ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Εφ' όλης της ύλης διάλογο επιδιώκει η Τουρκία

Το κείμενο στάλθηκε στις 30 Οκτώβρη και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές είναι ποτισμένο από το πνεύμα του Ελσίνκι

Η επιστολή Ερντογάν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στη μεταξύ τους συνάντηση στις 10 του Οκτώβρη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν πολλά περισσότερα απ' όσα έγιναν γνωστά

Eurokinissi

Η επιστολή Ερντογάν έρχεται να επιβεβαιώσει ότι στη μεταξύ τους συνάντηση στις 10 του Οκτώβρη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας συζήτησαν πολλά περισσότερα απ' όσα έγιναν γνωστά
Με επιστολή του στις 30 Οκτώβρη στον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε να συνοψίσει και να δώσει ώθηση στα όσα είχαν συζητήσει μεταξύ τους, κατά την ωριαία συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Γ. Παπανδρέου.

Την ύπαρξη της επιστολής, καθώς και σημεία από το περιεχόμενό της, δημοσιοποίησε χτες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού». Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Ταγίπ Ερντογάν «διατυπώνει σειρά προτάσεων για τη δημιουργία δυνατοτήτων συνεργασίας» και υπογραμμίζει ότι «η γραμμή μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες, είναι από τις προτεραιότητες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής». Το τουρκικό πρακτορείο σημειώνει επίσης ότι «η Αγκυρα είναι έτοιμη να εξετάσει όλα τα υφιστάμενα προβλήματα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, καθώς διαθέτει την απαιτούμενη βούληση να προβεί σε κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στην επιστολή του ο Ταγίπ Ερντογάν καταγράφει όλα τα ζητήματα που συνθέτουν το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των διαφορών που θέτει η Τουρκία. Ανάμεσα σε αυτά, περιλαμβάνεται και η τουρκική άποψη περί ανάγκης διευκρινήσεων για το καθεστώς στο Αιγαίο. Το ζήτημα αυτό άλλωστε, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι η Αγκυρα το υπενθυμίζει καθημερινά το τελευταίο διάστημα με τις υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών επάνω και από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Η σκοπιμότητα της δημοσιοποίησης της επιστολής από την Αγκυρα, είναι ένα επιπλέον ζήτημα, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δημιουργεί επιπλέον πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να συνομιλήσει επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Μετά την πρωτοβουλία της Τουρκίας, αν η ελληνική πλευρά αποφύγει τον διάλογο, θα χαρακτηριστεί από Αμερικανούς και Ευρωπαίους σαν «αδιάλλακτη» και υπεύθυνη για το γεγονός ότι δεν ομαλοποιείται η κατάσταση τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Στην περίπτωση που θα σπεύσει σε συνομιλίες, αποδέχεται το εφ' όλης της ύλης πλαίσιο που θέτει η Τουρκία (Αιγαίο, σύνορα κ.α.), ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο εκκρεμές ζήτημα ανάμεσα στις δυο χώρες είναι αυτό της υφαλοκρηπίδας.

Εξελίξεις ευθυγραμμισμένες με το Ελσίνκι

Σε κάθε περίπτωση, οι δρομολογημένες σε μεγάλο βαθμό εξελίξεις έχουν άμεση σχέση με το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας του Ελσίνκι, όπου η Ελλάδα αναγνώριζε συνοριακές διαφορές με την Τουρκία, πέρα από αυτή της υφαλοκρηπίδας. Σχετίζεται όμως άμεσα και με την πολιτική που από τις πρώτες μέρες ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας πρόθυμη να διευθετήσει με κάθε τρόπο τις «εκκρεμότητες» στην εξωτερική πολιτική, συνδέοντας άμεσα τόσο τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, όσο και το ζήτημα της ΠΓΔΜ, με την ευρωενωσιακή πορεία της Τουρκίας και την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η ΝΔ από την πλευρά της, επιδιώκοντας να ψευτοαντιπολιτευτεί τη στρατηγική που και η ίδια υπηρέτησε με συνέπεια σαν κυβέρνηση, εμφανίζεται χτες δια του Γ. Κουμουτσάκου να ζητά ενημέρωση για την αλληλογραφία του Γ. Παπανδρέου με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, θέτοντας την ενημέρωση αυτή σαν προϋπόθεση για «την αναγκαία συναίνεση στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής». Μέσα σε αυτό το κλίμα, σήμερα θα βρεθεί στην Αθήνα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αρμόδιος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγκίς, για προγραμματισμένη διάλεξη σε κεντρικό ξενοδοχείο σχετικά με την «Τουρκική Υποψηφιότητα και μία Ισχυρότερη ΕΕ». Αναφορικά με τη σημερινή του συνάντησή με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε όλο νόημα χτες από την Κωνσταντινούπολη ότι «με τη συνάντηση αυτή θα ξεκινήσει σημαντική διαδικασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό».

Συνάντηση Κ. Παπούλια - Μπαν Γκι Μουν

«Η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας δεν έχει ελπίδες, εάν το Κυπριακό παραμένει ανοικτή πληγή». Το μήνυμα αυτό απέστειλε ο Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια γεύματος στο Προεδρικό Μέγαρο. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «δεν έπαψε ποτέ να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής», συμπληρώνοντας ότι «η επίλυσή του δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την άρση των συνεπειών της εισβολής και τον τερματισμό της κατοχής». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «εξόφθαλμο παράδοξο» το να μην αναγνωρίζει μία υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία, μία χώρα - μέλος της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Κ. Παπούλιας ανέφερε ότι «μέχρι να αρθεί η εκκρεμότητα (σ.σ. της ονομασίας), η Ελλάδα δεν μπορεί να δώσει τη συναίνεσή της» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί ότι χτες, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, απηύθυνε (μέσω της επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια) στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσκληση να επισκεφτεί τη γείτονα χώρα, ώστε να δοθεί «ισχυρή ώθηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων καλής γειτονίας», όπως αναφέρεται στην πρόσκληση.

ΜΕΧΜΕΤ ΤΑΛΑΤ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εμμένει σε ξένες εγγυήσεις και δύο κράτη

Διάλεξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη στις Βρυξέλλες, όπου έβαλε και θέμα χρονοδιαγραμμάτων στις απευθείας διαπραγματεύσεις

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Λάδι στη φωτιά εξακολουθεί να ρίχνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όσον αφορά τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, εμμένοντας στη λύση των δύο κρατών και στις βάσεις που προέβλεπε το αμερικανόπνευστο «Σχέδιο Ανάν». Ο Μ. Ταλάτ σε ομιλία του στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Πολιτικών Σπουδών, στις Βρυξέλλες επανέλαβε την άποψή του περί ασφαλιστικών δικλείδων. Υποστήριξε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήρθε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία, χαρακτηρίζοντας το ως «τεχνητό» πρόβλημα. Οπως είπε, ο Κύπριος Πρόεδρος και «το κόμμα του εναντιώθηκαν στην παρέμβαση ξένων στις διαπραγματεύσεις και αξιολογούν πως πρόκειται για αμερικανο - βρετανική μηχανορραφία». Χρησιμοποιώντας, εξάλλου, λάθρα το επιχείρημα ότι το Κυπριακό δεν είναι μόνο δικοινοτικό ζήτημα, αλλά διεθνές, προσπάθησε να νομιμοποιήσει το αίτημα για παραμονή των «εγγυητριών δυνάμεων» στο νησί.

Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε σε χρονοδιαγράμματα, καθώς όπως είπε η κατάσταση θα δυσκολέψει μετά τις «προεδρικές εκλογές» στο ψευδοκράτος, εάν επικρατήσει άλλο κόμμα. Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιχείρησε να αποδείξει ότι ο ίδιος είναι ο ευέλικτος στις διαπραγματεύσεις και ο Δ. Χριστόφιας ο αμετακίνητος, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η Τουρκία από το 2004 στηρίζει τη λύση του Κυπριακού, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά παίζει το χαρτί της ΕΕ για να εκβιάσει καταστάσεις και να κερδίσει παραχωρήσεις από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, στην Κύπρο βρίσκεται από χτες για διήμερη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συναντήθηκε με την ηγεσία της χώρας και τον Κύπριο Πρόεδρο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας μίλησε για «εξαίσια επαφή».

«Ευρω-πλοηγός» η Βρετανία

Το ρόλο του στυλοβάτη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά η Βρετανία, αναλαμβάνοντας μάλιστα πρωτοβουλίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη. «Η Τουρκία είναι κύριος εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ευρωπαϊκός εταίρος. Η προσχώρησή της στην ΕΕ είναι σημαντική και θα προσφέρει σημαντικά οφέλη και στην ίδια και στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποιεί από χτες επίσκεψη. Ο Ντ. Μίλιμπαντ είχε χτες συνάντηση με τον αρμόδιο για θέματα ΕΕ Τούρκο υπουργό Εγκεμέν Μπαγίς, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκδήλωση για ΝΑΤΟ και Ελληνοτουρκικά

Εκδήλωση με θέμα «ΝΑΤΟ - ελληνοτουρκικές σχέσεις», οργανώνει, την Πέμπτη 12 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο «Φρούριο», η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος της Βουλής. Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στις 5.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των Επιτροπών Ειρήνης της Θεσσαλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ