ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
«Εξοδος» με κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων
  • Η στρατηγική εξόδου από την κρίση που προωθούν οι 27 ηγέτες της ΕΕ περνά μέσα από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης
  • Νέα βάρη στους λαούς στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ δηλώνουν πανέτοιμοι για νέα πακέτα στήριξης των τραπεζών, αν χρειαστεί
  • Ενισχύεται το κυνήγι κατά των μεταναστών εντός και εκτός συνόρων της ΕΕ

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία

Eurokinissi

Η καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του απεσταλμένου μας Παναγιώτη ΚΑΚΑΛΗ).--

Επιτάχυνση της επίθεσης κατά των λαών και των εργασιακών δικαιωμάτων αποφάσισαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να δώσουν ώθηση στην αντιδραστική θωράκιση του ευρωοικοδομήματος μέσω της επικύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συνεχίζουν να μετακυλίουν τα βάρη αποκλειστικά στις πλάτες των λαών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ η στρατηγική εξόδου που επεξεργάζονται περιλαμβάνει ως κυρίαρχο ζήτημα τη μείωση του εργατικού κόστους, μέσω της κυριαρχίας των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

«Αν και η δράση σε αυτόν τον τομέα (σ.σ. της αντιμετώπισης της ανεργίας) εναπόκειται πρωτίστως στα κράτη - μέλη, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην παροχή και τη βελτίωση του κοινού πλαισίου που απαιτείται ούτως ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι συντονισμένα, αλληλοϋποστηριζόμενα και ευθυγραμμισμένα με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς», αναφέρουν χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων, δίνοντας το στίγμα της ενιαίας παρέμβασης και δέσμευσης στο ζήτημα της απασχόλησης. Στα συμπεράσματα δεν αναφέρονται συγκεκριμένα μέτρα, αλλά εκφράζεται η υποστήριξή τους και υιοθετούνται τόσο οι αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Πράγας για την απασχόληση, όσο και η ανακοίνωση της Κομισιόν στις 3 του Ιούνη, όπου υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις για ενθάρρυνση και στήριξη των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (εκ περιτροπής εργασία με ταυτόχρονη μείωση μισθού), πριμοδότηση της μερικής απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές), νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, κ.ο.κ.

Προκειμένου να δώσουν νέα ώθηση οι «27» εξέφρασαν την ένθερμη υποστήριξή τους στην αρχή της «ευελφάλειας» ως «σημαντικού εργαλείου για τον εκσυγχρονισμό και την προώθηση της προσαρμοστικότητας των αγορών εργασίας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν. Ταυτόχρονα, αποσαφηνίζουν το στρατηγικό στόχο της παρέμβασης στις αγορές εργασίας: «Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προετοιμασία των αγορών εργασίας για τη μελλοντική ανάκαμψη», αναφέρουν, και σπεύδουν να διευκρινίσουν τι εννοούν: «Δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, επένδυση σε ειδικευμένο, προσαρμόσιμο και με κίνητρα εργατικό προσωπικό και μετατροπή της Ευρώπης σε μια ανταγωνιστική (...) οικονομία».

Αναφορικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοοικονομικής κρίσης οι «27» κινήθηκαν σε δύο επίπεδα: Από τη μια ζητούν επαγρύπνηση από τις κυβερνήσεις για νέα πακέτα στήριξης των τραπεζών και την ίδια στιγμή αξιώνουν να επικεντρωθούν στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών με στοχοπροσήλωση στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, πράγμα που απλά σημαίνει πάγωμα και μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, συρρίκνωση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κ.ο.κ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου την ισχυρή προσήλωσή του σε υγιή δημόσια οικονομικά και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είναι το σαφές μήνυμα των «27», που, παρότι διαπιστώνει πως «οι μελλοντικές εξελίξεις παραμένουν αβέβαιες», ωστόσο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι δε δικαιολογεί τη διάθεση κρατικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: «Δεν δικαιολογείται περαιτέρω δημοσιονομική ώθηση και η προσοχή πρέπει να στραφεί στην εξυγίανση, συμβαδίζοντας με την οικονομική ανάκαμψη», τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων που εγκρίθηκε.

Ο κανόνας αυτός δεν αφορά στις τράπεζες και στο χρηματοπιστωτικό τομέα γενικότερα: «Το περιβάλλον λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών οργανισμών παραμένει προβληματικό και οι χορηγήσεις πιστώσεων εξακολουθούν να είναι συγκρατημένες», διαπιστώνουν, και σπεύδουν να δώσουν την απάντηση: «Οι κυβερνήσεις οφείλουν επομένως να τελούν εν εγρηγόρσει ενόψει νέων μέτρων που ενδέχεται να χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση ή για την αποκάθαρση των ισολογισμών (σ.σ. των τραπεζών)». Αναθέτουν μάλιστα στην Κομισιόν να παράσχει «περισσότερη καθοδήγηση όσον αφορά την επαναφορά του τραπεζικού τομέα σε κατάσταση βιωσιμότητας».

Αναφορικά με τη δημιουργία μηχανισμού εποπτείας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων οι «27» επικύρωσαν τη συγκρότηση των δύο υπερεθνικών συμβουλίων που πρότεινε η Κομισιόν προκειμένου να προλάβουν μελλοντικές κρίσεις. Στην πραγματικότητα βάζουν τους λύκους να φυλάνε τους άλλους λύκους, αναθέτουν δηλαδή στους τραπεζίτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να επιβλέπουν τα εθνικά τραπεζικά συστήματα. Η εποπτεία πάντως θα είναι μάλλον εικονική, πράγμα που επέτρεψε στην κυβέρνηση της Βρετανίας να άρει τις ισχυρές αντιρρήσεις της.

Ευρω-γροθιά κατά των μεταναστών

Προέκταση της επίθεσης κατά των λαών της ΕΕ είναι η πολιτική κατά των μεταναστών, καθώς εντείνει το κυνήγι των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των μονοπωλίων εντός και εκτός της ΕΕ, ενώ «νομιμοποιεί» την άγρια εκμετάλλευσή τους.

Η ελληνική κυβέρνηση πειθαρχεί στην κοινή μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, επιζητώντας ως αντάλλαγμα περισσότερη και έμπρακτη αλληλεγγύη από τους εταίρους σε ό,τι αφορά στην προσφορά μέσων και πόρων για την αντιμετώπιση των μεταναστών. Εφαρμόζει με συνέπεια τη συμφωνία του Δουβλίνου, «εγκλωβίζοντας» εντός των συνόρων της χώρας τους μετανάστες που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ την ίδια στιγμή εκλιπαρεί τους υπόλοιπους εταίρους να βοηθήσουν στα οικονομικά βάρη και στη φρούρηση των συνόρων.

«Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης στα νότια θαλάσσια σύνορα της ΕΕ» απαιτεί «στιβαρή ευρωπαϊκή αντίδραση με οδηγό την αποφασιστικότητα, την αλληλεγγύη και την κατανομή ευθυνών», διαπιστώνουν οι «27», ζητώντας να εντατικοποιηθούν τα μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, μέσω του FRONTEX, των κοινών περιπολιών και κοινών πτήσεων. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει τη συνεργασία της με τα καθεστώτα των χωρών καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών και θα εφαρμοστούν αποτελεσματικότερα οι συμφωνίες επαναπροώθησης μεταναστών με τρίτες χώρες.

Οι διατυπώσεις του κειμένου των συμπερασμάτων για το θέμα αυτό, που βελτιώθηκαν σε σχέση με το αρχικό κείμενο, επέτρεψαν στον Κ. Καραμανλή να θριαμβολογήσει υποστηρίζοντας ότι πέρασαν στο κείμενο των συμπερασμάτων οι ελληνικές θέσεις. Οπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ζήτησε από τους ομολόγους του «έμπρακτη αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι ο στόχος αυτός επετεύχθη.

Μεταξύ των «ελληνικών» θέσεων που ελήφθησαν υπόψη στα συμπεράσματα, περιλαμβάνεται η «ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής της ΕΕ με τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των λαθρομεταναστών», η οποία, όπως διευκρίνισε, αφορά την Τουρκία και τη Λιβύη. Επιπλέον, μέχρι να υπογραφούν οι συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες αυτές θα πρέπει να υπογραφούν οι διμερείς συμφωνίες που υπάρχουν για την επαναπροώθηση των μεταναστών, όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας του 2001. Παραδέχθηκε βέβαια ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη διάθεση κοινοτικών κονδυλίων και μέσων για τα σύνορα, παραπέμποντας στην επόμενη προεδρία της ΕΕ, καθώς η Κομισιόν ανέλαβε την υποχρέωση να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις.

«Παράκαμψη» του «όχι» του ιρλανδικού λαού

Βασική επιδίωξη της Συνόδου Κορυφής ήταν να δοθεί ώθηση στη διαδικασία επικύρωσης της αντιδραστικής συνθήκης της Λισαβόνας και να παρακαμφθεί το «όχι» του ιρλανδικού λαού. Για το σκοπό αυτό πρόσφεραν μια σειρά από εγγυήσεις στην ιρλανδική κυβέρνηση προκειμένου να ανατρέψει το «όχι» στο δεύτερο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στα τέλη Σεπτέμβρη ή αρχές Οκτώβρη. Η νομική μορφή ωστόσο των εγγυήσεων αυτών, αν δηλαδή θα είναι μια δεσμευτική προσθήκη στη συνθήκη της Λισαβόνας ή θα είναι μια «ανώδυνη» δήλωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, έγινε αντικείμενο συζήτησης. Οι 27 ηγέτες δεν είχαν πρόβλημα να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της ιρλανδικής κυβέρνησης, όπως ότι η εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας δε θα επηρεάσει τη φορολογική πολιτική, τη στρατιωτική ουδετερότητα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, κ.ά., ωστόσο δεν είχαν καμία διάθεση να ανοίξει εκ νέου διαδικασία επικύρωσης της «διορθωμένης» συνθήκης. Η φόρμουλα που επιλέχθηκε μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις ήταν να δοθούν οι εγγυήσεις με απόφαση της Συνόδου Κορυφής και μια πανηγυρική δήλωση στο κείμενο των συμπερασμάτων. «Ελπίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές θα ικανοποιήσουν τον ιρλανδικό λαό ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα», είπε από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Οπως αναμενόταν οι «27» εξέφρασαν την πολιτική υποστήριξή τους στην ανανέωση της θητείας του Ζ. Μπαρόζο για άλλα πέντε χρόνια στην προεδρία της Κομισιόν. Η απόφαση ήταν ομόφωνη προς δόξαν της μάχης που τάχα δίνουν οι ευρωσοσιαλιστές για τη μη εκλογή του. Ωστόσο, η εκλογή του Μπαρόζο πρέπει να επικυρωθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία όμως δε διαθέτει το κεντροδεξιό ευρωπαϊκό κόμμα ΕΛΚ που τον υποστηρίζει.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη της εικόνας του ικανού διαχειριστή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του απεσταλμένου μας).--

Την εικόνα του κυρίαρχου του παιχνιδιού, που ελέγχει τις πολιτικές εξελίξεις και δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να επιταχύνει τους ρυθμούς υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, επιχείρησε να δημιουργήσει ο Κ. Καραμανλής από τις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε σειρά σχετικών ερωτήσεων, προσπάθησε να «καθαρίσει» πλήθος ζητημάτων γύρω από τις κινήσεις του το επόμενο διάστημα και τη λειτουργία της κυβέρνησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το βάρος της κυβέρνησης θα πέσει στην παραγωγή έργου, μέσω της επιτάχυνσης της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα πλειοδότησε στο ζήτημα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, δηλώνοντας ότι «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των αγορών εργασίας για ανάπτυξη, στην περίοδο εξόδου από την κρίση».

Ο πρωθυπουργός μισοδιέψευσε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας ότι «δεν έχει καμία πρόθεση να πάει σε εκλογές», αναδεικνύοντας ως βασική προτεραιότητα το επόμενο διάστημα «την ταχύτερη προώθηση έργου και των μεταρρυθμίσεων». Φάνηκε επίσης ότι δεν επιθυμεί εκλογές λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ που εμπλέκει τον κορυφαίο θεσμό «με μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Παράλληλα απέρριψε το σενάριο του ανασχηματισμού δηλώνοντας ότι «οι πολίτες δεν περιμένουν κινήσεις αντιπερισπασμού». Προχώρησε σε επίδειξη δύναμης προς το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στον Γ. Μανώλη και προκαλώντας τον ακόμα και να ρίξει την κυβέρνηση. «Κανέναν δεν κρατάμε με το ζόρι» είπε όταν ρωτήθηκε για την προαναγγελία μελλοντικής παραίτησης του γαλάζιου βουλευτή. Και συμπλήρωσε: «Δικαίωμά του να παραιτηθεί, ακόμα και αν θέλει να άρει την εμπιστοσύνη του, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη της πράξης του». Στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε ότι «έχει τον τελικό λόγο» για την τύχη των βουλευτών που έχουν εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα.

Παράλληλα επιτέθηκε στο ΛΑ.Ο.Σ, χαρακτηρίζοντας αήθη και αδιανόητη την πρόσκληση του Γ. Καρατζαφέρη προς τους απογοητευμένους βουλευτές της ΝΔ.

Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, αρχικά προσπάθησε να θωρακίσει τις δυνάμεις καταστολής απέναντι στην κριτική και την αμφισβήτηση, ενώ έθεσε θέμα πολιτικής συναίνεσης στην εφαρμογή της τρομο-νομοθεσίας. Απέκρουσε τις αιτιάσεις περί δήθεν διάλυσης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «ο μηδενισμός και η κριτική το μόνο που εξυπηρετούν είναι ο στόχος των τρομοκρατών». Ζήτησε πολιτική σύγκλιση στα θέμα της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι δεν την βλέπει από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει με νόημα ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος που ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές της ΝΔ, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν βουλευτές που δεν τον ψήφισαν.

ΠΑΣΟΚ
Ηθελε «πιο επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης»!

Σε ακόμα «πιο επιθετική αντιμετώπιση της κρίσης» προσδοκούσε να καταλήξουν οι ηγέτες της ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας διά στόματος του εκπροσώπου Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου«κατώτερες των προσδοκιών και των αναγκών της χώρας τις αποφάσεις» της Συνόδου Κορυφής...

Την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών κατέληξαν στο κείμενο των συμπερασμάτων τους στη συνέχιση της σκληρής λιτότητας, στη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων το ΠΑΣΟΚ βγήκε να απαιτήσει ακόμα πιο «επιθετική αντιμετώπιση»!

Το ΠΑΣΟΚ στηρίζοντας απόλυτα τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και έχοντας ήδη συμπεριλάβει τις αποφάσεις της ΕΕ στο πρόγραμμά του, διεκδικεί τον τίτλο του «ικανότερου» πολιτικού φορέα για την επιβολή τους. Εξάλλου, ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των «Ευρωπαίων σοσιαλιστών» πρότεινε πλήθος μέτρων για την ενίσχυση τόσο του τραπεζικού όσο και του συνόλου του μεγάλου κεφαλαίου.

Παράλληλα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην απόφαση των ηγετών της Ενωσης να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Μ. Μπαρόζο για την επανεκλογή του στη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αναφέροντας ότι «το ΠΑΣΟΚ, παραμένει στη θέση του κατά της υποψηφιότητας του κ. Μπαρόζο, τόσο για τις θέσεις που εκφράζει, όσο και γιατί η σχετική απόφαση πρέπει να ληφθεί στο πλαίσιο της νέας Συνθήκης της Λισαβόνας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο τέλος του χρόνου». Αξίζει να σημειωθεί ότι η μη στήριξη Μπαρόζο αποτέλεσε βασικό σημείο συζήτησης ανάμεσα στα μέλη του «ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος», αλλά οι τρεις εν ενεργεία πρωθυπουργοί μέλη του, της Ισπανίας, της Αγγλίας και της Πορτογαλίας τελικά υπερψήφισαν την επανεκλογή Μπαρόζο!

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος και στο θέμα της μετανάστευσης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία δεσμευτική επίδειξη αλληλεγγύης των εταίρων προς την Ελλάδα», αλλά σπεύδοντας να αθωώσει τις πολιτικές του ευρωοικοδομήματος επέκρινε - όπως έπραττε στο παρελθόν και η ΝΔ - τη σημερινή κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «στο θέμα αυτό η Ελλάδα δεν προσήλθε με κάποια συγκεκριμένη πρόταση», προσθέτοντας ότι «το θέμα της λαθρομετανάστευσης η κυβέρνηση το ανακάλυψε μετά τις ευρωεκλογές και αφού είδε τη διαρροή των ψηφοφόρων της προς τον ΛΑ.Ο.Σ.».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ