Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται

Ετσι λέει ένα ρητό και μάλλον ισχύει. Στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής φιλοξενείται εδώ και μερικές μέρες άρθρο το οποίο υπογράφει κάποιος Γιώργος Μάστορας, που προσπαθεί να μας πει ότι: επειδή κάποιοι σημερινοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι πέρασαν, κάπου, κάποτε πριν 25 - 30 χρόνια, από την ΚΝΕ αυτό είναι που ευθύνεται για τη στάση των συγκεκριμένων σήμερα. Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή... Το άρθρο των φασιστοειδών αντιγράφει άλλο άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που το υπογράφει ο γνωστός Φώτης Παπούλιας, «μάστορας» κι αυτός στον αντικομμουνισμό. Η αντιγραφή του άλλου Μάστορα απλά «φωτή»ζει δύο πράγματα:

-- Οτι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπορούν και ξέρουν να ξεβράζουν ό,τι είναι ξένο με τις αρχές, τις αξίες, τα ιδανικά και το σκοπό του αγώνα μας. Ο,τι σαπίζει και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο στόχο και τη δράση για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων ξεβράζεται και το μαζεύουν όλοι οι υπόλοιποι...

-- Οτι όλοι οι υπόλοιποι, από δυνάμεις του «συνταγματικού τόξου», δήθεν αντιφασίστες (όπως η «Εφημερίδα των Συντακτών»), μαζί με οπορτουνιστές και κάτι ναυάγια της ταξικής πάλης αλλά και με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, μαζί με κάποιους «περαστικούς», από αυτούς που αναφέρουν στο άρθρο, έχουν ένα κοινό: τον αντικομμουνισμό. Συναντιούνται σε ένα κοινό στόχο, ενάντια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τη δύναμη κρούσης του λαού και της νεολαίας στον αγώνα για την απελευθέρωση από τα εκμεταλλευτικά δεσμά.

Μιας κι αυτούς που αναφέρετε σας τούς έχει χαρίσει η ζωή και τούς έστειλε μαζί με σας στο κάδρο του συστήματος που όλοι υπερασπίζεστε! Του σάπιου και ξεπερασμένου για τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες καπιταλιστικού συστήματος.

ΥΓ: Το άλλο τυχαίο είναι ότι και τα δύο άρθρα είναι γραμμένα με την ίδια αφορμή. Τα 45 χρόνια της ΚΝΕ. Τους ίδιους εφιάλτες βλέπουν μάλλον...

Εξαναγκασμός στη μετανάστευση

Ακρως αποκαλυπτικά για πετρελαιοπαραγωγές χώρες και το εργατικό δυναμικό των εκεί αντίστοιχων κλάδων είναι τα στοιχεία της έκθεσης «2013 Offshore Demographics Report». Ενδεικτικά:

Στη Βρετανία, το 2012, συνολικά 56.982 εργαζόμενοι (αριθμός - ρεκόρ όπως χαρακτηρίζεται) έφυγαν εκτός χώρας, αλλά και εκτός του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κι αυτό ενώ ο παραγωγικός αυτός κλάδος, όπως τονίζεται, σημείωσε αλματώδη «ανάπτυξη» τα τελευταία χρόνια στη Βόρεια Θάλασσα. Από δε τους Βρετανούς που συνεχίζουν να εργάζονται στον τομέα της Ενέργειας, το 2012 το 82,8% δούλευαν εκτός Βρετανίας.

Αντίστοιχα στη Νορβηγία, το 15% των Νορβηγών που εργάζονταν στο τομέα της Ενέργειας δούλεψαν εκτός Νορβηγίας, αναγκασμένοι κι αυτοί να μεταναστεύσουν για μια σειρά λόγους που όλοι τους έχουν να κάνουν με τη φύση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Μάλιστα αυτή η εκροή εργατικού δυναμικού σημειώνεται ενώ η ελεγχόμενη από το νορβηγικό κράτος «Statoil» ανακάλυψε νέες ποσότητες πετρελαίου στη Νορβηγική Θάλασσα, με τις αρχικές εκτιμήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος να μιλούν για παραγωγή 6-19 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως.

Τα στοιχεία, δύο πράγματα δείχνουν για την Ελλάδα. Ενα, ότι τα μονοπώλια που θα επενδύσουν στο ενεργειακό «ελντοράντο» Αιγαίου και Ιονίου, όπως προπαγανδίζουν, θα φέρουν εργατικό δυναμικό από τις χώρες - έδρες τους. Αρα ποιες θέσεις εργασίας για τους Ελληνες άνεργους, όπως κάλπικα λένε κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ;... Και δεύτερο, ότι η λεγόμενη κινητικότητα για την εξεύρεση εργασίας, στην οποία επιμένει η ΕΕ, αποτελεί ξεσπίτωμα για τις εργατικές οικογένειες και εξαναγκασμό στη μετανάστευση.

Η Οικονομική Κρίση

Μέσα από τις σελίδες της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» 2009-2012

Τα κείμενα της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» που παρουσιάζονται συγκεντρωμένα στην παρούσα έκδοση καλύπτουν την περίοδο εκδήλωσης της βαθύτερης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (2009-2012). Στη διάρκεια αυτής της περιόδου η διεθνής καπιταλιστική οικονομία βίωσε μια σημαντική κρίση, με εκτεταμένο συγχρονισμό στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία).

Η συγκεκριμένη αρθρογραφία συμβάλλει καταρχάς στην κατανόηση του χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης στον αντίποδα των κυρίαρχων αστικών και οπορτουνιστικών αναλύσεων που επιχειρούν να τον συσκοτίσουν. Τεκμηριώνει ότι πρόκειται για κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου, κρίση υπερπαραγωγής κεφαλαίου σ' όλες τις μορφές του. Βοηθά να κατανοηθεί πρακτικά ο νομοτελειακός χαρακτήρας εκδήλωσης της κρίσης στον καπιταλισμό, η αιτία της περιοδικής διακοπής της διευρυμένης αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου.

Η κατανόηση του χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης έχει στρατηγική πολιτική σημασία, δεν αποτελεί ένα ειδικό ακαδημαϊκό ζήτημα συζήτησης που αφορά μόνο τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Φωτίζει τα ιστορικά όρια ενός συστήματος, όπου σκοπός της παραγωγής είναι το κεφάλαιο και το κέρδος του και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Υπογραμμίζει τα καθήκοντα του λαϊκού κινήματος. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Την πολιτική της βάρβαρης καταστολής του λαού συνεχίζει η κυβέρνηση της Τουρκίας υπό τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με αφορμή νέο κύμα διαμαρτυριών για το θάνατο του 22χρονου διαδηλωτή Αχμέτ Ατακά τη Δευτέρα το βράδυ στην Αντιόχεια κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την τουρκική αστυνομία, κλιμακώνει την κρατική τρομοκρατία. Ο συγκεκριμένος νέος συμμετείχε σε συγκέντρωση μνήμης ενός από τα θύματα της καταστολής των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων τον περασμένο Ιούνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διαδηλωτών χτυπήθηκε στο κεφάλι από βομβίδα δακρυγόνου της αστυνομίας. Διαδηλώσεις για το νέο νεκρό έγιναν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας όλη τη βδομάδα αφού η λαϊκή διάθεση αντίστασης που εκφράστηκε το καλοκαίρι εξακολουθεί να υπάρχει. Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση Ερντογάν εκφράζοντας μια μερίδα των αστών που είναι κοντά στο ισλαμιστικό κόμμα Δημοκρατίας και Ανάπτυξης και σε αντιπαράθεση με την άλλη μερίδα που εκφράζουν οι λεγόμενοι «Κεμαλικοί», θα εντείνει την τρομοκράτηση του λαού με ένταση της καταστολής, με χρήση σφαιρών καουτσούκ, χημικών και κανονιών νερού. Το ίδιο συνέβη και στη λαϊκή συνοικία της Αγκυρας σε διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να στήσει ισλαμικό κέντρο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στις νέες κινητοποιήσεις συμμετέχει ενεργά και το ΚΚ Τουρκίας που όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Ιούνη και μετά προχώρησε σε καμπάνιες ενημέρωσης σε λαϊκές γειτονιές καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης βάζοντας στο στόχαστρο συνολικά την εξουσία του κεφαλαίου.


Δ.Κ.

Ενοχλούνται γιατί αποκαλύπτονται

Ξέσπασε ενάντια στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ η χτεσινή «Αυγή», επειδή πρότειναν στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ την πραγματοποίηση γενικής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας μέσα στον Οκτώβρη, ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας από τα κάτω και να μπουν στη μάχη τα συνδικάτα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με αιτήματα και στόχους πάλης που δε χωράνε στο ρεαλισμό της δικής τους πολιτικής του συμβιβασμού για ανάπτυξη της «υγιούς επιχειρηματικότητας» και συμβολής του κινήματος στην κυβερνητική εναλλαγή και στην ανάδειξη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή, το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ δεν αποφάσισε απεργία μέσα στη βδομάδα που έρχεται όπως ήταν η δική τους πρόταση. Ενοχλούνται επειδή δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στις προτάσεις και στο πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, επειδή αποκαλύπτονται ο σκοπός και το περιεχόμενο της γραμμής τους, έχοντας παρόμοια αντίληψη με τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό για τους αγώνες της εργατικής τάξης και τις κινητοποιήσεις της, στη λογική να ρίχνεται μια ντουφεκιά στον αέρα και το «ντόρος να γίνεται». Η εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να αναπτύξει το κίνημά της διεκδικώντας ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών της στοχεύοντας στην ανατροπή κάθε αντιλαϊκής πολιτικής και όχι μόνο μιας κυβέρνησης, κόντρα στον πραγματικό της αντίπαλο, τα μονοπώλια, την ΕΕ, την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ