ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Σήμερα η συγκέντρωση στον Πειραιά

Με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Αττικόν»

Συζητήσεις για τις μετεκλογικές εξελίξεις, τη θέση του ΚΚΕ και την οργάνωση της πάλης ενάντια στην κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Πειραιά και η Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, με θέμα: «Οι μετεκλογικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ», σήμερα Κυριακή 11 Οκτώβρη. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ» (απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά).

Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει επίσης τις επόμενες μέρες:

  • Σε εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνουν οι εργατικές - κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, την Τετάρτη 14 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αποθήκη 1, στο λιμάνι.
  • Σε συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Η οργάνωση της πάλης ενάντια στην κρίση και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ», που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Βιομηχανίας της ΚΟΑ, τη Δευτέρα 19 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «NOVOTEL» (Μιχαήλ Βόδα 4 - 6).
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Φιλοδοξίες για μεγαλύτερες «μπίζνες» και ρόλο στα Βαλκάνια

Σαφή δείγματα γραφής για την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει έδωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά την προχτεσινή του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Σαφές δείγμα γραφής για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει για λογαριασμό της άρχουσας τάξης ενεργότερη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ώστε να διασφαλιστούν οι επενδύσεις και τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, έδωσε την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου, με την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών για τη διαβαλκανική συνεργασία.

Ο Γ. Παπανδρέου με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών μετέβη στην Τουρκία με ξεκάθαρο στόχο να αναζωπυρώσει τη διαδικασία της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης», αλλά και για να ανακινήσει το σύνολο των εξωτερικών θεμάτων της χώρας, τα οποία φρόντισε να θέσει κάτω από τη «σκέπη» της ΕΕ και των ΗΠΑ. Τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, όσο και κατά την ομιλία στη Διαβαλκανική Διάσκεψη, φρόντισε να συνδέσει την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και το θέμα της ονομασίας με την ΠΓΔΜ με την ενταξιακή πορεία των δυο γειτονικών χωρών στην ΕΕ.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε την ετοιμότητα της νέας κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και να αποκαταστήσει άμεσα επαφές με την τουρκική ηγεσία, προκειμένου «να διαδραματίσει η Ελλάδα ένα νέο ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», όπως έχει ήδη διαμηνύσει στον Αμερικάνο πρόεδρο Μ. Ομπάμα και στους Ευρωπαίους συμμάχους.

Ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τον Τ. Ερντογάν δήλωσε πως «αποδείξαμε ότι θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή της πορεία», προσθέτοντας ότι η Τουρκία «πρέπει να προχωρήσει στα βήματα τα οποία απαιτεί η Ευρώπη, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία». Σημείωσε ακόμα ότι «όλα θα αξιολογηθούν και στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου», ενώ για την πιθανότητα άσκησης βέτο ανέφερε ότι «όλα τα εργαλεία θα βρίσκονται στο τραπέζι», προσθέτοντας όμως ότι «η αξιολόγηση που θα γίνει εκεί θα είναι σοβαρή».

Σύμφωνα με όσα έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, κεντρική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη ενός «νέου Ελσίνκι», στα πρότυπα της προηγούμενης συμφωνίας που είχε υπογράψει ο ίδιος και αναγνώριζε συνοριακές διαφορές με την Τουρκία στο Αιγαίο πέραν της υφαλοκρηπίδας και παρέπεμπε την επίλυσή τους στο Δικαστήριο της Χάγης. Για το Κυπριακό ο Γ. Παπανδρέου ανάφερε ότι «στηρίζει τις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια για να υπάρξει μια νέα συμφωνία για το Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» και κάλεσε τον Ερντογάν να κάνει το ίδιο με την τουρκοκυπριακή πλευρά. Οσο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός φρόντισε να το συνδέσει με την «ευρωπαϊκή προοπτική» της χώρας στην ΕΕ, αλλά και του συνόλου των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι το 2014.

Εκπρόσωπος της πλουτοκρατίας

Σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη Διαβαλκανική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε την περασμένη Παρασκευή: «Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλουτοκρατίας που φιλοδοξεί για μεγαλύτερες "μπίζνες" και ρόλο στα Βαλκάνια και ως ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο δρόμος της συμμετοχής στην ΕΕ, που πρότεινε στους λαούς των Βαλκανίων για ειρηνική λύση των διαφορών και συνεργασία, είναι ο δρόμος που αποδεδειγμένα αυξάνει την εκμετάλλευση των λαών και οξύνει τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ πρωτοστατεί στην αλλαγή των συνόρων, εξαπέλυσε τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στήριξε το "σχέδιο Ανάν" για την Κύπρο και συμμετέχει στον πόλεμο στο Αφγανιστάν».

Πατριδογνωμόνιο
Προς υπηκόους μελετημένα ασαφής...

Οι κεντρικές επιλογές των δύο αστικών κομμάτων απ' τη μεταπολίτευση ως σήμερα (ανήκομεν εις την Δύσιν, ΕΕ - Λισαβόνα 2, ΝΑΤΟ - νέο δόγμα 1999 κ.λπ.) οδήγησαν την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της και την εργατική τάξη για ικανό χρονικό διάστημα, σε μια καταναλωτική ευημερία ειδικού τύπου: Οι πολίτες μετετράπησαν ανεπαισθήτως, που θα 'λεγε κι ο Καβάφης, σε υπηκόους ενός νεφελώδους «υπερεθνικού» ιστορικού υποκειμένου. Η μαρκίζα γράφει «αγορά ελεύθερη». Η ελευθερία έκφρασης, κίνησης, παραγωγής πραγματικής οικονομίας και πολιτικής, μετατράπηκε σε αγαθό που υπόκειται στους νόμους της αγοράς και υποθηκεύεται διπολικά. Απ' τη μια, η υπερχρέωση του υπηκόου μέσω δανειακών προϊόντων κι, απ' την άλλη, ήρθε η σταδιακή θεσμική αιχμαλωσία του σε αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμούς, που έδωσαν στην υποβάθμιση του πολίτη σε υπήκοο, την ψευδαίσθηση της εξέλιξης, της προόδου. Στο μεταξύ, το αστικό μεταπολιτευτικό κράτος ταυτίστηκε με μια δράκα νεόκοπων καπιταλιστών, ικανών, όμως, τώρα, μετά από 35 χρόνια, να διεκδικούν την αίγλη των προπολεμικών ταξικών προκατόχων τους.

Οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου και το ακαδημαϊκό και τυχόν ριζοσπαστικό κοινωνικό και πολιτικό προσωπικό απέτυχαν να εφοδιάσουν το λαό μ' εκείνα τα στοιχεία πολιτισμού, που θα του επέτρεπαν να αντισταθεί στην υποχώρησή του σε υπήκοο ενός εξομοιωτή της πάλαι ποτέ αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας επί το σύγχρονα ευρωπαϊκότερο. Γιατί, κακά τα ψέματα, είναι άλλο ν' αναμασάς το Θούριο του Ρήγα ως ρομαντική και οραματιστική, πλην βολική επαναστατικότητα. Κι άλλο να εναποθέτεις την ...υλοποίησή του σε διάφορες KFOR και Σύμφωνα Σταθερότητας.

Οι βίαιες ή και κατά Γ.Α.Π. βελούδινες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, η ευελφάλεια και οι ευρωενωσιακοί πυλώνες, τα δημοψηφίσματα εξαναγκασμού (Δανία, Ιρλανδία κ.ά.) δίνουν περίτρανα κι εξασφαλίζουν «συναινετικά» την αντίδραση των πολιτών ως αυτοβούλως αυτοπροσδιορισθέντων υπηκόων. Ετσι ψηφίζουμε κι έτσι ψηφίσαμε, ελπίζοντας, λένε, σε καλύτερες μέρες ειρωνικής υποταγής στο σύστημα. Οπότε βγαίνει ο κ. Λοβέρδος, ξανακάνει το υπουργείο Εργασίας και όχι Απασχόλησης στον τίτλο και μόνον και το πόπολο αλαλάζει από περηφάνια. Η καινοτομία του κενού θριαμβεύει.

Το ημερολόγιο των διαφθορέων των ΜΜΕ γράφει ήδη λαμπρές σελίδες. Πουλάει σιγουριά οραμάτων. Δε θα πει ποτέ ότι στην προκήρυξη για την «ανοιχτή» πρόσληψη γενικών γραμματέων των υπουργείων (χαρές οι μάνατζερ έσω-εξωτερικού) περιλαμβάνουν και το ...κριτήριο «ιστορικό δημόσιας και κοινωνικής προσφοράς». Αν δε μεταφραστεί, θα νομίζουν οι υπήκοοι ότι αφορά όλους αυτή η «δημοκρατία». Κι όμως, αυτή η προσφορά αφορά σε υπηρεσίες προς την άρχουσα αστική τάξη και ποικίλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, σωματεία, φίλους των ζώων και ενώσεις κοσμοπολίτικων κι όχι διεθνιστικών πολιτισμικών μετεώρων.

Θεσμικά, ακόμα και στην υβριδιακή μορφή οργάνωσης της ευρωεπαρχίας Ελλάδα, το ΥΠΕΞ είναι το όργανο - δόρυ της αποδοχής της ιμπεριαλιστικής πολιτικής ως στρατηγικού μονόδρομου για τη χώρα. Η Ελλάδα, δορυφόρος μιας Τουρκίας του G20 με την οποία συνορεύει, ήδη, βρίσκεται προ πάσης άλλης αποστολής στην άτυπη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης για τον αγοραστικό θύλακο Βαλκάνια. Η εκτέλεση εντολών δε χωράει καθυστέρηση. Για να μη σπεύσουν τσιράκια της διανόησης της κατάλληλης για υπηκόους (όρα Τ. Μίχας) να μιλήσουν για θεωρίες συνωμοσίας συκοφαντικές του ανθεκτικού Γ.Α.Π. και νυν πρωθυπουργού, ιδού η απόδειξη:

Γράφουν οι «Financial Times» στις 5 του τωρινού Οκτώβρη για τους «στόχους του Γ. Παπανδρέου», αφού πιάνει το νήμα από το 1999 και τη διπλωματία των ...σεισμών:

«Μπορεί τώρα να ασκήσει πίεση στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση να δεχτεί επανένωση υπό όρους πιο αποδεκτούς από την τουρκική κοινότητα. Η ελληνική εμμονή για το επίσημο όνομα της Μακεδονίας τώρα θα μετριαστεί δεδομένης της πιθανότητας να δοθεί τέλος σε μια στείρα αντιπαράθεση που ψύχρανε τις σχέσεις με Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες. Ο κ. Παπανδρέου για να κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ υπήρξε μελετημένα ασαφής. Για να κυβερνήσει την Ελλάδα πρέπει να είναι συνολικά ακριβέστερος και αποφασισμένος».


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ