ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων

Ταχεία προώθηση των αντεργατικών νομοθετημάτων ζήτησε ο Κ. Καραμανλής από την υπουργό Απασχόλησης

Η απάντηση των εργαζομένων στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να είναι ο μαζικός αγώνας για τη ματαίωσή τους
Η απάντηση των εργαζομένων στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης πρέπει να είναι ο μαζικός αγώνας για τη ματαίωσή τους
Νέα επιδρομή κατά των εργατικών δικαιωμάτων σηματοδότησε η χτεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, στο υπουργείο Απασχόλησης. Με την παρουσία του εκεί και τις εξαγγελίες του, έδωσε το «πράσινο φως» στο υπουργείο να προχωρήσει στα επόμενα αντεργατικά νομοθετήματα. Αυτή τη φορά στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και οι αναπηρικές συντάξεις, ενώ με σχετικό νομοσχέδιο, που είναι έτοιμο προς κατάθεση, προβλέπεται ο πλήρης διοικητικός διαχωρισμός του κλάδου υγείας του ΙΚΑ από τον κλάδο σύνταξης, αλλά και νέο ευνοϊκό καθεστώς για τις επιχειρήσεις που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ.

«Κρίσιμο βήμα» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη διαμόρφωση του νέου καταλόγου των ΒΑΕ και έδωσε εντολή να «ολοκληρωθεί πολύ σύντομα». Πράγματι, η αναθεώρηση του καταλόγου των ΒΑΕ είναι «κρίσιμο ζήτημα» για την επιχειρηματική τάξη, αφού ήδη το πόρισμα που έχει από πέρυσι το Σεπτέμβρη επεξεργαστεί η Επιτροπή Μπεχράκη, «πετάει» έξω από τα ΒΑΕ το μεγαλύτερο μέρος επαγγελμάτων και ειδικοτήτων που μέχρι σήμερα υπάγονται σε αυτά. Συγκεκριμένα, το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη αποχαρακτηρίζει από το καθεστώς των ΒΑΕ 43 από τους 103 χώρους εργασίας, που σήμερα υπάγονται σε αυτό, εξαιρεί 61 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων από τις 124, ενώ από τις 70 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, εξαιρούνται οι 41, θεωρούνται δηλαδή αυθαίρετα χαμηλής επικινδυνότητας. Ομως, και για τις ειδικότητες που τυπικά θα παραμείνουν στη λίστα των ΒΑΕ επέρχεται ανατροπή, καθώς αυτές κατατάσσονται σε τέσσερις νέες κατηγορίες με κλίμακα βαρύτητας 1, 2, 3, 4 αντί της μιας ενιαίας που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχαν γίνει στην επιτροπή, όλα δείχνουν ότι οι κατηγορίες 1, 2 και 3 θα χάσουν το καθεστώς της συνταξιοδότησης νωρίτερα από το ανώτερο όριο που ισχύει στον κλάδο τους, δηλαδή θα επιμηκυνθεί ο εργάσιμος βίος τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια. Ως «αντίτιμο», αυτές οι ειδικότητες και κλάδοι - πάντα σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν - θα πάρουν μειωμένο ωράριο ή περισσότερες μέρες άδειας. Σε κάθε περίπτωση στην 4η κλίμακα βαρύτητας παραμένουν μόνο 5 από τις 124 ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων και μόνο 2 από τις 70 ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας.

Οσο για το ζήτημα με τις αναπηρικές συντάξεις, τις οποίες στοχοποίησε ο πρωθυπουργός, ας απευθυνθεί στους εργοδότες και στις συνθήκες κάτεργου που έχουν επιβάλει μέσα στους χώρους δουλειάς παραβιάζοντας όλους τους στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Σημειώνουμε μόνο ότι η μέση αναπηρική σύνταξη του ΙΚΑ το 2008 ήταν μόλις 500 ευρώ. Αυτούς τους συνταξιούχους στοχοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός.

Με το διαχωρισμό του ΙΚΑ που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός μπαίνει σε υλοποίηση ένα σχέδιο που ήδη κυοφορείται στους κόλπους της κυβέρνησης. Ετσι θα διαχωριστεί πλήρως ο κλάδος υγείας και στην επόμενη φάση σχεδιάζεται να ενοποιηθεί με τους αντίστοιχους κλάδους των άλλων Ταμείων. Μέσα από την «ενοποίηση» θα επιτευχθεί ο κρυφός στόχος παραπέρα αποψίλωσης και συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας για όλα τα Ταμεία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός μόνιμου καθεστώτος ευνοϊκής μεταχείρισης των επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, αποφεύγοντας έτσι τον μπελά, κάθε φορά να έρχεται στη Βουλή μια νέα ρύθμιση χρεών. Το έργο θα αναλάβει μια Ειδική Επιτροπή παρακολούθησης εσόδων στο πλαίσιο του ΙΚΑ, στην οποία βέβαια θα συμμετέχουν και οι λεγόμενοι κοινωνικοί εταίροι.

Σχολιάζοντας τα νέα αντεργατικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα απασχόλησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, του παρείχε ουσιαστική στήριξη αφού αυτό που βρήκε να πει ήταν πως ο «πρωθυπουργός επιδεικνύει λεκτικό θράσος και ατολμία πράξης...», ενώ για την κατεδάφιση των ΒΑΕ ότι αυτό «ακούγεται σαν ανέκδοτο, όταν έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον πεντάκις μέχρι σήμερα...». Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να κατηγορεί τη ΝΔ για αναποτελεσματικότητα αφού από το 2002 είχε ψηφίσει σχετικό νόμο για την αλλαγή του καθεστώτος των ΒΑΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Αντιδραστικές μεθοδεύσεις με πρόσχημα τη διαφάνεια
  • Συμφωνούν να οριστεί ως μοναδική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων η κρατική επιχορήγηση
  • Δεν πρόκειται να ενδώσουμε και να υποταχθούμε, απαντά το ΚΚΕ στη Βουλή

Mε πρόσχημα τα σκάνδαλα, τις μίζες και τα κρούσματα διαφθοράς με αφορμή την υπόθεση της «ΖΗΜΕΝΣ», η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει επικίνδυνες ρυθμίσεις, που αφορούν το χαρακτήρα, το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων. Οι ρυθμίσεις, που προβλέπουν ότι η χρηματοδότηση των κομμάτων θα γίνεται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι μόνο δε θίγουν στο παραμικρό ή αντιμετωπίζουν το υπαρκτό πρόβλημα της διαπλοκής των αστικών κομμάτων με το κεφάλαιο, αλλά αποβλέπουν στο συνολικότερο έλεγχο και την προσαρμογή των κομμάτων στα δεδομένα που επιθυμούν η ΕΕ και η οικονομική ολιγαρχία. Πρόκειται για ρυθμίσεις που στοχεύουν στο χτύπημα του ΚΚΕ, το οποίο εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή του από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μέσω των οικονομικών εξορμήσεων που κάνει. Η κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ, αλλά επί της ουσίας συμφωνεί και ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που ασχολούνταν με το θέμα της αλλαγής του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει από τη Βουλή νόμο, σύμφωνα με τον οποίο τα κόμματα δε θα μπορούν να έχουν άλλη πηγή χρηματοδότησης πέρα από τα ποσά που τους δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός. Μάλιστα, είπε ότι προτίθεται μέσα στο καλοκαίρι να ζητήσει από την Επιτροπή Θεσμών να ασχοληθεί με το θέμα, αφού, όπως ανέφερε, ζήτησε από τα κόμματα την άποψή τους για την τροποποίηση του σχετικού νόμου, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.

Με την πρόταση της κυβέρνησης συμφώνησε αμέσως ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, λέγοντας ότι η μόνη χρηματοδότηση των κομμάτων πρέπει να είναι «η αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση», αφού έχει αποδειχθεί ότι κάθε άλλη επιλογή αφήνει ανοιχτά «παράθυρα και πόρτες παρεξηγήσεων».

Στην ίδια λογική κινήθηκε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Φ. Κουβέλης, προτείνοντας να υπάρχει μόνο «κρατική χρηματοδότηση» για τα κόμματα, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπάρχει και οικονομική ενίσχυση «μόνο από τα μέλη του (κάθε) κόμματος».

Το ΚΚΕ

Τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων κατήγγειλε, στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Επιτροπή Θεσμών Α. Κανταρτζής, τονίζοντας ότι αξιοποιούνται η σκανδαλολογία, οι μίζες και η διαπλοκή, για να προωθηθούν επικίνδυνοι σχεδιασμοί. Η κυβέρνηση, είπε, προωθεί πλαίσιο για τη κατάργηση κάθε άλλης πηγής χρηματοδότησης των κομμάτων πέραν της κρατικής με πλήρη ταύτιση σε αυτό το σημείο με το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, συνέχισε, για επικίνδυνες διατάξεις και μόνο ως πρόσχημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η συζήτηση περί διαφάνειας και χτυπήματος της διαπλοκής, αφού όσο θα υπάρχει η νομιμοποιημένη σκανδαλώδης πολιτική προς το μεγάλο κεφάλαιο τόσο θα υπάρχουν και οι μίζες και η διαπλοκή. Υπενθύμισε ότι κατά καιρούς έχουν γίνει παρεμβάσεις για τη «διαφάνεια», οι οποίες κατέληξαν σε «πραγματική κωμωδία», αφού πάντα βρίσκονται τρόποι και «παράθυρα» να συνεχίζεται η ίδια κατάσταση.

Οι πραγματικές προθέσεις τέτοιων πρωτοβουλιών, είπε ο Α. Κανταρτζής, είναι ότι θέλουν κόμματα ελεγχόμενα απόλυτα από το κρατικό αστικό πολιτικό σύστημα, κόμματα που θα κινούνται στο πλαίσιο των κυρίαρχων δυνάμεων, ενώ επιδιώκουν να πλήξουν τη χρηματοδότηση από τα λαϊκά στρώματα.

Για το ΚΚΕ, τόνισε, πηγή χρηματοδότησης είναι οι εργαζόμενοι και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τις οικονομικές μας εξορμήσεις, με το κουπόνι ενίσχυσης. Θα απευθυνόμαστε, είπε, σε όλους τους εργαζόμενους, να στηρίξουν το ΚΚΕ για να ανατρέψει την κυρίαρχη πολιτική και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και να υποταχτούμε στις συγκεκριμένες προσπάθειες, που γίνονται από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις.

Απευθυνόμενος σε όσους με αφορμή τα οικονομικά των κομμάτων θέλουν να συνεχίσουν την προβοκάτσια κατά του ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά: «Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει». Το ΚΚΕ, συνέχισε, έχει δώσει πιστοποιητικά στην 90χρονη διαδρομή του, έχει καθαρό το μέτωπο και δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή στην Ιστορία του, που να στήριξε ένα αντιλαϊκό μέτρο.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι επιλογές που προωθούνται με αφορμή τα οικονομικά των κομμάτων είναι επικίνδυνες και μέσω αυτών επιχειρείται μια γενικότερη παρέμβαση με στόχο τον έλεγχο στην ίδια την λειτουργία των κομμάτων, αφού έχουν ακουστεί φωνές ακόμα και για δικαστικό έλεγχο στη λειτουργία τους. «Δεν πρόκειται να ενδώσουμε και να υποταχθούμε», είπε ο Α. Κανταρτζής.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Α. Κανταρτζή, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος είπε ότι η πρότασή του δεν είχε αιχμή για κανένα κόμμα, πολύ περισσότερο για το ΚΚΕ, αλλά αφορούσε κυρίως τη χρηματοδότηση των μεγάλων κομμάτων.

Η Επιτροπή Θεσμών θα ασχοληθεί την ερχόμενη Τρίτη με τα θέματα του Τύπου, με αφορμή το κλείσιμο της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και του ραδιοσταθμού «Σίτυ».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κινήσεις για την ... προσαρμογή των κομμάτων

Δυναμικά απαντάει με τη δράση του το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα στις προσπάθειες επέμβασης στα εσωτερικά του

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Η προσπάθεια επέμβασης στα εσωτερικά των κομμάτων, για τον έλεγχο της λειτουργίας τους - και στον οικονομικό τομέα - και καταγραφής των μελών τους, ώστε να διαμορφωθεί το «πολιτικό σύστημα» που θέλει το κεφάλαιο, εξελίσσεται και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι νόμοι για το πολιτικό σύστημα και τα οικονομικά των κομμάτων έχουν προωθηθεί στην Πορτογαλία επί κυβέρνησης Μπαρόζο, με κύριο στόχο το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Με βάση τον πρώτο νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί, τα κόμματα πρέπει να καταθέτουν τα ονόματα 7.500 τουλάχιστον μελών τους, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή, ενέργεια που αποτελεί στοχευμένη επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα. Επίσης, υπάρχουν και ρυθμίσεις που παρεμβαίνουν άμεσα στην εσωτερική ζωή των κομμάτων, τον τρόπο εκλογής των οργάνων.

Ο δεύτερος νόμος κλιμακώνει κυρίως την επίθεση ενάντια στην πρωτοπόρα δράση του ΚΚ που πρωτοστατεί στους λαϊκούς αγώνες, και θέλει να το στερήσει από την ενίσχυση που του δίνουν οι εργαζόμενοι. Επίσης, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει, τα όρια χρηματοδότησης που θέτει, με την υποχρέωση οι ενισχύσεις να δίνονται μέσω τραπεζικών εντολών (δηλαδή να φακελώνονται οι ενισχυτές), με την προώθηση της σχεδόν αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης και την απαγόρευση της οικονομικής δραστηριότητας, ουσιαστικά δείχνει το στόχο, το Κομμουνιστικό Κόμμα. Στην Πορτογαλία επίσης είναι γνωστό ότι πραγματοποιείται η «Γιορτή της Αβάντε», της εφημερίδας του Πορτογαλικού ΚΚ, ένα κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός με μαζικότατη λαϊκή συμμετοχή, που επίσης με τη νομοθεσία περί των οικονομικών των κομμάτων επιχειρείται να περιοριστεί η εμβέλειά του.

Από την πρώτη στιγμή το Πορτογαλικό ΚΚ εναντιώθηκε σ' αυτές τις προσπάθειες, πραγματοποιώντας σειρά εκδηλώσεων σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και άλλες μεγάλες διαδηλώσεις. Συγκεκριμένα, την 1η Μάρτη του 2008 πάνω από 50 χιλιάδες μέλη και φίλοι του κόμματος διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Πορτογαλίας, τη Λισαβόνα, παίρνοντας μέρος στη μεγάλη πορεία με το σύνθημα «Ελευθερία και Δημοκρατία» και διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τις ιδέες και τα ιδανικά της Επανάστασης του Απρίλη του 1974. Τα χιλιάδες μέλη του κόμματος που πήραν μέρος στη πορεία ύψωσαν τις κομματικές τους ταυτότητες περνώντας μπροστά από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση ήταν μια καθαρή απάντηση του Πορτογάλικου ΚΚ στις αντιδραστικές πολιτικές, όπου υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην καθημερινή του δράση ως κόμμα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΚΚΕ δε θα γίνει όμηρος κανενός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την επιδίωξη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων, τονίζεται:

«

Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, να προωθήσει νόμο που θα ορίζει ως αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης των κομμάτων την κρατική επιχορήγηση, με την οποία συμφώνησε απόλυτα το ΠΑΣΟΚ και καταρχήν ο ΣΥΝ, αποτελεί αντιδραστική στόχευση. Με πρόσχημα τη διαφάνεια, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα επιδιώκουν να κρύψουν τη διαφθορά, τη βαθιά διαπλοκή και αλληλεξάρτηση που έχουν με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η αποκλειστική, ή ακόμα και η κύρια χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος δεν οδηγεί σε μεγαλύτερη διαφάνεια, σε σπάσιμο της διαπλοκής των αστικών κομμάτων με το κεφάλαιο. Αντίθετα, ενισχύει τη διαφθορά και την εξάρτηση. Καθιστά τα κόμματα κρατικοδίαιτα. Επιτρέπει κάθε φορά στην κυβερνητική πλειοψηφία να καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης και πώς αυτή θα μοιραστεί στα κόμματα, ενισχύοντας την ανισοτιμία, διαμορφώνοντας μηχανισμούς ελέγχου και καθορισμού του τρόπου με τον οποίο κάθε κόμμα μπορεί να τη διαθέσει. Η διάθεση των τεράστιων κονδυλίων κρατικών - κοινοτικών της ΕΕ προς τα ευρωκόμματα, τις ΜΚΟ, αποκαλύπτει ότι η διάθεσή τους λειτουργεί ως παράγοντας ανάπτυξης της σήψης και ως μηχανισμός παρέμβασης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο πρόγραμμα και στη δράση τους.

Η κρατική χρηματοδότηση σε καμιά περίπτωση δε θα σταματήσει τη συνδιαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων με τα αστικά κόμματα και το κράτος. Θα συνεχίζεται κάτω από το τραπέζι και θα δυναμώνει. Και στην Ελλάδα και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ αποδεικνύεται αυτό που ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ προσπαθούν να κρύψουν. Οτι η διαφθορά, τα σκάνδαλα, η σήψη παράγονται πρωτίστως από τη δράση του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αυτή μολύνει τα πάντα. Το κράτος και τα κόμματα που το υπηρετούν.

Το ΚΚΕ δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να δεχτεί να γίνει όμηρος ούτε του κράτους, ούτε της ΕΕ, ούτε των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την απαγόρευση να είναι για μας ο κύριος και βασικός χρηματοδότης ο λαός. Δεν πρόκειται να αποδεχτούμε κανέναν κρατικό μηχανισμό να ορίζει τη σχέση του κόμματός μας με τα μέλη και τους φίλους του, να καθορίζει μέσω των οικονομικών το εύρος και την κατεύθυνση της πολιτικής μας δράσης. Απολογούμαστε και δεχόμαστε έλεγχο για την πολιτική μας, τη δράση μας, τα οικονομικά μας, μόνο στην εργατική τάξη και στο λαό».

Περιοδεία στην Πυροσβεστική Χαλκίδας

Περιοδεία και συνάντηση με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Χαλκίδας θα πραγματοποιήσει σήμερα Παρασκευή, στις 9.30 π.μ., ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Δήμο Κηρέως στη Βορειοκεντρική Εύβοια και στη 1 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο.

Πράξη πολιτικής αλητείας

Προβοκατόρικη επίθεση στο αυτοκίνητο του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης. Για το περιστατικό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης 2 Ιούλη άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια και προκάλεσαν φθορές στο αυτοκίνητο του βουλευτή του κόμματος Αντώνη Σκυλλάκου, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, ενώ έγραψαν και το προβοκατόρικο σύνθημα "ΚΚΕ το κόμμα σου χαφιέ" με το σήμα των αναρχικών. Από το γενικότερο αντικομμουνιστικό κλίμα που επιχειρείται δεν μπορούσε να λείψει μια ακόμη πράξη πολιτικής αλητείας.

Οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν να δίνουν καθημερινά απάντηση με τη δράση τους παντού. Η επίθεση κατά του ΚΚΕ δε θα περάσει».

Μάχη για τη ματαίωσή τους

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Απασχόλησης, σημειώνεται:

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για διαχωρισμό του κλάδου της Υγείας από τον κλάδο της Ασφάλισης, οι αλλαγές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και η ολοκλήρωση της λεγόμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έχουν στόχο να πληρώνει ακόμα πιο πολλά η εργατική λαϊκή οικογένεια για Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση και να απαλλάσσονται ακόμα περισσότερο οι μεγαλοεργοδότες και το κράτος από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και δαπάνες. Σημαίνουν δραστικές περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει και μπορεί να είναι η οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κλάδο και συνοικία, για τη ματαίωση και την παρεμπόδιση των αντιλαϊκών μέτρων που απαιτούν οι ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Συμμαχία και πάλη με τους αυτοαπασχολούμενους για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι το θέμα ανοιχτών εκδηλώσεων που διοργανώνουν:

-- Η ΚΟΒ Αγίας Τριάδας Κοκκινιάς, τη Δευτέρα 6/7, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της.

-- Η ΚΟΒ Ταμπουρίων, τη Δευτέρα 6/7, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Εβρου 6). Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για το εκλογικό αποτέλεσμα

Η Αχτιδική Οργάνωση των ΟΤΑ της ΚΟΑ του ΚΚΕ πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση με θέμα: «Πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών», την Τετάρτη 8 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα στο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στο 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στον Πειραιά (πάρκο Δηλαβέρη), αύριο Σάββατο και ώρα 21.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ