Κυριακή 26 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΒΙΒΛΙΟ
Για τους δίκαιους και άδικους πολέμους

«...Το ζήτημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της διεθνούς πολιτικής του χρηματιστικού κεφαλαίου, που κυριαρχεί σήμερα σε όλο τον κόσμο και γεννά αναπόφευκτα νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γεννά αναπόφευκτα ένα πρωτάκουστο δυνάμωμα της εθνικής καταπίεσης, της διαρπαγής, της καταλήστευσης, του στραγγαλισμού των αδύνατων, καθυστερημένων, μικρών λαών από μια χούφτα "προηγμένες" δυνάμεις - το ζήτημα αυτό έγινε από το 1914 το αγκωνάρι όλης της πολιτικής όλων των χωρών της υδρογείου. Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους» (από το άρθρο «Η Τέταρτη Επέτειος της Οκτωβριανής Επανάστασης»). Είναι μόνο μία παράγραφος από ένα άρθρο που έγραψε ο μεγάλος επαναστάτης και θεωρητικός της ιδεολογίας της εργατικής τάξης το 1921. Μοιάζει σαν να γράφτηκε και να μιλά για την εποχή μας. Αυτή η έκδοση περιλαμβάνει μια συλλογή από άρθρα, όπου ο Β. Ι. Λένιν αναλύει με επιστημονικό τρόπο τον ταξικό χαρακτήρα των πολέμων. Ετσι, στο λόγο του «Στο 1 Πανρωσικό Συνέδριο για την εξωσχολική μόρφωση», διευκρινίζει «...υπάρχει πόλεμος και πόλεμος, ότι υπάρχουν πόλεμοι δίκαιοι και άδικοι, προοδευτικοί και αντιδραστικοί, πόλεμοι των πρωτοπόρων τάξεων και πόλεμοι των καθυστερημένων τάξεων, πόλεμοι που εξυπηρετούν την εδραίωση της ταξικής καταπίεσης και πόλεμοι που εξυπηρετούν την ανατροπή της». Ενα βιβλίο χρήσιμο σε κάθε κομμουνιστή, σε κάθε εργαζόμενο, που αναζητά πραγματικές απαντήσεις για το χαρακτήρα των εξελίξεων στο σύγχρονο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Το βιβλίο κυκλοφορεί απο τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Κουρμπάνμπεκ Μπακίγεφ

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι προεδρικές εκλογές, που διεξήχθησαν τη περασμένη Πέμπτη στο Κιργιστάν, σημαδεύτηκαν από την παραίτηση του κυριότερου αντιπάλου του Κιργίζιου Προέδρου Κουρμπάνμπεκ Μπακίγεφ, Αλμαζμπέκ Αταμπάγιεφ, καθώς, όπως υποστήριξε, υπήρξε εκτεταμένη νοθεία και ζήτησε την επανάληψη της διαδικασίας. Τους ισχυρισμούς αυτούς έσπευσαν να στηρίξουν και οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ωστόσο οι συνάδελφοί τους της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) υποστήριξαν πως η εκλογική διαδικασία ήταν «διάφανη και ελεύθερη». Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα - μέχρι που γράφονταν αυτές οι λέξεις - έδειχναν τον Μπακίγεφ να συγκεντρώνει σχεδόν το 90% των ψήφων και τον Αταμπάγιεφ το 7%.

Πάντως, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, το σίγουρο είναι πως το Κιργιστάν θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή λόγω της «καλής» θέσης που κατέχει από άποψη γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά και των σημαντικών πλούσιων ενεργειακών πηγών της (κοιτάσματα χρυσού, πετρέλαιο και φυσικό αέριο). Ετσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ κάνουν ό,τι μπορούν για να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στο Κιργιστάν.

Και, φυσικά, η εξουσία του Κιργιστάν ...παίζει αυτό το παιχνίδι μία με τις ΗΠΑ και μία με τη Ρωσία, οδηγώντας σε νέες περιπέτειες το λαό.


Κ.Χ.

Δημαγωγική αντίδραση

Γρηγοριάδης Κώστας

Δημαγωγικού χαρακτήρα είναι η πρόταση - πυροτέχνημα του ΠΑΣΟΚ για απόσυρση της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Στη σχετική δήλωση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης Εύης Χριστοφιλοπούλου, η κριτική εξαντλείται στη διαδικασία και τις μεθοδεύσεις κατά την κατάθεση της τροπολογίας, δηλαδή ότι έγινε αιφνιδιαστικά, εν μέσω θέρους, «χωρίς διάλογο, με ύποπτη βιασύνη και προχειρότητα». Επίσης θεωρεί αμφιβόλου συνταγματικότητας τη ρύθμιση για την υπαγωγή στα ΒΑΕ μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ). Επί της ουσίας όμως, η δήλωση δεν αναφέρει το παραμικρό, πέρα από τη γενικότητα ότι «η μεταρρυθμιστική μάσκα της κυβέρνησης πέφτει και, αντί της Διαρκούς Επιτροπής (σ.σ. την οποία θέλει - άραγε, γιατί; - το ΠΑΣΟΚ), έχουμε τη διαρκή ανατροπή των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων». Για τα τελευταία, όμως, δεν λέει τίποτα συγκεκριμένο και, φυσικά, αυτό δεν είναι τυχαίο, ακριβώς γιατί η κυβέρνηση στηρίζεται στους αντιασφαλιστικούς νόμους του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ είναι υποκριτική, γιατί στην πραγματικότητα εύχεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στην ψήφιση της τροπολογίας, όπως και στις άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθεί το τελευταίο διάστημα, για να μην τα βρει μπροστά της, όταν θα 'ρθει στην κυβέρνηση, όπως υπολογίζει. Οι εργαζόμενοι, βέβαια, είναι παντελώς χαμένοι, αν πιστέψουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα σώσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους. Μόνο με σκληρούς αγώνες, με οργάνωση της αντίστασης και της ταξικής αντεπίθεσης και τιμωρώντας μαζί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που σφαγίασαν τα ΒΑΕ, μπορούν να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους.

«Εύσημα» για τη βαρβαρότητα

Με περισσή περηφάνια παρουσίαζε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης στο ανελέητο κυνήγι κατά των μεταναστών ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής γιορτής στο Προεδρικό Μέγαρο για την πτώση της χούντας. Ειδική αναφορά έκανε στην προχτεσινοβραδινή επιχείρηση - σκούπα στην περιοχή της Αχαρνών και του Αγίου Παντελεήμονα, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, έπαιρναν τηλέφωνο κάτοικοι της περιοχής και εξέφραζαν την ικανοποίησή τους γιατί έβλεπαν να φοράνε χειροπέδες στους «λαθρομετανάστες». Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προσπάθησε να πείσει ότι ο διωγμός των μεταναστών τυγχάνει της λαϊκής αποδοχής, ισχυριζόμενος ότι «εισπράττει θετικό κλίμα» για τη δράση της Αστυνομίας. «Κομβικό σημείο» της επιχείρησης κατά των μεταναστών θεωρεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, όταν, αφ' ενός, θα ενισχυθούν οι δυνάμεις καταστολής με 1.200 ειδικούς φρουρούς που θα μοιραστούν στους δήμους του Λεκανοπεδίου Αθηνών και τη Θεσσαλονίκη (200), ενώ υπολογίζει ότι θα είναι έτοιμα και τα «κέντρα υποδοχής» (διάβαζε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης). Ας εισπράξει τα εύσημα από την ΕΕ και την πλουτοκρατία ο αναπληρωτής υπουργός και η κυβέρνηση για τη βάρβαρη επίθεση κατά των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν έχουν κανένα συμφέρον να συναινέσουν σ' αυτήν την πολιτική καταδίωξης και άγριας εκμετάλλευσης των μεταναστών. Μόνο η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη των εργαζομένων όλου του κόσμου κατά των μονοπωλίων και της εξουσίας τους μπορεί να δώσει τη λύση προς όφελος των λαών.

Με το βλέμμα στη μείωση κονδυλίων...

Συζητήσεις και σχετικά δημοσιεύματα έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να συγχωνεύσει ή να καταργήσει 33 Δημοτικά Σχολεία και 50 Νηπιαγωγεία. Υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις, που τέτοιες κινήσεις έχουν αντικειμενική βάση (πληθυσμιακή ερήμωση κάποιων σχολείων), αλλά η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που κλείνουν σχολεία, με στόχο απλώς και μόνο την εξοικονόμηση πόρων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι εκπαιδευτικές ανάγκες της όποιας περιοχής. Αυτό που είναι πάντα απαραίτητο, όμως, είναι, παράλληλα με τέτοιες χωροταξικές αλλαγές στα σχολεία, να εξασφαλίζεται η δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Κόντρα, όμως, σ' αυτήν την ανάγκη, η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δηλώνει ευθαρσώς ότι τα κονδύλια που διατίθενται για τη μεταφορά μαθητών είναι πολλά και πρέπει να μειωθούν! Ρίχνει το «μπαλάκι» στις Νομαρχίες και στα ΚΤΕΛ. Δίνει εντολές περί τού να υπάρχουν κατάλληλα εξοπλισμένα λεωφορεία και να εξασφαλίζονται συνοδοί των μαθητών κατά τη μεταφορά, για όλα αυτά, όμως (που, πράγματι, πρέπει να υπάρχουν), όχι μόνο δε δίνει επιπλέον χρήματα, αλλά τα μειώνει κιόλας!

Ανατιμήσεις - «φωτιά»

Οι ανατιμήσεις έχουν πάρει ...φωτιά όχι μόνο στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και στα τιμολόγια των λεγόμενων (κατ' ευφημισμόν πλέον, αφού οι περισσότερες ιδιωτικοποιούνται και μπαίνουν στο Χρηματιστήριο) δημόσιων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είχαμε αύξηση 6,5% σε σχέση με πέρσι, στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης 7%, στις αστικές συγκοινωνίες 28,7%. Σημειώνουμε, επίσης, ότι στα χαράτσια των διοδίων, μετά την παράδοση και των οδικών αξόνων σε ιδιωτικούς ομίλους, είχαμε μια αύξηση που κυμαίνεται από 35% έως και 18%, ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη εξυγίανση του ΟΣΕ, από τον επόμενο μήνα θα έχουμε αυξήσεις 33% στις τιμές των εισιτηρίων για τα απλά τρένα, 13% για τα intercity και 7% για τα express. Οι αυξήσεις αυτές, μάλιστα, θα επαναληφθούν τα επόμενα δύο οκτάμηνα, με συνέπεια έως το τέλος του 2010 τα εισιτήρια του σιδηροδρόμου να αυξηθούν για τα απλά τρένα περισσότερο από 100%, ενώ για τα intercity και τα express περισσότερο από 40% και 20%, αντίστοιχα!

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, οι κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, ζητούν από τους εργαζόμενους όχι μόνο να μη ζητούν αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, αλλά να δεχτούν και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με αντίστοιχη μείωση μισθού. Δηλαδή, τους ζητούν να σκύψουν το κεφάλι και να πληρώσουν αυτοί αδιαμαρτύρητα και την οικονομική κρίση, και τις ιδιωτικοποιήσεις, και τις άλλες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Ε, όχι. Δε ...σφάξανε. Οι εργαζόμενοι θα τραβήξουν το δρόμο του αγώνα μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ