Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11651

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Mαθαίνουμε για να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας και τον κόσμο»

«Δε μαθαίνουμε για να μαθαίνουμε, μαθαίνουμε για να καλυτερεύσουμε τη ζωή μας και τον κόσμο!»...

Την παραπάνω φράση του Δημήτρη Γληνού επέλεξε η ΟΓΕ για να «φωτίσει» το σχολείο για το οποίο παλεύουν το ταξικό εργατικό και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα. Την Παιδεία που έχουν ανάγκη τα παιδιά των εργαζομένων. Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά κάτω από το βάρος σημαντικών αντιλαϊκών εξελίξεων στην Παιδεία. Με το νέο νόμο για την αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η κυβέρνηση προωθεί την παραπέρα προσαρμογή της στη λογική της «ανταγωνιστικότητας». Με τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθούν στην Παιδεία, η ανισοτιμία των γυναικών όχι μόνο θα διατηρηθεί, αλλά θα βαθύνει τόσο στο επίπεδο της οικονομίας (προσφέρονται περισσότερο για χρησιμοποίησή τους ως φθηνό, ευέλικτο προσωπικό στον κλάδο των υπηρεσιών για φροντίδα μελών της οικογένειας) όσο και στο επίπεδο της ιδεολογίας (με τις αναχρονιστικές, μεταφυσικές, θεολογικές αντιλήψεις σε συνδυασμό με τις σάπιες αξίες του συστήματος).

G4PHOTOS


ΣΕΛ.  16


ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Για τις μαθησιακές δυσκολίες στα μαθηματικά

Τα τελευταία χρόνια, χάρη στις προόδους στην απεικόνιση του εγκεφάλου και στη βαθύτερη κατανόηση των λειτουργιών του, που σχετίζονται με τα μαθηματικά, αρχίζει να καθαρίζει το τοπίο της διαταραχής της δυσαριθμησίας.


ΣΕΛ.  9
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ
Αξεπέραστη λυρική φωνή

Στους δρόμους της Αθήνας, της πόλης όπου μεγάλωσε η Μαρία Κάλλας, θα ακουστούν οι διάσημες άριες οι οποίες σημαδεύτηκαν για πάντα από τις μοναδικές ερμηνείες της, από τους καλλιτέχνες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του λυρικού θεάτρου, στο οποίο η Κάλλας έκανε τα πρώτα βήματα της καριέρας της.


ΣΕΛ.  3
«Κάρμεν» και «Μπολερό», στο Ηρώδειο

Δύο από τα πιο δημοφιλή μουσικά - χορευτικά έργα, η «Carmen» του Bizet, ένα έργο - σταθμός στην ιστορία του λυρικού θεάτρου, εμπνευσμένη από το ομώνυμο λογοτεχνικό έργο του Προσπέρ Μεριμέ, και το «Bolero» του Ravel, παρουσιάζονται σήμερα, στο Ηρώδειο.


ΣΕΛ.  6
Εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Η κυβέρνηση «άνοιξε» τελικά τον πολύ επικίνδυνο «δρόμο» στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του νέου νόμου (4179) του υπουργείου Τουρισμού, «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις».


ΣΕΛ.  4  -  5

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ