Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Ιούλη 2009 - αριθ. φύλλου: 10432

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΡΙΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ
Το 2ο Συνέδριό της και ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών του κομμουνιστικού κόμματος

Γέννημα της ιδεολογικής και πολιτικής ανάπτυξης του επαναστατικού εργατικού κινήματος στις ιστορικές συνθήκες της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα υπήρξε η «Κομ­μουνιστική Διεθνής» (Μάρτης 1919), γνωστή ως «Κομιντέρν» (από τα λατινικά αρχικά του τίτλου της) και ως Τρίτη Διεθνής. Ηταν γέννημα της Διεθνούς Κομμουνιστικής Διάσκεψης που ξεκίνησε τις εργασίες της στις 2 του Μάρτη 1919 στη Ρω­σία με πρωτοβουλία του Πανρωσικού Κομμουνιστικού Κόμ­ματος (Μπολσεβίκων), συνδιάσκεψη που μετατράπηκε στο 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο της «Κομμουνιστικής Διεθνούς». Η Διεθνής συνένωσε τις κομμουνιστικές και άλλες «αριστερές σο­σιαλιστικές» δυνάμεις διαφορετικών χωρών με τη γενίκευ­ση της πείρας της επαναστατικής πρακτικής, σε συνθήκες που είχαν προηγηθεί. Με το 2ο Συνέδριό της, ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Ιούλη του 1920, ολοκλήρωσε τη συγκρότησή της (στη φωτογραφία, ο Λένιν μιλάει στην πλατεία Ουρίτσκι της Πετρούπολης τη μέρα που άρχισαν οι εργασίες του II Συνεδρίου της Κομιντέρν). Το πρόγραμμα που διαμόρφωσε το 2ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι περισσότερες θέσεις του διατηρούν την επικαιρότητά τους, προσδιορίζουν τον κομμουνιστικό χαρακτήρα ενός κόμματος. Οπως συνολικά η πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος κατά τον 20ό αιώνα προσφέρει εμπειρία, θετική και αρνητική, για να εξαχθούν ιδεολογικά και πολιτικά συμπεράσματα αποφασιστικής σημασίας για την ανασυγκρότησή του.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ
Εμπορευματικοί κράχτες

Οι θησαυροί των μεγαλύτερων Μουσείων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου και του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, αντί να λειτουργούν ως ανεκτίμητο ιστορικό και μορφωτικό εργαλείο για το λαό, είναι επιχειρήσεις - «κράχτες» για την προσέλκυση τουριστών - πελατών.


ΣΕΛ.  5
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗΣ
Φωτεινός δημιουργός και δάσκαλος

Σπουδαίος συνθέτης και μουσικός παιδαγωγός. Ανθρωπος, που σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την τέχνη του.


ΣΕΛ.  3
Πολύτιμη έκδοση για τον Νίκο Καραντηνό

Στα παιδικά και νεανικά χρόνια του Νίκου Καραντηνού, του μαχόμενου και αταλάντευτου κομμουνιστή δημοσιογράφου, αναφέρεται το βιβλίο της Ρίτας Τσιντίλη - Βλησμά «Τότε που μετρούσαν τις νύχτες τ' άστρα». Μία πολύτιμη έκδοση, που κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς.


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ανιχνεύοντας την κίνηση

Οι επιστήμονες μελετούν και αρχίζουν να καταλαβαίνουν τις διεργασίες του εγκεφάλου των ζώων και του ανθρώπου, που σχετίζονται με την ανίχνευση της κίνησης. Η δυνατότητα παρατήρησης της κίνησης έχει προφανή σημασία για την επιβίωση, είτε για την ανίχνευση θηράματος, θηρευτή ή άλλου μέλους του βιολογικού είδους ως ταίρι.


ΣΕΛ.  7
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ανοίγουν την πόρτα για την καρκινογόνο καύση

Η κυβερνητική πρόθεση, προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων, για κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή της Θήβας, ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης στο σύνολο της πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων.


ΣΕΛ.  24

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ