ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία στις 11 Φλεβάρη προτείνει η ΔΑΣ

Επιστολή στη διοίκηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έστειλε η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία»

Πρόταση για την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας κατέθεσε προς τη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) και της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), πρωτοστατώντας σταθερά για την κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων, χωρίς καμιά αναμονή.

Σε επιστολή που η ΔΑΣ κατέθεσε χτες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι είναι ανάγκη «να δώσουν οι εργαζόμενοι απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική» και ζητά «την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Πέμπτη 11 Φλεβάρη». Αντίστοιχη επιστολή έστειλαν τα στελέχη της ΔΑΣ και στο προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπου τονίζεται: «Παίρνοντας υπόψη την οξύτητα της κυβερνητικής επίθεσης που εξελίσσεται σε βάρος των οικονομικών, κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και με βάση τη σχετική προηγούμενη απόφαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ για προκήρυξη απεργίας το επόμενο διάστημα, ζητούμε να προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία στις 11/1/2010 έτσι ώστε έγκαιρα να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία της».

Η σφοδρότητα και αποφασιστικότητα με την οποία το κεφάλαιο και οι υπερασπιστές του εντείνουν την επίθεση ενάντια σε μισθούς, συντάξεις, λαϊκό εισόδημα, όπως αποτυπώνεται και σε μια σειρά αντεργατικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα (π.χ. για την επέκταση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας) καθιστούν επιτακτική την ανάγκη οι εργαζόμενοι να χαράξουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα. Βήματα που μπορούν να πατήσουν στέρεα πάνω στην εμπειρία που εμπλούτισε σημαντικά η απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη, δίνοντας απάντηση στο μέτωπο κεφαλαίου - ΕΕ - δυνάμεων του ευρωμονόδρομου και αναδεικνύοντας τις σημαντικές αγωνιστικές διαθέσεις που εκφράζουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων.


ΕΞΙΣΩΣΗ ΟΡΙΩΝ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Να μην εφαρμοστεί η αντεργατική απόφαση ζητά το ΠΑΜΕ

Να φρενάρει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητές της

Να «πνίξει» τις όποιες αγωνιστικές αντιδράσεις και να διασπάσει το μέτωπο των εργαζομένων, ενάντια στα σχέδιά της για άμεση υλοποίηση της αντεργατικής απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που εξισώνει τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο με αυτά των ανδρών στο 65ο έτος, επιχειρεί η κυβέρνηση. Κι αυτό την ώρα που με την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, οι γυναίκες στο Δημόσιο θα αναγκαστούν να δουλεύουν από 5 μέχρι και 17 επιπλέον χρόνια. Τα όσα τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι μόνο, ότι το μέτρο δεν «ακουμπά» τις ασφαλισμένες μετά την 1/1/93 και ότι αφορά «μικρό αριθμό εργαζομένων» κλπ., προκαλούν ακόμα περισσότερο, δεδομένου ότι η εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών με αυτά των ανδρών στα 65 χρόνια έχει ήδη νομοθετηθεί στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο για τις γυναίκες που προσελήφθησαν μετά το 1993, με το νόμο Σιούφα.

Οι τεράστιες επίσης προσπάθειες της κυβέρνησης να παρουσιάσει ούτε λίγο - ούτε πολύ ως άδικο «προνόμιο» την πενταετή διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτή αποτελεί μόνο μια ελάχιστη αναγνώριση των ιδιαίτερων και σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γυναίκα (π.χ. φροντίδα παιδιών, σπιτιού, οικογένειας), η οποία επωμίζεται όλο και περισσότερο στις πλάτες της το χρέος κοινωνικών υπηρεσιών που τις αποποιείται το κράτος. Επιπλέον, η 5ετής διαφορά στη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών αποτελεί κατάκτηση του εργατικού και γυναικείου κινήματος, συνδεδεμένη με τα βιολογικά χαρακτηριστικά που έχει ο γυναικείος οργανισμός, που μεταξύ άλλων συλλαμβάνει, κυοφορεί και φέρνει στον κόσμο τη νέα ζωή. Την ίδια στιγμή, η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου καθώς χαρακτηρίζει την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων επαγγελματική, που σημαίνει ότι παύει να έχει την εγγύηση του κράτους. Ενώ ο τρόπος λειτουργίας της και το περιεχόμενό της θα ορίζονται πλέον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε ενιαίο μέτωπο ταξικών αγώνων ενάντια στην εφαρμογή της απόφασης και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα με νόμο να υλοποιήσει την άκρως αντεργατική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου (ΔΕΚ). Με βάση αυτήν την απόφαση, σε χιλιάδες γυναίκες δημόσιες υπαλλήλους (στις διορισμένες από το 1983 έως και το 1992) θα αυξηθούν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης στο 65ο έτος. Ετσι όλες αυτές οι συναδέλφισσες θα αναγκαστούν να παραμείνουν στην υπηρεσία από 5 μέχρι και 17 επιπλέον έτη. Με την ίδια απόφαση επίσης, μετατρέπεται η κύρια σύνταξη όλων των δημοσίων υπαλλήλων από δημόσια κοινωνική σε αβέβαιη - επισφαλή επαγγελματική - ανταποδοτική, που για χάρη της μάλιστα θα επιβάλλονται και μεγαλύτερες μηνιαίες εισφορές - χαράτσια από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, που από την αρχή, έμπρακτα, αγωνιστικά εναντιώθηκε σε αυτήν την εκτρωματική αντεργατική πορεία, καταγγέλλει την κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου που συνδιαμορφώνουν τέτοια αντεργατικά μέτρα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της στρατηγικής της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Καταγγέλλει και καταδικάζει επίσης και τις ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομης Παρέμβασης» που, αφού, είτε ενεργά είτε σιωπηλά, συναίνεσαν σε μια τέτοια εξέλιξη, σήμερα πάλι απλά ζητούν μια κάποια αναβολή της εφαρμογής αυτής της κατάπτυστης απόφασης του δικαστηρίου της Ευρωένωσης!

Οι εργαζόμενες στο Δημόσιο, αλλά και γενικότερα οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, παίρνοντας υπόψη τη δραστική μείωση των μεροκάματων και των μισθών τους, τη νέα αντιασφαλιστική κυβερνητική επιδρομή, την ανεργία, την εργασιακή ομηρία των βάρβαρων ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, θα πρέπει μαζικά, δυναμικά, αγωνιστικά να κάνουν διόρθωση της ψήφου τους. Με εφαλτήριο την πρόσφατη επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της 17ης Δεκέμβρη, είναι ανάγκη να συγκρουστούν δυναμικά μ' αυτήν τη νέα κυβερνητική αντεργατική επέλαση, να παραμερίσουν τον υποτακτικό κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό των ηγεσιών των ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ και μέσα από ενιαία μέτωπα ταξικών αγώνων να αποτρέψουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, αλλά και να ανοίξουν προοπτικές για γενικότερες αποτροπές και ανατροπές των συνολικών αντεργατικών και αντιλαϊκών προγραμματισμών του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην κατεύθυνση γενικότερων κοινωνικοοικονομικών αλλαγών. Σε αυτά τα πλαίσια το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει».

Αποπροσανατολιστική τροπολογία

Στο μεταξύ, τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας κατέθεσαν χτες στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει την καθυστέρηση για ένα μήνα της διάταξης του νόμου Πετραλιά 3655/2008 που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση, από τα 50 στα 55, των ορίων ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων παιδιών. Τροπολογία που λειτουργεί εντελώς αποπροσανατολιστικά καθώς πρόκειται για προσωρινή ρύθμιση που δε μειώνει στο ελάχιστο τις ολέθριες συνέπειες που έχει ο νόμος Πετραλιά για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αποπροσανατολισμό στον οποίο συμβάλλουν με ζήλο και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που καλλιέργησαν αυταπάτες στους εργαζόμενους και τώρα μιλούν για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Η τροπολογία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, του οποίου η συζήτηση θα ξεκινήσει την επόμενη Τρίτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ESTIΑ ΑΕ»
Θύματα της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Την επιχείρηση πλεκτού ενδύματος «ESTIΑ ΑΕ» στο Μαυροδένδρι Βέροιας, που προχώρησε σε τριάντα πέντε απολύσεις εργαζομένων, οι οποίοι είναι ήδη απλήρωτοι για τον Νοέμβρη και Δεκέμβρη 2009 και χωρίς Δώρο Χριστουγέννων, καταγγέλλει η Γραμματεία Ημαθίας του ΠΑΜΕ.

Καταγγέλλοντας ότι η εργοδοσία προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, η Γραμματεία σημειώνει: «Κύριοι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αρκούνται στις διαπιστώσεις της αύξησης της επίσημης ανεργίας, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, αποποιούνται των δικών τους πολιτικών ευθυνών γι' αυτήν την κατάσταση και επιδίδονται σε ένα όργιο αποπροσανατολιστικών προσχημάτων, θέλοντας έτσι να μείνουν στο απυρόβλητο οι πολιτικές τους, οι πολιτικές του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι πολιτικές της διαβόητης ανταγωνιστικότητας που και σε συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και σε συνθήκες ανάπτυξης, γεννούν, διαιωνίζουν και εντείνουν την κάθε μορφή ανεργίας. Θέλουν κυρίως να αποκρύψουν ότι η ανεργία είναι σύμφυτο στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που αυτές οι δυνάμεις υπηρετούν». Το ΠΑΜΕ επισημαίνει τις ευθύνες που έχουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου τα οποία ψήφισαν «την εργατοκτόνα ανταγωνιστικότητα», αλλά και οι ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚ Βέροιας που με τη στάση τους αβαντάρουν αυτές τις πολιτικές. Καλεί τους απολυμένους να μην υποκύψουν στα εργοδοτικά σχέδια και συσπειρωμένοι στην ΟΕΚΙΔΕ να οργανώσουν την πάλη τους ώστε να πληρώσει ο εργοδότης τα οφειλόμενα».


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ
Αύριο η συνεδρίαση

Συνεδριάζει αύριο, στην Αθήνα, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, μέσα σε συνθήκες έντασης της αντεργατικής επίθεσης αλλά και της επιχείρησης χειραγώγησης της εργατικής τάξης, ώστε να περάσουν απρόσκοπτα όσα μέτρα απαιτεί το κεφάλαιο. Η αυριανή συνεδρίαση πραγματοποιείται μετά τις συνδιασκέψεις και συσκέψεις που οργάνωσαν οι κλαδικές και τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, ταξικά συνδικάτα κτλ., σε μια προσπάθεια να συμπυκνωθεί η συλλογική πείρα που καταγράφει η δράση των ταξικών δυνάμεων. Η αυριανή συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στην αποτίμηση της μέχρι σήμερα δράσης και την κατάρτιση σχεδίου δράσης για το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ