουνιστικό Κόμμα

37 ΟΛΛΑΝΔΙΑ: ΝέοΚομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

38 ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΕργατικόΚόμμα Ουγγαρίας

39 ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Ουκρανίας,ΕνωσηΚομμουνιστών Ουκρανίας

40 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: ΠαλαιστινιακόΚομμουνιστικό Κόμμα

41 ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΠορτογαλικόΚομμουνιστικό Κόμμα

42 ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΡουμάνικοΚομμουνιστικό Κόμμα

43 ΡΩΣΙΑ: ΕνωσηΚΚ - ΚΚΣΕ,ΚομμουνιστικόΚόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας,ΚομμουνιστικόΕργατικό Κόμμα Ρωσίας

44 ΣΛΟΒΑΚΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Σλοβακίας

45 ΣΟΥΔΑΝ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Σουδάν

46 ΣΟΥΗΔΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Σουηδίας

47 ΣΡΙ-ΛΑΝΚΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Σρι-Λάνκα

48 ΣΥΡΙΑ: ΣυριακόΚομμουνιστικό Κόμμα

49 ΤΟΥΡΚΙΑ: Κόμματης Εργασίας (ΕΜΕΠ) - Τουρκία

50 ΤΣΕΧΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Τσεχίας - Μοραβίας

51 ΦΙΛΑΝΔΙΑ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Φιλανδίας

52 ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΚομμουνιστικόΚόμμα Φιλιππίνων

Συνολικά συμμετέχουν, μέχρι στιγμής, 60 κόμματα, από 52 χώρες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοι την Τρίτη στην πύλη 11 του λιμανιού

Μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στις 7.00 το απόγευμα

Την Τρίτη 13 του Ιούνη (7μμ), λίγες μέρες μετά τη λήξη της νέας πολεμικής δοκιμής που έγινε στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic MIX», και ένα χρόνο μετά τη λήξη της απάνθρωπης επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον αμάχων, ο λαός και η νεολαία θα ανταμώσει ξανά έξω από την πύλη 11 του λιμανιού της πόλης, και θα δηλώσει την απόφασή του να συνεχίσει ανυποχώρητα τον αγώνα για ειρήνη.

Εξω από την πύλη - σύμβολο του αντιΝΑΤΟικού αγώνα θα ξαναστήσει με το σώμα του, «οδόφραγμα» στα στρατεύματα της KFOR που συνεχίζουν να προωθούνται προς το Κοσσυφοπέδιο. Πάνω στα ταμπλό οι φωτογραφίες θα αναδεικνύουν το φρικαλέο έργο των «υπερασπιστών της ειρήνης». Από την εξέδρα, τα τραγούδια των νέων καλλιτεχνών θα μοιρολογούν τους νεκρούς και θα υμνούν την ειρήνη, τη ζωή, τη λευτεριά, το μέλλον που ονειρεύονται χωρίς προστάτες.

Η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλεί τους φορείς, τους ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και να ενώσουν τη φωνή τους με τον αγωνιζόμενο λαό. Να εκφράσουν την απαίτησή τους να σταματήσουν τα «παιχνίδια» πολέμου στην περιοχή και να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι.

Πατριδογνωμόνιο
Η τρομοπαγίδα

Το θεατρικό έργο «Η ποντικοπαγίδα» της Αγκάθα Κρίστι παίζεται δεκαετίες στο Λονδίνο. Κι ας ξέρουν πια κι οι πέτρες το... τέλος της παράστασης και ποιος είναι ο φονιάς.

Το τρομοκρατικό έργο που παίζεται με τον τίτλο «17 Ν» στην Ελλάδα από το 1975 μέχρι σήμερα, όλοι το βλέπουν, όλοι το ξέρουν και καθώς η... παράσταση είναι ατέλειωτη ο καθένας βάζει τα κίνητρα και τις ερμηνείες που τον βολεύουν. Η τρομοπαγίδα εξελίσσεται σε πολιτική ποντικοπαγίδα. Μόνο που σ' αυτό το έργο οι θεατές, όλοι δηλαδή, αρμόδιοι και μη, πληρώνουμε ως λαός και τα έξοδα παραγωγής και το εισιτήριο. Κι αυτή η παράσταση είναι τόσο κακή και τόσο παραπλανητική όσο η μετατροπή του φόνου σε πολιτική φάρσα. Κι η χώρα μας έχει παράδοση στις φάρσες. Δυστυχώς.

Ο άτυχος Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος ήταν εύκολος στόχος. Οχι γιατί δε φυλαγόταν αλλά γιατί προσφερόταν. Κι άντε να το εξηγήσεις αυτό στους οικείους του, που βυθίστηκαν στην οδύνη και την έκπληξη έχοντας την πεποίθηση πως οι σύγχρονοι αξιωματικοί και στρατιωτικοί δεν κινδυνεύουν να σκοτωθούν ούτε καν στα πεδία των μαχών, αφού ο εκσυγχρονισμός της ειρήνης των νεοαποικιοκρατών και των ιμπεριαλιστών βλέπει ευκολότερα τους αμάχους ως θύματα των πολέμων όπου Γης.

Ηπαγίδα της μεταλλαγμένης μετά τη δολοφονία Μπακογιάννη «17 Ν» (αφού αποφάσισε να μην απευθύνεται με τις προκηρύξεις της στο θυμικό του ελληνικού λαού αλλά στην εκάστοτε εξουσία και την πίεση που ασκεί πάνω της το... διεθνώς αναμενόμενο αναπάντεχο) στήνεται πλέον φανερά. Δύσκολα οι Ελληνες του 97% εναντίον της ΝΑΤΟικής επιδρομής στα Βαλκάνια θα συγκινηθούν με το γεγονός ότι πέφτει νεκρός, 500 μέτρα από το Ολυμπιακό Στάδιο, ο πρώτος(!) Ευρωπαίος στρατιωτικός και μάλιστα Αγγλος, κατά τεκμήριο φιλοαλβανοκοσσοβάρος, όπως τα ΜΜΕ θέλουν τους Αγγλους στο Κόσσοβο, με επισκέπτες τον Μπλερ και τον Αγγλο πράκτορα 007! Πολλοί δε θα διαβάζουν την προκήρυξη μονολογώντας «μα αυτά τα λέμε κι εμείς κάθε μέρα και χωρίς 45άρι».

Αυτή είναι η παγίδα. Η χολιγουντιανή τρομοκρατία. Χτυπάει και συγγράφει έτσι που η κοινή γνώμη, οι πολίτες να μην αγανακτούν, να μην τους αφορά. Χτυπάει όμως τότε και έτσι ώστε η κυβέρνηση να τρομοκρατείται επαρκώς, να υφίσταται τεράστιες διεθνείς πιέσεις, τώρα και αμιγώς ευρωπαϊκές ως χώρα ΟΝΕ, οπότε να μπορεί να διατυμπανίζει εύκολα προς το λαό ότι νομιμοποιείται να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα που της ζητούν φίλοι, σύμμαχοι, εταίροι και επενδυτές της δήθεν Δύσης, εναντίον όλων ημών ώστε να καθαρίσει από το άγος τη χώρα.

Ετσι απλά η παράσταση είχε έναν ακούσιο πρωταγωνιστή, σοφά επιλεγμένο από τον σεναριογράφο, που άλλωστε έδωσε στη δημοσιότητα πληθώρα προειδοποιήσεων που εκτείνονται από το DNA ως το Πακιστάν και την εξομολόγηση του πρώην γάτου της CIA στο «Ποντίκι» το δικό μας.

Δε λέω πως οι Αμερικανοί σκότωσαν τον Σόντερς. Αλλωστε ποιος τόλμαγε κάποτε να πει, ώσπου ζήτησε επίσημα συγνώμη ο Μπερνς, ότι οι ΗΠΑ έφεραν και χούντα και Κυπριακό κι άλλα πολλά.

Ομως, ότι βολεύονται από την πλοκή και βολεύουν και την κυβέρνηση να υποχωρήσει βολικά στις απαιτήσεις τους, διατεινόμενη το ακριβώς αντίθετο, ώστε τελικά να βολευτούν όλοι, μπορώ να το πω για να εξηγήσω και γιατί ο δύστυχος Αγγλος πέρασε απ' τη μια στιγμή στην άλλη στους «αναλώσιμους» ήρωες της χώρας του και των συμμάχων της.

Ολα τ' άλλα τα σκληρά και περήφανα των κυβερνητικών δηλώσεων του τύπου «μόνοι μας θα λύσουμε το απολύτως δικό μας πρόβλημα με τη "17 Ν", που ακουμπάμε αλλά δεν αγγίζουμε», είναι περιττά και κυρίως μικροπολιτικά.

Οταν τα γιγάντια γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα επιλέγουν το χρόνο, τη συγκυρία και τα όπλα της αρεσκείας τους, οι τρομοκράτες γίνονται νονοί και όλοι όσοι σκέφτονται στοιχειωδώς πολιτικά, ύποπτοι. «Νόμιμη καταστολή» και «σύγχρονη αντιτρομοκρατική δημοκρατική εξουσία» είναι το έργο που θα παιχτεί αμέσως μετά. Και τότε οι τρομοκράτες θα πάνε σπίτι τους.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Συνάντηση με το Σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα έχει συνάντηση αύριο Δευτέρα και ώρα 14.00 στα γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με το Σωματείο των αποκλειστικών νοσοκόμων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ