ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Σφαγή δικαιωμάτων για να έρθουν «επενδύσεις»

Κυνικός και προκλητικός στις ομολογίες του ο πρωθυπουργός

Η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Νέοι μαζικοί ταξικοί αγώνες θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ
Η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Νέοι μαζικοί ταξικοί αγώνες θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ
Η σφαγή των εργασιακών δικαιωμάτων «θα προσελκύσει επενδύσεις» ομολόγησε κυνικά, χτες, ο Ελληνας πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Επί της ουσίας, είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει φθηνότερη την εργατική δύναμη για το κεφάλαιο, ώστε αυτό να ρίξει με κερδοφόρες αποδόσεις τα κεφάλαιά του στην παραγωγή.

Δίνοντας τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι το Προεδρικό Διάταγμα που αυξάνει τα όρια των απολύσεων, μειώνει τις αποζημιώσεις των απολυμένων και καταργεί το κατώτατο μεροκάματο, είναι μια «θετική εξέλιξη», που «θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα».

Αφού ισχυρίστηκε υποκριτικά ότι η κυβέρνηση «έδωσε μάχη» με την τρόικα «για να μη θιγεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε ότι τα μέτρα που πήρε θα «στηρίξουν τον άνεργο αλλά και τον επιχειρηματία». Προαναγγέλλοντας νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία», ώστε να προχωρήσουμε στις «μεγάλες ανατροπές» στο Ασφαλιστικό, στην εργασία, στην Υγεία και την Παιδεία.

«Θα κάνουμε τις αλλαγές και τις ανατροπές που χρειαζόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά, και επιχείρησε να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό ισχυριζόμενος ότι «δεν θα πάρουμε άλλα μέτρα το 2011». Πίσω από τις ανέξοδες κορόνες προσπάθησε να κρύψει ότι οι ανατροπές που θα εφαρμοστούν θα διαλύσουν συνολικά τη ζωή των εργαζομένων.

Ο Γ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε ξανά το τρομοκρατικό επιχείρημα ότι τα αντιλαϊκά μέτρα ήταν «αναγκαία για να σώσουμε την οικονομία», αλλιώς το κράτος δε θα είχε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Πρόκειται για ψέμα ολκής, αφού όλα τα μέτρα για την περιστολή του ελλείμματος στόχο έχουν να διασφαλίσουν επιπλέον χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, οι οποίες, σε συνθήκες κρίσης, όχι μόνο παρουσιάζουν κερδοφορία, αλλά επιπλέον επιδοτούνται με ζεστό χρήμα 28 συν 10 δισ. ευρώ, για να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη μείωση του κατώτατου μισθού, υποστήριξε ότι «δίνεται η δυνατότητα να μπαίνει ο νέος εύκολα και γρήγορα στην αγορά εργασίας». Επιδοτούμε, είπε, «κομμάτι του μισθού και της ασφαλιστικής εισφοράς και έτσι βοηθάμε και τον εργοδότη». Κάλεσε μάλιστα τους «κοινωνικούς εταίρους», τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, να προχωρήσουν σε «κοινωνικό διάλογο» για να «μειωθεί η ανεργία αλλά και να βοηθηθεί η επιχειρηματικότητα».

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε, επίσης, ότι οι «θυσίες πιάνουν τόπο» και ότι «η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς». Εμφανίστηκε, τέλος, υπέρμαχος της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ προσυπογράφοντας τα νέα σκληρά μέτρα και τα προγράμματα λιτότητας που θα επιβληθούν, ενώ εντείνοντας το παιχνίδι παραπλάνησης του λαού υποστήριξε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να «ρυθμίσει τις αγορές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συνεκτίμησαν την πρόοδο των ανατροπών

Μόνιμη αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην Αθήνα, επανέλεγχος στα τέλη του Ιούλη

Την ωρίμανση των ανατροπών που περιέχονται στο μνημόνιο περιμένει η τρόικα, για να ξεσπάσει το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο. Το κλιμάκιό τους επιστέφει ξανά στην Αθήνα στα τέλη του Ιούλη για περισσότερους και «ενδελεχείς ελέγχους», ενώ χτες για μια ακόμη φορά πέρασαν από το υπουργείο Οικονομικών για συνεννοήσεις με τον υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το ΔΝΤ, ωστόσο, σκοπεύει να εγκαταστήσει μόνιμη αντιπροσωπεία στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα των μεγαλοπιστωτών που εκπροσωπεί. Με ισχυρή δόση πρόκλησης και κυνισμού, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε χτες ότι οι Ελληνες «μπορεί να περάσουν δύσκολες στιγμές στα επόμενα χρόνια».

Εσπευσε, μάλιστα, να απλώσει δίχτυ προστασίας από τη λαϊκή αγανάκτηση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δεν ευθύνεται» αυτή για τη σημερινή κατάσταση, αλλά υπεύθυνα είναι τα «χρόνια προβλήματα». «Τώρα δίνεται η ευκαιρία για αλλαγή και τους στηρίζουμε», κατέληξε.

Σε συνέντευξη Τύπου, τα στελέχη της τρόικας σημείωσαν χτες:

  • Η αποστολή δεν προχώρησε σε «ενδελεχή έλεγχο». Από τις «συζητήσεις» τους με κυβερνητικούς και άλλους κρατικούς παράγοντες διαφαίνεται ότι το πρόγραμμα «προχωράει με βάση το σχέδιο και τα μέτρα εφαρμόζονται όπως έχουν συμφωνηθεί».
  • Σχετικά με το ΑΕΠ, σημειώνουν ότι για την ώρα δεν υπάρχει λόγος για αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους σύμφωνα με τις οποίες θα υποχωρήσει φέτος με ρυθμό 4%. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «υποεκτίμησαν τον πληθωρισμό» και ότι η αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων που εμφανίζει η στατιστική υπηρεσία, οφείλεται πιθανόν στη μείωση της φοροδιαφυγής. Να σημειωθεί, κάθε απόκλιση από τους «δημοσιονομικούς στόχους» θα σημάνει και την ενεργοποίηση πρόσθετων αντιλαϊκών πακέτων, προκειμένου να πιάσουν τους στόχους.
  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν για την ίδρυση του «Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», μέσω του οποίου θα ενισχύεται η κεφαλαιακή επάρκεια του ντόπιου τραπεζικού κεφαλαίου.
  • Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά έσοδα αυτής της περιόδου, σημειώνουν ότι διαμορφώνονται «σχεδόν στα αναμενόμενα επίπεδα». Εύσημα έδωσαν στην κυβέρνηση για το κόψιμο σε μισθούς και συντάξεις, κάνοντας λόγο για τον αυστηρό έλεγχο δαπανών στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΕ
Ανησυχούν για μακρόχρονη κρίση

Για τη διαχείριση μιας μακράς περιόδου οικονομικής κρίσης, φαίνεται να προετοιμάζονται οι εκπρόσωποι της καπιταλιστικής αγοράς, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ γενικεύουν τις ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, επικεφαλής ομάδας 13 οικονομολόγων, προειδοποιεί ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης (της Ιταλίας συμπεριλαμβανομένης) θα αντιμετωπίσουν 10ετή ύφεση, ενώ οι χώρες της βόρειας Ευρώπης θα ανακάμψουν πολύ γρηγορότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμά ότι Ισπανία και Πορτογαλία θα προσφύγουν «αναπόφευκτα» στο μηχανισμό «στήριξης» της Ευρωζώνης, κάτι που θα προκαλέσει τέτοια αναστάτωση ώστε πιθανόν να αναγκάσει και την Ιρλανδία να προσφύγει στο μηχανισμό.

Μάλιστα, βάζοντας στο κάδρο την παγκόσμια οικονομική κρίση και καταρρίπτοντας το μύθο περί «ειδικών» προβλημάτων σε ορισμένα μόνο κράτη - μέλη, τονίζει ότι «το να προσπαθήσει κανείς να τα ξεπεράσει με αποσπασματική και κατά περίπτωση προσέγγιση θα είναι σα να υπνοβατεί μέσα σε ναρκοπέδιο».

Παράλληλα, ο Αξελ Βέμπερ, διοικητής της Bundesbank, δήλωσε χτες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται νέα «στρες τεστ», τα οποία θα περιλαμβάνουν και σενάρια προσομοίωσης καταστάσεων κρίσης. Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτει ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της καπιταλιστικής οικονομίας προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της επόμενης οικονομικής κρίσης.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι λίγο μόλις διάστημα μετά τη φημολογία περί χρεοκοπίας της Ουγγαρίας, η χώρα είναι έτοιμη να ζητήσει παράταση του δανείου ύψους 25 δισ. ευρώ που είχε λάβει το 2008, στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού από ΔΝΤ - ΕΕ - Παγκόσμια Τράπεζα. Το παραπάνω δήλωσε χτες ο Γκιόρκγι Σαπάρι, σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βίκτορ Ουρμπάν, εξηγώντας ότι ο δανεισμός για την Ουγγαρία δεν έχει τελειώσει, καθώς «από το 2011 θα θέλαμε να συνάψουμε μια νέα συμφωνία».

Την ίδια ώρα, μαίνεται η φημολογία ότι η Ισπανία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την προσφυγή στο μηχανισμό «στήριξης». Χτες και ο επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι αυτές οι φήμες «δεν έχουν καμία βάση» και ισχυρίστηκε ότι «διαδίδονται από κάποιον που θέλει να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες».

Από την πλευρά του ΔΝΤ, η Καρολι Ατκινσον, δήλωσε πως το Ταμείο είναι «εντυπωσιασμένο» από το πρόγραμμα της Ισπανίας, το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα φιλόδοξο. Η Ισπανία άντλησε χτες 3,479 δισ. ευρώ με τη διάθεση 10ετών (αξίας 3 δισ. ευρώ με μέγιστη απόδοση 4,911%) και 30ετών (479 εκατ. ευρώ με μέγιστη απόδοση 5,937%) ομολόγων.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα από χώρες της Ευρωζώνης μέχρι να σταθεροποιηθούν επαρκώς οι αγορές, ξεκαθάρισε χτες ο Ζοζέ Μανουέλ Γκονζάλες - Παράμο, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, μιλώντας στους «Financial Times Deutschland».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ