ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2009
Σελ. /48
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να αιφνιδιαστούν από τις καινούριες ψήφους στο ΚΚΕ

Στους εργάτες και τις εργάτριες της φαρμακοβιομηχανίας «LAVIPHARM» μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή ομιλία στους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας
Από τη χτεσινή ομιλία στους εργαζόμενους της φαρμακοβιομηχανίας
Να καταψηφίσουν στις ευρωεκλογές τα δύο κόμματα που έδωσαν εξετάσεις και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και τα άλλα κόμματα που συνειδητά μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν το λαό, κάλεσε τους εργάτες και τις εργάτριες στη φαρμακοβιομηχανία «LAVIPHARM» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που χτες περιόδευσε στο εργοστάσιο. Μιλώντας στους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Φαντάζομαι ότι κάτι θα έχετε παρακολουθήσει από την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα ή έχετε διαβάσει στις εφημερίδες, πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι πάμε για ευρωεκλογές και για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις επιλογές της δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση. Κοιτάξτε, και χτες είχαμε αυτό το πανηγύρι που έγινε στην τηλεόραση - γιατί εγώ έτσι το λέω - δεν είχε καμία σχέση με ουσιαστική ενημέρωση, δεν έγιναν ερωτήσεις για την ΕΕ. Και όταν σε ρωτάνε μια συγκεκριμένη ερώτηση και σε ένα λεπτό πρέπει να απαντήσεις δεν μπορείς να απαντήσεις και να επιλέξεις ένα άλλο θέμα, για την ΕΕ, γιατί είναι - πώς το λένε - "από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα".

Και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα: Γιατί δε συζητιόνται, γιατί δε γίνεται συζήτηση για το ρόλο που παίζει στην καθημερινότητά μας η ΕΕ; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι όλα τα άλλα κόμματα, πριν απ' όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει ή κυβερνάνε σήμερα, αλλά και τα άλλα κόμματα, έχουν κάθε συμφέρον να μην μπούμε σε βάθος στη συζήτηση για τις επιλογές της ΕΕ. Γιατί αν αναλύσουν τις επιλογές της ΕΕ, τότε θα βρεθούν μπροστά σε ένα δίλημμα, επειδή έχουν μπερδέψει τον ελληνικό λαό με τόσους μεγάλους μύθους, περί της ΕΕ. Γιατί τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορεί να είναι από ευρωσκεπτικιστής μέχρι ριζικά αντίθετος με την ΕΕ.


Εμείς, επειδή δεν έχουμε καμία δέσμευση με την ΕΕ, έχουμε καταψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, μια καθοριστική συνθήκη, και όλους τους νόμους της ΕΕ που περνάνε απ' το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά έχουμε καταγγείλει και όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που περνάνε απ' τα πλάγια και δύσκολα τις μαθαίνουν οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, ίσα ίσα θεωρούμε ότι είναι πλεονεκτικό, να το πω έτσι, πεδίο για το ΚΚΕ, έξω από τις εκλογές, αλλά και εξαιτίας των εκλογών.

Σχεδιάζουν χειρότερα μέτρα

Πάρτε υπόψη το εξής πράγμα: Οι Βρυξέλλες είναι μέσα στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα είναι μέσα στις Βρυξέλλες. Μιλάμε για μια ενιαία πολιτική. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι αν έχεις καταλάβει ότι οι επιλογές της ΕΕ είναι αντεργατικές, αντιαγροτικές, αντιλαϊκές γενικότερα, "αντιγυναικείες", αντινεανικές, τότε πρέπει να κάνεις το εξής πράγμα: Να το δείξεις με την ψήφο σου και να μην ψηφίσεις εκείνα τα κόμματα που σου μίλησαν για την ΕΕ σαν ένα "ροζ σύννεφο", όπου εκεί όλοι μαζί οι Ευρωπαίοι κάθε χρόνο θα ζούμε και καλύτερα. `Η σε τρομοκράτησαν ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα που δε συμφωνεί με την ΕΕ.

Πρέπει λοιπόν "με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια". Και όλοι οι λαοί της Ευρώπης να στείλουν ένα μήνυμα στην ΕΕ, λίγες μέρες πριν μπουν σε εφαρμογή οι υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι αποφάσεις της Πράγας, που τις πήραν πριν 10 - 15 μέρες, όπου είπαν το εξής πράγμα: Οτι με το πρώτο ζήτημα που θα ασχοληθούμε είναι με την Κοινωνική Ασφάλιση, με το ωράριο εργασίας, με το άμεσο ζήτημα δηλαδή, που έχει σχέση με το εμπόρευμα - γιατί σαν εμπόρευμα το βλέπουν - την εργατική τάξη, την προσφορά εργασίας την βλέπουν εμπόρευμα. Και βεβαίως αυτό το εμπόρευμα το έχουν φτηνήνει, το έχουν απαξιώσει - δεν είναι απαξιωμένος ο εργάτης, αλλά ο μισθός του, η Κοινωνική Ασφάλιση - όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν τους φτάνει και πρέπει να την "πέσουν" σε όποιες κατακτήσεις είχαν μείνει στην Ευρώπη. Πραγματικά, η Ευρώπη είχε τις μεγαλύτερες κατακτήσεις, και η σοσιαλιστική και η καπιταλιστική, απ' όλες τις άλλες ηπείρους μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ακριβώς γιατί είχε μεσολαβήσει ο απελευθερωτικός αγώνας, ακριβώς γιατί υπήρχε σοσιαλιστικό σύστημα και πίεζε, ακριβώς επειδή υπήρχε ένα εργατικό κίνημα που κατάφερε να αποσπάσει παραχωρήσεις. Ολο αυτό, ας πούμε, που είχε κατακτηθεί στην Ευρώπη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με διαφορά επιπέδου από χώρα σε χώρα, αλλού παραπάνω, αλλού παρακάτω - εμείς ήμασταν στο παρακάτω, εν πάση περιπτώσει - όλο αυτό το πλαίσιο των κατακτήσεων έχει ήδη ανατραπεί. Υπολείμματα υπάρχουν και αυτά θα συντριβούν λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές.

Εμείς λοιπόν λέμε το εξής πράγμα: Πρέπει να σταλεί μήνυμα. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί μέσα από ένα ψηφοδέλτιο ενός κόμματος, διότι στις εκλογές ψηφίζουμε κόμματα, ευρωψηφοδέλτιο κομμάτων. Και γι' αυτό πρέπει να καταψηφιστούν πριν απ' όλα τα δύο κόμματα που έδωσαν εξετάσεις και ως κυβερνήσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ, αλλά και τα άλλα κόμματα που σας μπερδεύουν και σας αποπροσανατολίζουν.

Αντίσταση, ανυπακοή, αντεπίθεση

Το ΚΚΕ δε λέει μισόλογα. Δε μασάμε τα λόγια μας. Εμείς απ' τις αρχές της δεκαετίας του '60 είχαμε πει το εξής πράγμα: Ναι στην Ευρώπη της συνεργασίας των λαών, όχι στην ΕΟΚ. Ναι στην Ευρώπη της συνεργασίας των λαών, όχι στην ΕΕ, είπαμε αργότερα. Γιατί αυτά τα δύο δε συμπίπτουν.

Αναμφισβήτητα η Ελλάδα είναι μια χώρα που ανήκει στην Ευρώπη. Βεβαίως, γειτνιάζει και με τις αραβικές χώρες, γειτνιάζει και με την Αφρική και με αυτή την έννοια η Ελλάδα έχει μια γεωστρατηγική θέση ενδιαφέρουσα, που μπορεί να αξιοποιηθεί και για την οικονομική συνεργασία. Αλλά εμείς απορρίπτουμε κάθε μορφή συνεργασίας η οποία οδηγεί στην ενίσχυση του κεφαλαίου, των μονοπωλίων, στην ενίσχυση ενός πολιτικού συστήματος που έχει σαπίσει πια και σωστά οι εργαζόμενοι το βλέπουν ότι έχει χάσει την αξία του. Πολλοί εργαζόμενοι το βλέπουν και ιδιαίτερα η νεολαία.

Επομένως εμείς λέμε το εξής πράγμα: Η γραμμή στάσης απέναντι στην ΕΕ και στις αποφάσεις των κομμάτων στην Ελλάδα είναι η εξής: Από αντίσταση, που πρέπει να μετατραπεί σε αντεπίθεση, που σημαίνει ότι πρέπει να πει ο ελληνικός λαός δεν υπακούω, δε νομιμοποιώ στη συνείδησή μου τις ιδιωτικοποιήσεις, την κατάργηση του οχτάωρου, δε νομιμοποιώ την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, που έχει φτάσει μέχρι τα 67, 65 για τις γυναίκες. Και οι γυναίκες από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και μετά που μπήκαν στη δουλειά, όχι αυτές που είναι τώρα κοντά να βγουν στη συνταξιοδότηση, για άλλες γυναίκες, ισχύει το άμα θέλω κάθομαι μέχρι τα 67. Και βέβαια θα θέλεις όταν δε σου φτάνουν τα μεροκάματα και ο μισθός, δε σου φτάνουν για να πάρεις μια σύνταξη για να ζήσεις.

Δε νομιμοποιώ στη συνείδησή μου όλα αυτά που λένε παραδίδω τις παραλίες στους επιχειρηματίες, παραδίδω τα δάση στους επιχειρηματίες. Και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα του περιβάλλοντος, είναι και τέτοιο, αλλά είναι η ιδιοκτησία του πλούτου από τους ιδιώτες, κάνει πιο επικίνδυνο το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Γιατί όταν έχεις ιδιοκτησία σε μέσα παραγωγής και στη γη, τότε γίνεσαι και πολιτικά πιο ισχυρός, έχεις τη δυνατότητα να ανεβάσεις την καταστολή, έχεις τη δυνατότητα ακόμα να εξαγοράσεις, να κλείσεις κόμματα, έχεις πάρα πολλά μέσα.

Δύναμη των εργαζομένων η φωνή του ΚΚΕ

Εμείς πού δίνουμε τη μάχη στην ΕΕ; Καταρχήν δίνουμε τη μάχη και στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο και στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και ας αφήσουν κάποιοι ξύπνιοι το επιχείρημα που λέγανε, αφού το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα. Το αντίθετο. Εμείς που είμαστε αντίπαλοί της, εμείς μπορούμε και το κάνουμε αυτό, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο και να φέρνουμε τα αιτήματα του ελληνικού λαού, αλλά και απ' το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να φέρνουμε πολλά πράγματα. Μαθαίνουμε τι θα γίνει μετά από 5 - 6 - 10 χρόνια, πού θα πάνε τα πράγματα και επομένως έχουμε τη δυνατότητα να εξοπλίζουμε τους εργαζόμενους με το τι θα γίνει για να παρεμβαίνουμε όχι στο και πέντε που γίνεται, παρά πέντε, αλλά πολύ έγκαιρα.

Και επομένως η συμμετοχή μας εκεί είναι απολύτως αποτελεσματική για το κίνημα. Βεβαίως, δεν μπορείς να ανατρέψεις αυτές τις πλειοψηφίες που υπάρχουν στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά ακριβώς αν δεν είχαμε δύναμη να βγάζουμε τρεις ευρωβουλευτές - και πρέπει να τους κατοχυρώσουμε, γιατί τώρα μειώθηκαν οι έδρες που μοιράζουν στην Ελλάδα λόγω της διεύρυνσης. Διότι με τρεις βουλευτές και με τέσσερις βουλευτές, μπορείς μέσα εκεί να συγκεντρώσεις όλο το υλικό που να σε κάνει ικανό και να τους ξεσκεπάσεις και κυρίως να βοηθήσεις τους εργαζόμενους έγκαιρα να ετοιμάσουν τις δυνάμεις τους για να αποκρούσουν τα μέτρα.

Βεβαίως, εμείς δεν το κρύβουμε. Εχουμε θέση αποδέσμευσης, όπως και άλλα κόμματα έχουν τέτοιες θέσεις αποδέσμευσης, δεν είναι μόνο το ΚΚΕ, που ψέματα λένε ότι είναι μόνο του. Αυτό το ζήτημα της αποδέσμευσης θα κριθεί όταν ο ελληνικός λαός αποφασίσει ότι στην Ελλάδα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και τότε αναγκαστικά θα πρέπει να συγκρουστεί με την ΕΕ. Αλλά τότε δε θα υπάρχει κανένα κόστος στην αποδέσμευση, γιατί τότε ο πλούτος που παράγεται στον τόπο μας θα είναι λαϊκή περιουσία.

Είναι ψέμα ότι τα κοινοτικά κονδύλια έκαναν την Ελλάδα να είναι καλύτερα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρά να ήταν έξω. Τα κοινοτικά κονδύλια βγαίνουν από την ιδρώτα και από το αίμα μας. Οταν καταλαμβάνουν θέσεις στην Παιδεία, στην Υγεία, είναι ακριβώς ένα τμήμα της ληστείας του μόχθου των εργαζομένων, το οποίο το επιστρέφουν στο 80% - και έχουμε στοιχεία - στους επιχειρηματίες και το ένα μέρος πάει για σεμινάρια, επιτροπές μελέτης, πάει δηλαδή για τη δημιουργία ενός στρώματος τρωκτικών που ζουν από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να γίνονται τα παπαγαλάκια υπεράσπισής της.

`Η όταν απολύονται οι εργαζόμενοι - και δεν είναι παπαγαλάκια οι εργαζόμενοι - να κάνουν αυτά τα σεμινάρια τάχα αλλαγής ειδίκευσης ούτως ώστε όταν σε διώξουν από τη δουλειά να μην αγωνιστείς, να μη διεκδικήσεις ένα πραγματικό επίδομα ανεργίας που μπορείς να επιζήσεις για όσο διάστημα σε αναγκάζουν να είσαι άνεργος. Αντί να τα κάνουν αυτά, τα δίνουν σε καθηγητάδες, τα δίνουν σε δασκάλους, να κάνουν σεμινάρια και εσύ μαθαίνεις ένα άλλο επάγγελμα, αλλά φέξε μου και γλίστρισα. Και να βρεις δουλειά, θα είναι οι εξαμηνίτες, οι εννιαμηνίτες, τα stage και τα λοιπά.

Η αγανάκτηση να εκφραστεί στην κάλπη

Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε μια ανακεφαλαίωση, όχι της τελευταίας χρονιάς, αλλά όλων των χρόνων, τουλάχιστον από το 1992 και μετά που ψηφίστηκε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ανεξάρτητα αν είσαστε υπέρ της συνολικής ρήξης ή όχι. Δίχως αντίσταση, έχουμε χάσει τις κατακτήσεις. Θα γίνει ένα δραματικό πισωγύρισμα ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικίες. Και η κάλπη πρέπει να τιμωρήσει.

Ακούτε να δείτε, ακούμε αγανάκτηση. Η αγανάκτηση στο τέλος σε βαλτώνει. Η τιμωρία, να το πω καθαρά, που πρέπει να κάνεις σ' αυτά τα κόμματα, και στα δυο μεγάλα και στα μικρότερα που παίζουν και δημαγωγούν χωρίς να έχουν καθαρές θέσεις - στην ουσία στηρίζουν και κάνουν και κάποια κριτική - η τιμωρία σε απελευθερώνει. Να πεις "αει στο καλό, στην κάλπη σε τιμώρησα". Δε θα μετρήσει ούτε η αποχή μου, ούτε η κάλπη υπέρ σου, υπέρ αυτής της πολιτικής.

Και η αντεπίθεση κυριολεκτικά σε γλιτώνει. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Και από εκεί που δεν το περιμένουν. Περιμένουν ότι αυτοί που ψήφισαν το ΚΚΕ θα το ξαναψηφίσουν... Ε, τώρα αυτό που δεν περιμένουν είναι πόσοι θα ψηφίσουν το ΚΚΕ για πρώτη φορά. Και ψηφίζοντας βεβαίως δε σημαίνει ότι σας θεωρούμε "κόκκινους". Μπορεί να μας ψηφίσουν και άνθρωποι οι οποίοι μας ψηφίζουν γιατί βλέπουν το συγκριτικά καλύτερο. Δε σημαίνει ότι δεσμεύεστε να συμφωνείτε σε όλα μαζί μας ή κατά κάποιο τρόπο μετατρέπεστε σε ένα κοπάδι που μπορούμε να σας χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι όσο ψηλά πάει το ΚΚΕ, τόσο θα το έχουν ψηφίσει και καινούριοι κομμουνιστές αλλά και άνθρωποι οι οποίοι δεν εντάσσουν τον εαυτό τους στον κομμουνισμό, στην κομμουνιστική άποψη. Αυτό για μας σε τι θα μεταφραστεί; Σε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και υποχρέωση να ανταποκριθούμε και μαζί να οργανώσουμε με άλλες, όσες ριζοσπαστικές δυνάμεις, ταξικές υπάρχουν στο κίνημα αυτό που λέμε την αντεπίθεση. Πριν είναι εντελώς, εντελώς αργά και ορισμένες ανατροπές πάρουν ανεπίστρεπτη πορεία».


Στα Σεπόλια

Σε ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στα Σεπόλια της Αθήνας. Μαγαζάτορες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής, έσπευσαν να συζητήσουν με την Αλέκα Παπαρήγα τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη γειτονιά τους όσο και γενικότερα. Οπως τη σχεδιασμένη υποβάθμιση της περιοχής, την ανεργία, την πτώση του τζίρου κλπ. Επίσης, μίλησαν με θερμά λόγια για τη στάση του Κόμματος απέναντι στα λαϊκά προβλήματα και ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στην επερχόμενη εκλογική μάχη.

Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη για λαϊκή συσπείρωση και πάλη, για αντεπίθεση, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες. Μίλησε με τον καθένα ξεχωριστά αναφερόμενη π.χ. στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στις συναλλαγές τους με τα ασφαλιστικά ταμεία, το γεγονός ότι ελάχιστοι πια πελάτες μπαίνουν στα μαγαζιά και βασικά προϊόντα έχουν καταντήσει θα θεωρούνται είδη πολυτελείας. Επισήμανε το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι έχουν δύναμη στα χέρια τους, αυτή η δύναμη είναι η ψήφος στο ΚΚΕ και πρέπει να αξιοποιηθεί.


Στην πλατεία Αγ. Μελετίου

Σε λαϊκή αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ για το λαό, κάλεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τους εργαζόμενους στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος, στην πλατεία Αγίου Μελετίου, στην Αθήνα.

Τόνισε ότι οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι νεολαίοι, οι άνεργοι, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από τη ζωή τους όλα αυτά τα χρόνια, στην ΕΟΚ και στην ΕΕ, από τα όσα ψέματα τους είπαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να βγάλουν επίσης συμπεράσματα κι από την προβοκάτσια - υπόθεση «Γερμανός» που επανέρχεται σε κάθε εκλογική μάχη, σε μια αήθη προσπάθεια να χτυπηθεί το ΚΚΕ, να μην αποδεσμευτούν ψηφοφόροι από το δικομματισμό και τις παραφυάδες του με κατεύθυνση το ΚΚΕ, τη μόνη επιλογή που πραγματικά φοβούνται.

Επίσης, προειδοποίησε για νέα προβοκάτσια που βρίσκεται στα σκαριά εναντίον του Κόμματος και αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες. Υπογράμμισε ότι τα μέλη, οι φίλοι του Κόμματος θα απαντήσουν σε τέτοια κόλπα, ότι δεν τους φοβίζουν, ότι με ψυχραιμία και πολιτικά επιχειρήματα θα αντιμετωπίσουν τους σχεδιαστές και υλοποιητές της προβοκάτσιας, θα τους αποκαλύψουν, θα ανασκευάσουν τις στημένες κατηγορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ