Πέμπτη 7 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
Βιβλίο

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Οι νεοσύστατες -από έμπειρους και ταλαντούχους στην έκδοση κειμηλιακών βιβλίων- εκδόσεις «Εφεσσος» εγκαινίασαν την πρώτη τους «εμφάνιση» μ' ένα έξοχο από αισθητική και επιστημονική άποψη συλλεκτικό βιβλίο - λεύκωμα (σε χειροποίητη κασετίνα με μεγεθυντικό φακό) με τίτλο «Πειραιάς: Κέντρο Ναυτιλίας και Πολιτισμού». Η έκδοση ιστορεί τα 2.500 χρόνια του Πειραιά ως ναυτιλιακού και πολιτισμικού κέντρου της Μεσογείου. Για τον αρχαίο Πειραιά γράφει ο έφορος της Β΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεώργιος Σταϊνχάουερ. Για τα χρόνια 1834-1922 γράφει η δρ. αρχιτεκτονικής Γ. Μαλικούτη, ενώ για τον Πειραιά τον 20ό αιώνα ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος. Η έκδοση είναι πλούσια εικονογραφημένη.

- Ο Παπαδήμας κυκλοφόρησε: Τη μελέτη του πανεπιστημιακού καθηγητή Γιοακίμ Λάτατς «Ομηρος - Ο θεμελιωτής της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας» (μετάφραση Εβίνα Σιστάκου, επιμέλεια Αντώνης Ρεγκάκος). Την ιστορική μελέτη του Εφόρου της Β' Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργίου Σταϊνχάουερ «Ο πόλεμος στην Αρχαία Ελλάδα (εικονογραφημένη με 240 σχέδια, εικόνες και χάρτες).

- Η «Εστία» κυκλοφόρησε την ιστορική μελέτη του βραβευμένου με κρατικά βραβεία και της Ακαδημίας Αθηνών - Δημήτρη Σταμέλου «Νικηταράς (Πρωτοπαλικαριάς και αρετής)». Επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη της ιστορικού - αρχαιολόγου - φιλολόγου Λήδας Ιστικοπούλου «Η ελληνική ταπητουργία και η ταπητουργός στη Μικρά Ασία (1860-1922)».

- Η «Αγρα» κυκλοφόρησε ένα εικονογραφημένο (με φωτογραφίες παραστάσεων) τόμο - αφιέρωμα στο σκηνοθέτη και δημιουργό του θιάσου «Αττις». Τίτλος του: «Θεόδωρος Τερζόπουλος και θέατρο "Αττις" - Αναδρομή, Μέθοδος, Σχόλια».

- Ο Καστανιώτης κυκλοφόρησε: Την ιστορική μελέτη του Αντώνη Κακογιάννη «Η θηριωδία των Ναζί στην Ελλάδα: Το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων» (το βιβλίο περιέχει και φωτογραφικά ντοκουμέντα). Το συλλογικό βιβλίο έξι γυναικών με βιωματικά τους κείμενα. Πρόκειται για το βιβλίο «Αίσθηση γυναίκας (προσεγγίσεις ζωής)» των Κωνσταντίνας Γεωργάκη - Νατάσας Κεσμέτη - Ζέτας Κουντούρη - Αγγελικής Σιδηρά - Ντέμης Σταυροπούλου - Κλαίτης Σωτηριάδου. Το βιβλίο της Ορέτα Μπουγκαρτζόνι «Γεύματα συγγραφέων» με υπότιτλο «Μαγειρέψτε με τους αγαπημένους σας λογοτεχνικούς ήρωες», το οποίο περιέχει κείμενα γαστριμαργικών συνταγών από 34 μεγάλους δημιουργούς. Το βιβλίο περιέχει επίσης βιογραφικά και λογοτεχνικά έργα των δημιουργών που αναφέρονται σ' αυτό και τα οποία έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά (μετάφραση Θάλεια Τσιχλάκη - Ανδρουλιδάκη). Το ιστορικό - επιστημονικής φαντασίας μυθιστόρημα του φημισμένου Αμερικανού συγγραφέα, ποιητή, κριτικού λογοτεχνίας Τζον Απντάικ «Το τέλος του χρόνου» (μετάφραση Μ.Ε. Παξινού - Αλέξανδρος Πανούσης).

- Τα «Νέα Σύνορα» - Α.Α. Λιβάνη κυκλοφόρησαν: Η βιογραφία της Κάρολ Αν Λι για τη μικρή Αννα Φρανκ (γράφτηκε με τη συνεργασία όσων συγγενών της επέζησαν από τη θηριωδία των ναζί) με τίτλο «Το ξεχασμένο ημερολόγιο της Αννας Φρανκ - Ρόδα από τη γη» (μετάφραση Αλέξανδρος Καλοφωλιάς). Το βιβλίο του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη «Ρεμπέτικο» το οποίο «εικονογραφεί» ιστορίες της ρεμπέτικης «μυθολογίας», οι οποίες τροφοδότησαν την ομώνυμη ταινία του, την τηλεοπτική σειρά, την παράσταση και το μουσικό του θέαμα. Το ιστορικό μυθιστόρημα του δημοσιογράφου Νίκου Ζερβονικολάκη «Αριάδνη - η μέλισσα του φεγγαριού». Το μυθιστόρημα της Θέκλας Χρηστάκη «Το χρώμα της αγάπης δεν είναι πάντα κόκκινο».

- Ο Σάκκουλας κυκλοφόρησε (έντυπα και ηλεκτρονικά) τη μελέτη της καθηγήτριας του ΑΠΘ Ελένης Γκολογκίνα - Οικονόμου «Η ευθύνη στη συνδυασμένη μεταφορά εμπορευμάτων» (αναφέρονται πτυχές της εθνικής και διεθνούς μεταφοράς εμπορευμάτων, η ευθύνη με βάση τις φορτωτικές «BIMCO» και «FIATA» και το κείμενο των κανόνων του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου του 1991).

- Ο «Πατάκης» κυκλοφόρησε; Το ποιητικό βιβλίο του Δημοσθένη Μαγγίνα «Πολύμνια». Το βιβλίο (επιστημονικής φαντασίας για παιδιά και εφήβους) του Χέρμπι Μπρέναν «Επαφές με εξωγήινα όντα» (μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα - Σταματάκου). Το έγχρωμα εικονογραφημένο (με αρχαία έργα και φωτογραφίες) καλαίσθητο βιβλίο (για παιδιά) του Ρίτσαρντ Γουόφ «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» (μετάφραση Μαρία Λεβεντοπούλου). Το εικονογραφημένο βιβλίο (για παιδάκια) της Ανζτέλ Κομέλα «Ας μιλήσουμε για το θεό» (μετάφραση Βερίνα Χωρεάνθη). Το μουσικό παραμύθι (συνοδεύεται με CD σε σύνθεση του Γιάννη Ζουγανέλη) του Πέτρου Κυρίμη «Εκλογές στη νεφούπολη». Το παραμύθι του Σαμ Γκόντουιν «Πέφτει, πέφτει η σταγόνα (μια πρώτη ματιά στον κύκλο του νερού)». Στην παιδική κόμικ σειρά «Οι περιπέτειες του Τεντέν» τα βιβλία, «Το μαύρο νησί» και «Το σπασμένο αυτί». Δυο υπέροχα (εκδοτικά και εικονογραφικά) βιβλία για παιδάκια: του Τιμ Πρέσιον «Το λαγουδάκι στο λόφο με τις καμπανούλες» και του Μάθιου Γκρίμσντέιλ «Το ποντικάκι και τα βατόμουρα».

- Οι αδελφοί Κυριακίδη κυκλοφόρησαν τη μελέτη του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Τρύφωνα Κωστόπουλου «Ευρωπαϊκή Οικονομική Ολοκλήρωση και εθνικό κράτος - Περιφέρειες και περιφερειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

- Ο «Περίπλους» κυκλοφόρησε: Αλέξανδρος Δουμάς «Περί ορέξεως (Μόνον ο άνθρωπος του πνεύματος ξέρει να τρώει» (πρόκειται για τον πρόλογο του Α. Δουμά στο βιβλίο του «Το μικρό μου λεξικό μαγειρικής», (μετάφραση Ελένη Ζαφειρόπουλου.) Ντ' Ανούτσιο «Ο θάνατος του δούκα της Οφέκα (και άλλα δύο διηγήματα)» (μετάφραση Χρίστος Αλεξανδρίδης). Το μεσαιωνικό αστυνομικό μυθιστόρημα της Κέιτ Σέντλεϊ «Εγκλημα στο Πλύμουθ» (μετάφραση Μιχάλης Διακάκης). Τις αφηγήσεις της Γουέντι Μπρίστον «Μόνη! και λοιπόν;» (μετάφραση Ελλη Εμκε). Το βιβλίο της Σάρον Νέιλορ «100 λόγοι να τον κρατήσετε - 100 λόγοι να τον παρατήσετε» (μετάφραση Ελλη Εμκε). Το μυθιστόρημα της Ιλένα Μαρκές «Το τελευταίο λιμάνι» (μετάφραση Ηλίας Ζαμπουράκης). Το βιβλίο «The Mafia Manager (O άγραφος νόμος της Φαμίλια Μακιαβέλλι γραμμένος από το μαφιόζο «V» (μετάφραση Κ.Μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ