Σάββατο 21 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανεξάρτητες» εφημερίδες και παρατάξεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σα τα μανιτάρια έχουν αρχίσει και ξεφυτρώνουν - παραμονές δημοτικών εκλογών - οι «ανεξάρτητες» δημοτικές παρατάξεις ενώ την εμφάνιση πολλών νέων προαναγγέλλουν και «ανεξάρτητες τοπικές εφημερίδες». Η «ανεξαρτησία» που τις διακρίνει αποτυπώνεται και σε μία («Ο παλμός της Γλυφάδας») που κυκλοφορεί στα νότια προάστια της Αθήνας. Αντιγράφουμε από την «άποψη» της εφημερίδας που είναι αφιερωμένη στις κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στην πολιτική που επιταχύνει τον έλεγχο των Μεταφορών σε όλο και λιγότερα χέρια: «Είναι φυσικό οι διάφορες κοινωνικές ομάδες να έχουν δικαιώματα και να τα διεκδικούν. Αυτό που δεν είναι φυσικό είναι να μη σέβονται τα δικαιώματα των υπολοίπων... Οι διάφορες κοινωνικές ομάδες επίσης θα πρέπει να σέβονται και τις υπόλοιπες, αλλά και ένα αγαθό που όλοι έχουμε κληρονομήσει και όλοι πρέπει να σεβόμαστε: την εικόνα της χώρας μας προς τα έξω γιατί σε μεγάλο βαθμό από αυτή ζούμε.

Και άλλα επαγγέλματα θα αλλάξουν: δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Θα πρέπει όλοι αυτοί να κατέβουν στους δρόμους; Γιατί τελικά όλα λύνονται: αυτό που μένει - όπως προαναφέραμε είναι η δυσφήμιση της χώρας».

... εξαρτημένες στην υποταγή

Τόσο «ανεξάρτητες» είναι λοιπόν αυτές οι εφημερίδες, που θεωρούν αυτονόητη την ανοχή (που σημαίνει στήριξη) όσων δίνουν κλάδους τόσο κρίσιμους για την καθημερινότητα του λαού και την οικονομία (μεταφορά εμπορευμάτων κτλ.) στα μονοπώλια. Η «ανεξαρτησία» τους φτάνει όπου απαιτεί η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και αντιμετωπίζουν π.χ. ως υπερβολικό το να ξεσηκώνεται ένας εργαζόμενος ή αυτοαπασχολούμενος όταν απειλείται η επιβίωσή του. Τους ακούγεται «εκτός τόπου και χρόνου» το να παλέψει π.χ. ο λαός ενάντια σε όσα επιδιώκονται με τη λεγόμενη «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων που θα οδηγήσει ακόμα λιγότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι να ελέγχουν την αγορά σε βάρος του λαού.

Τα λέμε όλα αυτά, γιατί τέτοιες εφημερίδες μπαινοβγαίνουν καθημερινά στα σπίτια λαϊκών οικογενειών, πλασσάροντας με το επίθετο «ανεξάρτητος» τις ίδιες ακριβώς αντιλήψεις που διακινεί και το Γραφείο Τύπου του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και της Κομισιόν. Ταξικά πρέπει να κρίνει ο εργάτης και το πού θα γείρει κάθε φορά η ζυγαριά έχει μόνο δυο πιθανότητες: ή προς τα μονοπώλια ή προς το λαό.

Δύο φωτογραφίες - δύο αγεφύρωτοι κόσμοι

Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στο μετρό της Μόσχας μια ανοιχτή έκθεση με θέμα τη σοβιετική καλλιτεχνική φωτογραφία των 10ετιών '60 - '70. Είναι βέβαιο ότι οι νέες γενιές θα είναι αδύνατο να ταυτίσουν την πόλη των φωτογραφιών με την πόλη στην οποία ζουν. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα πνιγούν πολλοί βουβοί αναστεναγμοί νοσταλγίας από τους παλαιότερους. Διότι αυτές οι φωτογραφίες δείχνουν μια - όχι και τόσο μακρινή χρονικά - Σοβιετική Ρωσία που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή της δυστυχίας, της φτώχειας, της εξαθλίωσης, σε αντίθεση με τον ασύλληπτο πλούτο και χλιδή μιας χούφτας «ολιγαρχών». Μια Ρωσία όπου τα κορίτσια μάθαιναν μπαλέτο και όχι να γδύνονται στα καταγώγια. Οπου όλα τα παιδιά μεγάλωναν με παιχνίδια και φροντίδα και όχι με συσσίτια.

Από αυτές τις φωτογραφίες διαλέξαμε μία χαρακτηριστική για μια ολόκληρη εποχή: Αριστερά, σε μια φωτογραφία του 1968, νεαρός Σοβιετικός έχει γράψει σε μια σελίδα σχολικού τετραδίου - που την έχει δαγκώσει χάριν της φωτογράφισης - το εξής: «Παρακαλώ πολύ, ένα εισιτήριο για τον Ρίχτερ». Ζητά εισιτήριο για μια συναυλία του σπουδαίου Σοβιετικού πιανίστα, Σβιατοσλάβ Ρίχτερ. Εναν από τους σημαντικότερους μουσικούς του κόσμου τον 20ό αι. Οσοι γνώρισαν έστω και για λίγο την ΕΣΣΔ σίγουρα ξέρουν πόσο γίνονταν ανάρπαστα τα εισιτήρια των συναυλιών, των θεατρικών και λυρικών παραστάσεων, ειδικά όταν επρόκειτο για τέτοια ονόματα. Διότι η πολιτιστική καλλιέργεια από το σοσιαλιστικό κράτος ανέβασε το αισθητικό και πνευματικό επίπεδο του λαού σε τέτοια ποιοτικά και ποσοτικά μεγέθη που πουθενά αλλού και σε καμία άλλη εποχή δεν έχουν παρατηρηθεί.


Δεξιά (κάτω) είναι μια φωτογραφία από τη σημερινή, καπιταλιστική Ρωσία. Από ένα συσσίτιο απόρων το 2006. Αυτή μάλλον δε χρειάζεται σχόλια...

Ιμπεριαλισμός σημαίνει πόλεμος

Αλλη μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού στήθηκε με την αποχώρηση της λεγόμενης τελευταίας μάχιμης ταξιαρχίας των αμερικανικών δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ και του τάχα «φιλειρηνιστή» Ομπάμα. Φυσικά, δεν μπορεί να κρυφτεί ότι πίσω στο ρημαγμένο από την κατοχή και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ιράκ απομένουν 50.000 στρατιώτες ως «εκπαιδευτές» του ιρακινού δωσιλογικού στρατού, ενώ και μερικές χιλιάδες μισθοφόροι των λεγόμενων υπηρεσιών ασφάλειας θα συνεχίσουν να «προσφέρουν το έργο τους». Ο ρόλος των όχι ευκαταφρόνητων δυνάμεων, φυσικά, δεν πρόκειται να είναι άλλος από αυτόν που έχουν σε αυτά τα 7 χρόνια της κατοχής. Να κάνουν πόλεμο, να δολοφονούν, για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου, που θέλει να ελέγξει πλήρως το φυσικό πλούτο της χώρας και της ευρύτερης περιοχής.

Ο έλεγχος της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της ήταν και εξακολουθεί να είναι και σήμερα ο λόγος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Φυσικά, η απόσταση των 7 χρόνων από την ιμπεριαλιστική επέμβαση - που έχει στοιχίσει, σύμφωνα με τα επίσημα και σαφώς υποτιμημένα στοιχεία, το θάνατο σε 107.000 άμαχους Ιρακινούς και 4.415 Αμερικανούς στρατιώτες - δεν πρέπει να κάνει τα λαϊκά στρώματα να ξεχάσουν τι έλεγαν οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις, τότε. Τα ψευτοεπιχειρήματα περί «απελευθέρωσης» των λαών, που χρησιμοποιήθηκαν εξάλλου και στο άλλο μακελειό της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας μερικά χρόνια πριν. Ηταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ενέπλεκαν τη χώρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις δίνοντας «γην και ύδωρ» για να σκοτώνουν τα κανόνια και τα αεροπλάνα των ιμπεριαλιστών τους λαούς, όποιον τολμούσε να σηκώσει το ανάστημά του. Αεροδρόμια, λιμάνια, η βάση της Σούδας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την έκβαση αυτών των επεμβάσεων.

Επίσης, σήμερα, με ευθύνη των αστικών δυνάμεων, 2.000 Ελληνες στρατιώτες συμμετέχουν στις λεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο (οι περισσότεροι στο προτεκτοράτο του Κοσσόβου αλλά και στο Αφγανιστάν), για τα συμφέροντα των Αμερικανο-ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, με το ετήσιο κόστος γι' αυτά τα στρατεύματα και την υποδομή τους να φτάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Φυσικά και η συμμετοχή στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και η συμμετοχή στον πόλεμο του Ιράκ ή του Αφγανιστάν εμφανίζεται ως τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, ως «ρεαλιστική» πολιτική. Κάποιοι μάλιστα εντελώς κυνικά λένε ξεδιάντροπα ότι «είμαστε με αυτούς που ματοκυλούν λαούς γιατί αυτό είναι το συμφέρον μας». Ο Θ. Πάγκαλος σε ανύποπτο χρόνο είχε πει περίπου το εξής: Δεν μπορεί να θέλουμε φτηνό πετρέλαιο και ενέργεια και να βγάζουμε την ουρά μας απέξω...

Είναι φανερό ότι τόσο στα ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο και στη χώρα μας ο πόλεμος και το ματοκύλισμα λαών είναι για τις αστικές τάξεις συστατικό στοιχείο της λειτουργίας του συστήματος εκμετάλλευσης που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Ο ιμπεριαλισμός μπορεί να κάνει κάποιες κινήσεις τακτικής, όπως η απόσυρση δυνάμεων από ένα πολεμικό μέτωπο τώρα στο Ιράκ, αλλά η στρατηγική του δεν αλλάζει. Εχοντας αυτό καθαρό, το λαϊκό κίνημα και στη χώρα μας πρέπει να εντείνει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, αναδεικνύοντας ότι τα συμφέροντα των λαών είναι σε ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Μόνο έτσι χτίζονται προϋποθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη των λαών και ανάπτυξη προς όφελός τους.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Διορθωτικές» αντιλαϊκές κινήσεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΔΕΝ είναι τίποτε. Μια ακόμη μείωση κρατικών δαπανών, κοντά στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, συμφώνησαν να κάνουν ελληνική κυβέρνηση και Κομισιόν...

Ξέρετε τώρα, κάτι λιγότερο τους βγήκαν τα φορολογικά έσοδα, τους ξέφυγε λίγο ο ΦΠΑ και πρέπει να προχωρήσουν - λένε - σε διορθωτικές κινήσεις.

Ποιες κρατικές δαπάνες θα μειωθούν; Πάντως, όχι οι επιδοτήσεις προς τις Ανώνυμες Εταιρείες, τα κονδύλια για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή οι επιχορηγήσεις προς τις τράπεζες.

Αυτά είναι ...έξοδα ανάπτυξης και δεν μπορούμε να κάνουμε «σκόντο», καθότι θα πέσουν οι σχετικοί ρυθμοί, πράγμα απαράδεκτο για μια ευρωπαϊκή χώρα.

Οπότε θα ...ξεφορτώσουμε τα άχρηστα: Παιδικοί σταθμοί για τους εργαζόμενους; Τσεκούρι. Τίποτε επαρχιακοί δρόμοι, Κέντρα Υγείας, σχολεία; Κομμένα. Αγροτικές επιδοτήσεις; Ούτε να το σκέφτεστε. Δημόσιες επενδύσεις παντός είδους; Ας είμαστε σοβαροί.

Οσο για δημόσια πάρκα, μαζικό αθλητισμό, πολιτισμό κλπ. ...ε, ας μη λέμε ανέκδοτα τώρα.

ΘΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΕΙ - εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές - ο Γιώργος Παπανδρέου να ζητήσει από υπουργούς της κυβέρνησης να κατέβουν υποψήφιοι στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές μετά το ...απότομο «όχι» της Τίνας Μπιρμπίλη για να είναι υποψήφια.

Δηλαδή, να υποθέσουμε πως πιστεύουν ότι ένας υπουργός της σημερινής κυβέρνησης, με την πολιτική που ακολουθεί, είναι εξαιρετικά δημοφιλής και άνετα θα κατέθετε την υποψηφιότητά του;

Ηρθε όμως η υπουργός Περιβάλλοντος και χάλασε το καλό κλίμα, διότι άπαντες ήταν πρόθυμοι και τώρα το ξανασκέφτονται;

Γιατί δεν ομολογούν καλύτερα την αλήθεια, ότι δεν έχουν μούτρα να εμφανιστούν στον κόσμο γιατί ξέρουν ακριβώς τι έχουν κάνει; Και, ακόμη χειρότερα, τι πρόκειται να κάνουν ΚΑΙ στην τοπική διοίκηση;

Η «απελευθέρωση» των τιμών...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η περιβόητη «απελευθέρωση» των αγορών και συνακόλουθα των τιμών στα διάφορα προϊόντα και εμπορεύματα, μια αξίωση που οι μεγαλοεπιχειρηματίες προέβαλλαν ακόμα και μέσα στις συνθήκες της Κατοχής (με το επιχείρημα, τότε, να παταχθεί η μαύρη αγορά), αλλά δεκαετίες αργότερα ικανοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επενδύθηκε με τη δικαιολογία ότι μια τέτοια πολιτική είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών, επειδή τάχα με τον τρόπο αυτό θα διευρυνόταν ο ανταγωνισμός και θα έπεφταν οι τιμές της τελικής κατανάλωσης.

Το μέγεθος της εξαπάτησης από παρόμοιου είδους επιχειρήματα το αντιλαμβάνεται ο καθένας που κυκλοφορεί σ' αυτόν τον κόσμο και βλέπει τι γίνεται στην αγορά. Τώρα, λοιπόν, αντί να καταπιούν τη γλώσσα τους και να βάλουν την ουρά κάτω από τα σκέλια, μας λένε ότι οι τιμές δεν πέφτουν επειδή τελικά δε λειτούργησε ο ανταγωνισμός, μια και εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες μικρομάγαζα.

Ψέμα είναι κι αυτό. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να συμπιέσουν όσο μπορούν περισσότερο τους μικροεπαγγελματίας, να τους κατηγορήσουν, όπως μέχρι σήμερα κατηγορούσαν κάποιες ομάδες εργαζομένων, και μέσα από τη συρρίκνωση των «μικρών» να προκύψει ακόμα περισσότερος ζωτικός χώρος για τους μονοπωλιακούς ομίλους, που αυτοί έχουν το αποκλειστικό κουμάντο στη διαμόρφωση των τιμών.

Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι αν και ο αριθμός των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων είναι πράγματι σημαντικός, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης περνάει μέσα από τις πολυεθνικές που λυμαίνονται την αγορά όχι μόνο με τις γιγαντιαίου τύπου μονάδες τους, αλλά και με μικρομάγαζα (από άποψη μεγέθους) που στήνουν στις γειτονιές.

... και το παράδειγμα του ψωμιού

Αλλά και τα παραδείγματα που υπάρχουν αποδεικνύουν ότι ο κανόνας που ισχύει στο καπιταλιστικό σύστημα, είναι ότι παρά τη συνεχή αύξηση της παραγωγικότητας και άρα τη συνεχή μείωση του κόστους παραγωγής, τα μονοπώλια καταφέρνουν να επιβάλλουν μονοπωλιακές τιμές στην αγορά, τιμές τις οποίες αναπροσαρμόζουν ανάλογα με τους δικούς τους σχεδιασμούς και την επιδιωκόμενη κερδοφορία.

Η ιστορία με τις τιμές των αλεύρων που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες και οι μεθοδευόμενες ανατιμήσεις που ετοιμάζουν οι αλευροβιομήχανοι, αποτελούν την πλέον χαρακτηριστική απάντηση σε κάθε μπαγαπόντη. Και σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η «απελευθέρωση» φέρνει μείωση των τιμών και στους άλλους που δικαιολογούν τις ανατιμήσεις, λέγοντας ότι φταίνε τα μικρά εμπορικά.

Οταν, πριν από είκοσι χρόνια, η αγορά των αλεύρων και του ψωμιού, ήταν ...υποταγμένη σε χιλιάδες αλευρόμυλους και σε δεκάδες χιλιάδες φουρναραίους και υπήρχε επάρκεια στην παραγωγή, και φτηνό ψωμί τρώγαμε και οι αγρότες έβγαζαν μεροκάματο. Η πολιτική της απελευθέρωσης, σε συνδυασμό με την ΚΑΠ, οδήγησε σε μείωση της παραγωγής σιταριού και ραγδαία αύξηση των εισαγωγών, οδήγησε σε λουκέτο τις περισσότερες βιομηχανίες του κλάδου με αποτέλεσμα να κυριαχούν στην αγορά δυο-τρεις και έβγαλε εκτός λειτουργίας χιλιάδες παραδοσιακούς φούρνους.

Τότε, η τιμή του ψωμιού σε σχέση με την τιμή του σταριού ήταν τριπλάσια. Τα πρώτα κιόλας χρόνια της «απελευθέρωσης» η σχέση αυτή αυξήθηκε και τον καιρό της ένταξης της χώρας στο ευρώ είχε γίνει ήδη πενταπλάσια. Σήμερα είναι ήδη δεκαπλάσια. Η φρατζόλα των 700 γραμμαρίων πουλιέται με 1,60 ευρώ και για να την αγοράσει ένας παραγωγός θα πρέπει να πουλήσει ...15 - 16 κιλά μαλακό σιτάρι!

Με δυό λόγια: Η πολιτική της απελευθέρωσης οδηγεί στη γιγάντωση των μονοπωλίων και τα μονοπώλια για να γιγαντώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους προκαλούν αλλεπάλληλες ανατιμήσεις, τις οποίες πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Πάνε γυρεύοντας

Μετά το πρόσφατο, τραγικό περιστατικό της Χιμάρας, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 35χρονου, μέλους της ελληνικής μειονότητας της Νοτίου Αλβανίας, οι του ΛΑ.Ο.Σ., βρήκαν την ευκαιρία να ασκήσουν την προσφιλή τους ενασχόληση: Την καλλιέργεια σοβινιστικού μίσους στους Ελληνες εργαζόμενους, ενάντια στα ταξικά τους αδέλφια από την Αλβανία, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην ξεκινήσει μια βεντέτα με απρόβλεπτες εξελίξεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος αυτού, έχοντας προηγούμενα σημειώσει την «ανησυχία» του, επειδή βρίσκεται «σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη μεταξύ των Αλβανών (που βρίσκονται στην Ελλάδα για 20 χρόνια) και του (ευαίσθητου σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων) ελληνικού λαού». Στο φαρμάκι του Γκαίμπελς είναι βουτηγμένα τα προπαγανδιστικά τους βέλη και στοχεύουν κατευθείαν στην καρδιά και το μυαλό του ελληνικού εργαζόμενου λαού. Την ίδια βρώμικη τακτική ακολουθούν και οι ιδεολογικοί τους συγγενείς στην απέναντι πλευρά των συνόρων. Γιατί οι βρικόλακες του σοβινισμού, όποια σημαία κι αν σηκώνουν, μόνο στα αφεντικά του μεγάλου κεφαλαίου σκύβουν το κεφάλι. Ελληνες και Αλβανοί, οι εργάτες των πνιγμένων στο αίμα Βαλκανίων, αυτούς τους «πονηρούς» και δύσκολους καιρούς, επιβάλλεται να κλείσουν τα αυτιά τους στα κηρύγματα του μίσους και να εκφράσουν τον γνήσιο πατριωτισμό τους, με την κοινή τους πάλη ενάντια στον κοινό τους εχθρό: Τον ιμπεριαλισμό, που επιβουλεύεται το μέλλον τους, ετοιμάζει νέα, βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες τους, τους χρησιμοποιεί σαν φτηνό κρέας για την πολεμική του μηχανή.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι λαοί στο στόχαστρο

H άσκηση καταστολής διαδηλωτών που έγινε στο Κοσσυφοπέδιο με τη συμμετοχή της ελληνικής δύναμης που συμμετέχει στο στρατό κατοχής, δείχνει ξεκάθαρα τον επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα προσανατολισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Προσδεδεμένες στα ιμπεριαλιστικά δόγματα περί «νέων απειλών», εκτρέπονται από το ρόλο τους σαν υπερασπιστές της άμυνας της χώρας και στρέφονται σε ρόλους και αποστολές που στοχοποιούν το λαϊκό κίνημα, αναγορεύοντάς το σε εχθρό. Μάλιστα, οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε τέτοιες ασκήσεις, πιστοποιούνται ως «ικανές» να συνδράμουν το έργο των άλλων μηχανισμών καταστολής σε βάρος του λαού.

Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τέτοιες και άλλες ασκήσεις και αποστολές, δεν είναι άλλο από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει όλο τον πλανήτη σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Είναι το δόγμα περί διεθνούς «ασφάλειας», «σταθερότητας» και αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και των άλλων «ασύμμετρων απειλών», μέσα από το οποίο «νομιμοποιούνται» οι επεμβάσεις, οι αποκλεισμοί χωρών, οι «προληπτικοί» πόλεμοι κλπ. Το ίδιο δόγμα χαρακτηρίζει και τον ευρωστρατό, τη συγκρότηση του οποίου στήριξαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ., ενώ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τον προπαγανδίζει σαν «αντίβαρο στο ΝΑΤΟ». Αυτό είναι το δόγμα και του ελληνικού στρατού ξηράς, τμήματα του οποίου και στο παρελθόν έχουν εκπαιδευτεί εντός των συνόρων για την αντιμετώπιση διαδηλωτών.

Τέτοιου είδους ασκήσεις, αποτελούν μια ισχυρή επιβεβαίωση ότι τα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ελληνικό «αμυντικό» δόγμα και εφαρμόζονται κανονικά. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001 και την ενεργοποίηση του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, προετοιμάζονται συστηματικά για αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Παράλληλα με την παρουσία τους στα ιμπεριαλιστικά μέτωπα όπου Γης, με ενεργό συμμετοχή στους στρατούς κατοχής, οι Ελληνες στρατιώτες εκπαιδεύονται τώρα για το κοντινό ενδεχόμενο να στραφούν ενάντια στον ίδιο το λαό της χώρας τους, με κοινό παρονομαστή στις δυο αποστολές, την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Καθόλου τυχαία, στις απειλές που συνιστούν την «τρομοκρατία», όπως την ορίζουν οι κυρίαρχες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συγκαταλέγονται ενέργειες και δραστηριότητες του μαζικού λαϊκού κινήματος. Σύμφωνα με τον «ευρωτρομονόμο», στις «ασύμμετρες απειλές» που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, περιλαμβάνονται και η «σοβαρή προσβολή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών», δηλαδή μια απεργία ή μια κατάληψη. Γεγονός που σημαίνει ότι εκπαιδεύουν τον ελληνικό στρατό κατά του ελληνικού λαού. Επικίνδυνη επιλογή που πρέπει να πάρει πολιτική απάντηση με οργανωμένο ενιαίο ταξικό-λαϊκό αγώνα και δραστική αποδυνάμωση των πολιτικών των κομμάτων του κεφαλαίου. Η ιμπεριαλιστική επίθεση στους λαούς, που είναι ενιαία στο στρατιωτικό και στο οικονομικό πεδίο, επιτείνει την ανάγκη για αντίστοιχη ενιαία δράση των λαϊκών δυνάμεων. Για την απόκρουση - ανατροπή της πολιτικής ΔΝΤ - ΕΕ - πλουτοκρατίας, της εξουσίας των μονοπωλίων στη χώρα μας και την αποδέσμευσή της από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ