ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ»
Σενάρια, διαψεύσεις και ... ετοιμασίες

Με νέα ήξεις - αφήξεις επανήλθε χτες η κυβέρνηση στο θέμα της εκλογολογίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε, για μια ακόμα φορά, να πείσει ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται με το χρόνο προκήρυξης των εκλογών. Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η απόφαση της ΕΕ γύρω από την αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ ενδέχεται να ληφθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνιο. «Τέτοιο θέμα δεν τίθεται, ούτε πρακτικά είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο υπουργός Τύπου, ο οποίος επανέλαβε ότι «στόχος» της κυβέρνησης είναι να γίνουν οι εκλογές το Σεπτέμβρη. Βέβαια, αρκετές ήταν οι φορές που ο Δ.Ρέππας είπε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση τις επιταγές του Συντάγματος. Είπε, δε, με νόημα - όταν του έγινε υπενθύμιση ότι το Σύνταγμα προβλέπει και πρόωρες εκλογές υπό ορισμένες προϋποθέσεις - ότι όταν μιλά για τήρηση του Συντάγματος εννοεί την τήρησή του σε όλες τις πτυχές του...

Διαψεύσεις και για τον εκλογικό νόμο

Παρά, ωστόσο, αυτή τη δημόσια εικόνα που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα. Οπως, μάλιστα, έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κ.Σημίτης θα επισημάνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας προεκλογικός εφησυχασμός, αλλά θα θελήσει να αποσυνδέσει την εντολή περί κομματικής εγρήγορσης από το χρόνο των εκλογών και τούτο μέσω της εντολής στους υπουργούς να προβούν σε «προγραμματισμό 6μήνου» στα υπουργεία τους...

Ας σημειωθεί επίσης ότι χτες με αφορμή και τα σενάρια που φέρουν υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να έχει μεταφέρει στους Στ. Μάνο και Α.Σαμαρά ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να καταργήσει το πλαφόν από τον εκλογικό νόμο, ο Δ.Ρέππας δήλωσε ότι δεν απασχολεί την κυβέρνηση θέμα εκλογικού νόμου.

Τριβές στη Νεολαία

Χτες, εξάλλου, συνεχίστηκε η ένταση στο χώρο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, με τη μειοψηφία να καταγγέλλει την πλειοψηφία για μεθοδεύσεις νοθείας, ενόψει του επικείμενου συνεδρίου. Το θέμα απασχόλησε προχτές και το ΕΓ, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού - υπήρξε δε σχετική συνομιλία μεταξύ Σημίτη, Τσοχατζόπουλου, Σκανδαλίδη - όπου καταλήχτηκε να επιδιωχτεί η διασφάλιση μιας εικόνας ενότητας. Αδιευκρίνιστο, πάντως, παραμένει αν αυτή τη φορά ο Κ.Σημίτης θα παρευρεθεί στο συνέδριο της νεολαίας του κόμματός του, κάτι που δε συνέβη στο προηγούμενο. Σίγουρο είναι ότι η υπόθεση θα επανέλθει στα όργανα του κόμματος.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιλαϊκή προεκλογική τακτική

Η συναίνεση, χωρίς όρια, στην κυβερνητική πολιτική, το χαμήλωμα των αντιπολιτευτικών τόνων και η ασύστολη δημαγωγία αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της προεκλογικής τακτικής, που παρουσίασε χτες ο Κ. Καραμανλής

Το στίγμα της προεκλογικής τακτικής του κόμματός του προσδιόρισε ο Κ. Καραμανλής, με τη χτεσινή ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στο Χαλάνδρι, με την οποία επιχείρησε να δείξει ένα δήθεν ανανεωμένο πρόσωπο και να πλασάρει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική του, με υπερκομματικό και συναινετικό περιτύλιγμα.

Οι άξονες της προεκλογικής τακτικής, όπως την «περιέγραψε» στη χτεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής. Πρώτον, σύνθεση και συναίνεση των δυνάμεων του δικομματισμού για την επιβολή των νεοφιλελεύθερων λύσεων. «Βασική μας αρχή είναι η συναίνεση στο χώρο της πολιτικής και της κοινωνίας», διακήρυξε ο Κ. Καραμανλής. Το ζητούμενο -είπε- για τη χώρα είναι «η συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», αφού, όπως ισχυρίστηκε «δεν υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές και όλοι οι Ελληνες συμφωνούμε στους ίδιους σκοπούς, τις ίδιες αρχές και αξίες»! Σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου υιοθετούν τους δικούς μας προσανατολισμούς», είπε σε άλλο σημείο. «Η κοινωνία, -υποστήριξε- απαιτεί ενότητα, συστράτευση, αξιοποίηση του συνόλου των δυνάμεών μας, αξιώνει θεσμούς και μηχανισμούς σύνθεσης και συναίνεσης». «Ολοι μαζί σε μια δημιουργική σύνθεση», «ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε όλοι οι Ελληνες μαζί», ήταν ορισμένα από τα προσφιλή του συνθήματα. Δεύτερον, χαμηλώνουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και οι, φραστικές έστω, καταγγελίες κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αντικαθίστανται από την προβολή των «κυβερνητικών» θέσεων και της πολιτικής της ΝΔ, οι οποίες επιχειρείται να πλασαριστούν ως οι πλέον φιλολαϊκές επιλογές! Ετσι, ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να εμφανίσει την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ταχύρυθμου οικονομικού προγράμματος που επαγγέλλεται ως πανάκεια για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, την ίδια στιγμή που σε αυτό περιλαμβάνεται «η απελευθέρωση της αγοράς από κάθε είδους κρατική παρέμβαση και η γρήγορη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων», μια φορολογική μεταρρύθμιση που «κινητροδοτεί» γενναιόδωρα το κεφάλαιο, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας κ.α. Παράλληλα, αναγόρευσε ως σοβαρότερο πρόβλημα για τον τόπο το ίδιο το κράτος και εξαπέλυσε μύδρους ενάντια στην ύπαρξή του και δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και θέλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό που προβάλλει ως ειδοποιός διαφορά με την κυβέρνηση Σημίτη είναι ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί» και «ό,τι είχε να δώσει το έδωσε».

Τρίτον. Ασύστολη δημαγωγία με συνεχείς και εκτενείς αναφορές στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα και «σκληρές» διαπιστώσεις για την κατάσταση που υπάρχει. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας, απαριθμώντας τα γνωστά στοιχεία για την έκταση των εκρηκτικών αυτών κοινωνικών προβλημάτων, την παιδεία, την υγεία, αλλά και το μαρτύριο των συγκοινωνιών, την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, κ.ά.

Στα παραπάνω πλαίσια το συνέδριο του κόμματος θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Στόχος μας, είπε ο Κ. Καραμανλής, είναι η δημιουργική σύνθεση απόψεων, σκέψεων και ιδεών, η απόλυτη διαύγεια θέσεων και προθέσεων και ενεργοποίηση της κοινωνίας. Δήλωσε πανέτοιμος για τις εκλογές τονίζοντας ότι «η μάχη αυτή ανήκει στη ΝΔ, όποτε και αν γίνει» και κάλεσε άλλη μια φορά τον Κ. Σημίτη να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τη θέση του για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

«Κλειδαράδες» και... «λαχειοπώλες»

Το «κλοτσοσκούφι» της εκλογολογίας αρχίζει να γίνεται πολύ ενοχλητικό. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε η υπερψήφιση και από τη ΝΔ του Κ.Στεφανόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας, επιδίδονται σε ένα παιχνίδι που δε διεκδικεί ούτε δάφνες πολιτικής υπευθυνότητας, αλλά ούτε και στοιχειώδους πολιτικής ευφυΐας. Οσον αφορά το πρώτο, όσο κι αν ο κ. Σημίτης προσπαθεί τις τελευταίες μέρες να πείσει ότι δεν είναι ο υπαίτιος που τροφοδοτεί την εκλογολογία, όλοι θυμούνται ότι εκείνος ήταν που δήλωσε πριν τα Χριστούγεννα ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, «από τώρα μέχρι τον Οκτώβρη», όπως είχε πει. Οσον αφορά το «ευφυές» του παιχνιδιού που παίζεται, ο κ. πρωθυπουργός μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν είναι... «κλειδαράς», αλλά σίγουρα μοιάζει όλο και περισσότερο με... «λαχειοπώλη», που κάθε μέρα τριγυρίζει διαλαλώντας για την πραμάτεια του ότι «αύριο κληρώνει».

***

Εκείνο που πρέπει να τονιστεί, όμως, με αφορμή όλη αυτή τη δήθεν πολιτική συζήτηση περί του πότε θα γίνουν εκλογές, είναι το εξής: Οι εκλογές θα γίνουν όποτε θεωρήσει ο κ.Σημίτης ότι θα τις κερδίσει. Τότε θα τις προκηρύξει. Οποτε τον συμφέρει. Πότε είναι αυτό το «πότε»; Η αλήθεια είναι πως ο κ. Σημίτης - δέσμιος κι αυτός μιας πολιτικής που επενδύει κυρίως στις τεχνητές βιτρίνες των γκαλοπολόγων και όχι φυσικά στην ουσία της που είναι αποκρουστική - ούτε αυτός το γνωρίζει. Γι' αυτό θα περιμένει μέχρι τη στιγμή που οι εκλογομάγειροι του κόμματος θα του δώσουν το σύνθημα.

***

Εκείνο όμως που γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί του «μονόδρομου» (και προσπαθούν να το αποκρύψουν πίσω από τα πυροτεχνήματα τούτης της καρικατούρας πολιτικής συζήτησης που θυμίζει Καζαμία) είναι το τι θα γίνει μετά τις εκλογές. Τι θα γίνει μετά τις εκλογές; Ορίστε: Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Η ΝΔ λέει ότι θα ακολουθήσει - εφόσον κερδίσει - την ίδια πολιτική, αλλά πιο γρήγορα από το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΝ δε χρειάζεται να πει τίποτα, αφού ήδη σειρά στελεχών του έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους στους «αποταμιευτές» του συγκυβερνητισμού με το ΠΑΣΟΚ. Οσο για το ΔΗΚΚΙ, μόλις προχτές ο πρόεδρός του μας το αποκάλυψε: Το κόμμα του είναι έτοιμο να «σώσει» την Ελλάδα συμπράττοντας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον αποτύχει ο δικομματισμός να εξέλθει αυτοδύναμος από τις εκλογές.

***

Εκείνο λοιπόν, που αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία είναι να αναλογιστεί κανείς, όχι το πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά το τι θα συμβεί μετά τις εκλογές. Και να πάρει, βεβαίως, τα μέτρα του πριν από τις εκλογές. Οι άλλοι πάντως, ήδη έχουν πάρει τα μέτρα τους. Για να αποτρέψουν κάθε συζήτηση περί του τι θα γίνει μετά τις εκλογές, επενδύουν στην ανοητολογία περί του πότε θα γίνουν οι εκλογές. Λες κι αν γίνουν ένα μήνα νωρίτερα ή ένα μήνα αργότερα θα αλλάξουν και οι απόψεις τους ή τα πολιτικά τους προγράμματα.


Ν. ΜΠ.

ΜΠΕΡΝΣ ΠΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ
Μας στενοχωρήσατε...

Τη δυσαρέσκειά του για τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου κατά του Αμερικανού Προέδρου, εξέφρασε χτες προς τον ίδιο ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Ν. Μπερνς, στη διάρκεια εκδήλωσης επιχειρηματικού ομίλου. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχιεπίσκοπος είχε πει, με αφορμή τις προσευχές του Κλίντον υπέρ της ειρήνης, ότι τα χέρια του «στάζουν αίμα».

Ο διάλογος που έγινε χτες μεταξύ αρχιεπισκόπου και Αμερικανού πρεσβευτή, όπως αυτός αποδίδεται από την πλευρά Χριστόδουλου, έχει εξής:

Μας στενοχωρήσατε, είπε ο Ν. Μπερνς, με τη δήλωσή σας ότι τα χέρια του Προέδρου Κλίντον στάζουν αίμα. Ο Πρόεδρος είναι καλός άνθρωπος. Δεν έπρεπε να κάνετε τη δήλωση αυτή, δημιουργείτε αντιαμερικανικό κλίμα.

Ο αρχιεπίσκοπος απάντησε: Αυτό το οποίο είδατε ήταν μόνο ένα απόσπασμα από μια μεγάλη ομιλία. Τον είδα να προσεύχεται για την ειρήνη και σκέφθηκα το Κοσσυφοπέδιο. Δεν ομιλώ από πολιτικής θέσεως αλλά ως ιεράρχης. Η δήλωση κατά του Αμερικανού Προέδρου δε συνιστά αντιαμερικανισμό. Τις απόψεις μου για το Κοσσυφοπέδιο τις γνωρίζετε. Δεν έπρεπε να κάνετε την αιματοχυσία αυτή. Δεν έπρεπε να ανοίξετε πυρ κατά αμάχων.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Επιμένει στις αντι-ΚΚΕ επιθέσεις

Τις επιθέσεις του σε βάρος του ΚΚΕ συνεχίζει ο Δ. Τσοβόλας, επιβεβαιώνοντας έτσι, έμμεσα πλην σαφώς, τη «στροφή» που έχει κάνει αλληθωρίζοντας σε μια κυβερνητική συνεργασία και στη συμμετοχή του σε παιχνίδια εξουσίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επανήλθε χτες κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι δε θέλει τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου και επιχειρεί να περιχαρακώσει το χώρο του(!), ενώ το κόμμα του έχει σταθερό στόχο το μέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισμού. Σε συνέντευξή του στον «Πλάνετ» ισχυρίστηκε ότι ορισμένοι στην ηγεσία του ΚΚΕ «ενώ ασκούν μια πολιτική που πιστεύω ότι δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα και την απαίτηση του προοδευτικού, αριστερού κόσμου, δε θέλουν να πουν ανοιχτά ότι αρνούνται κάθε ουσιαστική προσπάθεια συγκρότησης ενός προοδευτικού, κοινωνικού μετώπου, με τη στήριξη των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων και βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να περιχαρακώσουν το χώρο του ΚΚΕ». Την ίδια στιγμή, ο Δ. Τσοβόλας δεν έκρυψε ότι θέλει να παίξει το κόμμα του ένα ρυθμιστικό ρόλο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, με το πρόσχημα ότι αυτή θα εφαρμόσει «μια αλλαγμένη τελείως κοινωνική και οικονομική πολιτική»(!). Το ΔΗΚΚΙ είναι, κατά τον Δ. Τσοβόλα, που θα «σύρει προς προοδευτική κατεύθυνση υπέρ του λαού και της χώρας το ΠΑΣΟΚ και αυτό θα έχει ως συνέπεια την αλλαγή ηγεσίας και την αλλαγή πολιτικής»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ