Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Επί της ουσίας ούτε λέξη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θίχτηκε η «Αυγή», επειδή, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ στους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς της Β. Ελλάδας, ο «Ρ» κατέδειξε τον αποπροσανατολιστικό ρόλο που παίζει το κόμμα αυτό στο κίνημα και της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά και συνολικά του λαϊκού κινήματος, με στόχο τον εγκλωβισμό των αγωνιστικών διαθέσεων των λαϊκών μαζών σε «άσφαιρα» και βολικά για το σύστημα αιτήματα.

Οπου σταθεί και όπου βρεθεί στην ελληνική επαρχία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να δικαιώνει την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και να «δείχνει» ως βασική αιτία όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φτωχομεσαίοι αγρότες την έλλειψη «εθνικού σχεδίου» για τη γεωργία, την «κυβερνητική αδιαφορία» κ.ο.κ.

Αυτό, λοιπόν, εμείς το θεωρούμε αποπροσανατολισμό. Κρίνουμε ότι εντάσσεται στη διαχειριστική αντίληψη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι τα προβλήματα που προκαλεί ο καπιταλισμός στους εργάτες και αγρότες μπορούν να αντιμετωπιστούν με μερεμέτια. Εκτιμούμε ότι αποτελεί προσπάθεια υπονόμευσης της αγωνιστικής προοπτικής του λαϊκού κινήματος στην κατεύθυνση της ρήξης και της ανατροπής. Σ' αυτά τα πλαίσια θα επιμείνουμε να ξεσκεπάζουμε στους εργάτες, στους αγρότες και στο λαό συνολικά, εκείνους που, εν τέλει, κοροϊδεύουν με τα απατηλά συνθήματά τους.

Το ζήτημα φυσικά δεν είναι προσωπικό, και δεν αφορά τον Τσίπρα. Την πολιτική του κόμματος στο οποίο προεδρεύει, παρουσιάζει και προπαγανδίζει και από την σκοπιά των ταξικών συμφερόντων που εκφράζει το κόμμα του, το κάνει καλά και με συνέπεια.

Η «Αυγή», πάντως, μη μπορώντας να απαντήσει για την ουσία, φυσικό είναι να ξεπέφτει στο φτηνό εξυπνακισμό αντί να απαντήσει στην κριτική που ασκούν οι κομμουνιστές.

Φυσικό, διότι γνωρίζει ότι η «ριζική αναθεώρηση της ΚΑΠ» (πριν λίγους μήνες την έλεγαν «ριζοσπαστική αναθεώρηση») που επαγγέλλεται ο ΣΥΝ, απλώς στέλνει το κίνημα των μικρομεσαίων αγροτών στο «πουθενά». Γιατί καταλαβαίνει και μάλιστα πολύ καλά, το πολιτικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται ο ΣΥΝ, όταν καλεί την Ενωση των μονοπωλίων να αναθεωρήσει και μάλιστα ...ριζικά, τον ίδιο της τον εαυτό.

Αλλά επειδή τέτοιου είδους ζητήματα συνδέονται με το συνολικότερο «υπαρξιακό» πρόβλημα του ΣΥΝ, γι' αυτό αντί απάντησης η «ΑΥΓΗ» επιστρατεύει τους ...επώνυμους σχολιογράφους.

«Μαρξισμός - Λενινισμός»... διά χειρός Μαυρουδή

Για την άρνησή του να δεχτεί το ξεπούλημα δημόσιας γης και κρατικών πολιτιστικών φορέων με το μανδύα της «δωρεάς» του «Ιδρύματος Νιάρχου» για την κατασκευή των κτιρίων της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Φαληρικό Δέλτα... εγκαλεί το ΚΚΕ ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής, από τη χτεσινή «Ελευθεροτυπία» και ζητά από το Κόμμα... «εξηγήσεις»...

Από το κείμενό του προκύπτει σαφώς ότι ο ίδιος δε «βλέπει» κανένα ξεπούλημα ή εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, αντίθετα σημειώνει: «Μπροστά σε ένα άβουλο και αδιάφορο κράτος, ίσως ο μόνος άμεσος τρόπος για να βγούμε από τη μιζέρια είναι οι δωρεές από ιδρύματα και οργανισμούς που στοχεύουν στην παραγωγή πολιτισμού, έστω και αν εκπορεύονται από τον... ταξικό εχθρό!».

Προσπερνώντας το ειρωνικό ύφος που διαπνέει το σημείωμά του, ελπίζουμε ο κ. Μαυρουδής να έμαθε - αφού γράφει ότι «εξάντλησε κάθε σκέψη» για το αν υπάρχει «ευθεία σχέση» Μαρξισμού - Λενινισμού με τέτοια ζητήματα - ότι το αστικό κράτος κάθε άλλο παρά «άβουλο» και «αδιάφορο» είναι όταν πρόκειται να πράξει αυτό για το οποίο υπάρχει: Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Στην προκειμένη περίπτωση το κάνει χαρίζοντας ένα τεράστιο κομμάτι γης σε ένα τμήμα της «ελίτ», «πακέτο» με τη Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη, φορείς οι οποίοι θα είναι ουσιαστικά «όμηροι» του «Ιδρύματος», για τον επόμενο αιώνα, σύμφωνα με τη σύμβαση!

Αυτό ο κ. Μαυρουδής - όπως και η κυβέρνηση και τα λοιπά, πλην του ΚΚΕ, κόμματα - το «βαφτίζουν»... «δωρεά» και «παραγωγή πολιτισμού». Είναι προφανές πως ο συνθέτης έχει διαφορετικούς ταξικούς εχθρούς από αυτούς του ΚΚΕ. Αλλά γι' αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο εκτός από το να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα...

Ζητάει «μερεμέτια»

Εστω λιγουλάκι «τροποποίηση» της εξωτερικής πολιτικής ζητάει ο Π. Λαφαζάνης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με Ερώτησή του προς την υπουργό Εξωτερικών, όπου εκφράζει τον προβληματισμό του σχετικά με τις δηλώσεις Πούτιν για την Κύπρο και «βαθύτατη ανησυχία για τη βεβαιωμένη αναποτελεσματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας, η οποία παραμένοντας απολύτως εγκλωβισμένη στις αμερικανονατοϊκές εκδουλεύσεις της, χάνει διαρκώς διεθνή ερείσματα και στηρίξεις, επειδή ο ρόλος της Ρωσίας είναι απόλυτα κρίσιμος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την περιοχή μας, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά». Μετά από όλα αυτά ο Π. Λαφαζάνης ρωτάει την κυβέρνηση αν... «σκοπεύει, αν δεν αλλάξει ριζικά, τουλάχιστον να τροποποιήσει τους εξωτερικούς προσανατολισμούς της χώρας μας προς μια πολυδιάστατη κατεύθυνση». Αυτό δηλαδή ήταν όλο κι όλο. Λες και οι προσανατολισμοί της χώρας είναι ποσοτικό ζήτημα και δεν είναι ένα ολόκληρο πλέγμα που συνδέεται άρρηκτα με το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης. Ομως μέχρι εκεί φθάνει η εμμονή στον ευρωμονόδρομο, που οδηγεί αναγκαστικά στην αποδοχή συνολικά του ιμπεριαλιστικού συστήματος, πράγμα που έχει αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό στην αναζήτηση βελτιώσεων.

Διαρκής η επίθεση των εφοπλιστών

«

Ταξίδι στο άγνωστο...» και ακριβοπληρωμένο, έχουν αποδειχτεί τα ταξίδια στο Αιγαίο για χιλιάδες επιβάτες, κατοίκους των νησιών και τουρίστες το καλοκαίρι. Η ατέλειωτη ταλαιπωρία των επιβατών του πλοίου «Μαρίνα» το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι οποίοι για να φτάσουν στον Πειραιά χρειάστηκαν πάνω από 30 ώρες και αφού «άλλαξαν» κατά την επιστροφή τους τρία πλοία, είναι άλλο ένα επεισόδιο στο σίριαλ της αυθαιρεσίας και της ασυδοσίας που έχουν επιβάλει οι εφοπλιστές στις συγκοινωνίες των νησιών.

Την ίδια στιγμή ενώ στα καταστρώματα χιλιάδες «λιώνουν» από την ταλαιπωρία, στους χώρους εργασίας οι ναυτεργάτες πληρώνουν το δικό τους αντίτιμο στους εφοπλιστές. «Μαύρη εργασία», τρομοκρατία, τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες δίνουν και παίρνουν... Οι εφοπλιστές «εξοπλισμένοι» με τη φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και το καθεστώς της απελευθέρωσης - ελέω ΕΕ - αλωνίζουν κυριολεκτικά στις θάλασσες. Οι αυξήσεις που έχουν επιβάλει στα εισιτήρια από το 2001, όταν και άρχισε το καθεστώς αυτό με την ψήφιση του σχετικού νόμου από το ΠΑΣΟΚ, σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν και το 390%. Στην πραγματικότητα κάνουν απαγορευτικό το ταξίδι για μια λαϊκή οικογένεια στα νησιά και δυσβάστακτο το κόστος της επικοινωνίας των νησιωτών μας με την ηπειρωτική χώρα.

Και για όλα αυτά, η κυβέρνηση επιβραβεύει τους εφοπλιστές με αδρές χρηματοδοτήσεις κάθε χρόνο. Στα 107 εκατομμύρια φτάνει φέτος η επιδότηση των ακτοπλόων με το κόλπο των «άγονων γραμμών», ενώ άλλα 110 εκατομμύρια ευρώ έχουν προϋπολογιστεί να τους δοθούν του χρόνου από το ΥΕΝ. Από τη φορολόγηση του ελληνικού λαού χρηματοδοτούνται τα κέρδη των εφοπλιστών, χωρίς να εξασφαλίζεται ούτε η στοιχειώδης συγκοινωνία των νησιών μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την οικονομία, το βιοτικό επίπεδο τελικά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Αποθρασυμένοι από την πολιτική αυτή οι εφοπλιστές δε «χορταίνουν» με τίποτα. Σε έναν παροξυσμό αντεργατικότητας, επιδιώκουν να κόψουν ακόμα και αυτό το επίδομα που καταβάλλεται στα πληρώματα που εκτελούν δρομολόγια στις λεγόμενες «άγονες» γραμμές. Να συμπιέσουν επιπλέον τους εργατικούς μισθούς, να τσαλαπατήσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Μπροστά σε αυτήν τη νέα επίθεση τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ πρότειναν την κήρυξη απεργίας σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων και μάλιστα με ένα τέτοιο αγωνιστικό πλαίσιο που θα συγκρούεται με αυτήν την πολιτική και θα προωθεί τα συμφέροντα των ναυτεργατών, των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων των νησιών.

Πυρήνας αυτού του αγώνα θα πρέπει να είναι η απαίτηση για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με καθημερινή σύνδεση, με φθηνά εισιτήρια με σύγχρονα και ασφαλή πλοία. Πλοία, στα οποία οι ναυτεργάτες θα έχουν κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, με μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας. Στο μετερίζι ενός τέτοιου αγώνα εκτός από τους ναυτεργάτες, έχουν θέση όλοι οι άνθρωποι του μόχθου, όλοι οι νησιώτες, για να διεκδικήσουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα μιας χούφτας εφοπλιστών.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στη ρότα ιδιωτικοποίησης της Υγείας...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ που είχαν ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Υγείας να υποθέσουμε ότι το εξέτασαν... επιστημονικά το θέμα της «νέας γρίπης» και των μέτρων που θα ληφθούν;

Ο Κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για τα επιχειρησιακά σχέδια του υπουργείου, έκανε τις παρατηρήσεις του και μοιράστηκε την... αγωνία του για τη δημόσια υγεία με τον Δ. Αβραμόπουλο;

Δυστυχώς έχουμε μια... μικρή δυσκολία να πιστέψουμε αυτό το σενάριο. Να κανόνισαν το πώς θα «μπαλώσουν» την εικόνα του δημόσιου συστήματος Υγείας που καταρρέει μπροστά σε ένα τέτοιο πρόβλημα, μας φαίνεται πιο πιθανό.

Αλλωστε πίσω από τις «υπεύθυνες» μεγαλοστομίες της κυβέρνησης, δόθηκε καθαρά το μήνυμα: «Κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Πηγαίνετε στον ιδιωτικό τομέα να πληροφορηθείτε και να πάρετε φάρμακα, διότι ...δημόσιο γιοκ»!!!

Και δεν κάνει εντύπωση κάτι τέτοιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις πορεύεται κανείς με ό,τι έχει. Κι όταν επί χρόνια ακολουθείται πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγείας... καταλαβαίνετε.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ επιχαίρει γιατί θεωρεί πως πέτυχε το μεγάλο στόχο του! Εμπλεξε την κυβέρνηση περισσότερο στο σκάνδαλο της «Ζήμενς», όπου φυσικά είναι κι αυτό μπλεγμένο μέχρι το λαιμό...

Οπότε αφού τα 'πιασαν και οι δύο ο αγώνας ξεκινάει από το μηδέν. Ενόψει των επόμενων εκλογών - οπότε γίνουν - ο ψηφοφόρος μπορεί να διαλέξει ελεύθερα τον ...διεφθαρμένο της προτίμησής του.

Βέβαια το ΠΑΣΟΚ παίζει και ένα ακόμη «χαρτί»: Μας πλασάρει ότι ακόμη κι αν συνέβησαν τέτοια πράγματα, αυτά αφορούσαν το ...προηγούμενο ΠΑΣΟΚ, αυτό του Σημίτη. Οχι το καινουρίο και λαμπερό του Παπανδρέου...

Κάπως έτσι το βλέπουν άλλωστε γενικά το πράγμα και γι' αυτό κάνουν ό,τι μπορούν για να παρουσιάσουν τους πάντες ...σαν τα μούτρα τους. Κι όταν δεν έχουν στοιχεία αρκούνται στις φήμες και στη «λάσπη».


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ταξική δικαιοσύνη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μοχάμεντ Σέικ, Πακιστανός μετανάστης στη Γερμανία τα τελευταία 20 χρόνια. Τα τελευταία 14 συναπτά έτη δούλευε στο εργοστάσιο της «Jawa», το οποίο παρασκευάζει σφραγίδες για βιομηχανικούς σκοπούς. Απολύθηκε με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες καθώς η διοίκηση της εταιρείας τον ενημέρωσε γραπτώς ότι απολύεται καθώς «συστηματικά υπέκλεπτε το ηλεκτρικό ρεύμα της εταιρείας για να φορτίζει το κινητό του και αυτό συνιστά αδίκημα»...

Το εργατικό δικαστήριο του Ομπενχάουζερ έκρινε «υπερβολική» την απόλυση για κόστος 0,014 του ευρώ όπως υπολογίστηκε και κάλεσε τη διοίκηση της εταιρείας να επαναπροσλάβει τον Σέικ υπό τον όρο όμως ότι αυτός θα δεσμευτεί νομικώς ότι δεν πρόκειται να επαναφορτίσει το κινητό του. Ο Σέικ ήταν έτοιμος να δεχθεί τους όρους για την επαναπρόσληψη καθώς διαβιούσε, αυτός και η οικογένειά του με τα επιδόματα-ψίχουλα του προγράμματος για τους ανέργους.

Εντούτοις, η διοίκηση της εταιρίας εφεσιβάλλει την απόφαση του δικαστηρίου και έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει, καθώς επικαλείται την απόφαση του δικαστηρίου του Βερολίνου για την υπόθεση της 50χρονης Μπάρμπαρα Ε. που έχει γίνει πλέον γνωστή ώς Εμελι και η οποία απολύθηκε από σούπερ μάρκετ του ανατολικού Βερολίνου, στο οποίο εργαζόταν τα τελευταία τριάντα ένα χρόνια ως ταμίας, με την κατηγορία ότι οικειοποιήθηκε δύο κουπόνια αξίας 48 και 82 λεπτών που είχε ξεχάσει ένας πελάτης.

Το εργατικό δικαστήριο του Βερολίνου επικύρωσε στις αρχές του χρόνου την απόλυση της γυναίκας, κάνοντας δεκτό το επιχείρημα των εργοδοτών της ότι έχασε την εμπιστοσύνη τους. «Το ποσό δεν έχει σημασία», είπε ο δικηγόρος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Κaiser. «Ενας ταμίας πρέπει να είναι απολύτως αξιόπιστος και 100% έντιμος».

Ιμπεριαλιστικά εγκλήματα

Μια μάνα με το παιδί της νεκρό στην αγκαλιά, από κατοχικά πυρά. Ορκίζεται εκδίκηση στο όνομα του Αλλάχ. Εικόνα συνηθισμένη - για μερικούς - στο Αφγανιστάν. Αλήθεια, τι μπορείς να πεις σε αυτή τη μάνα. Οτι το παιδί της δεν είναι το μοναδικό; Οτι υπήρξαν και άλλα πριν, εκατοντάδες; Την «καλύτερη» και πιο «παρήγορη» απάντηση δίνουν οι ίδιες οι κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν: «τον τελευταίο μήνα σε αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν λιγότεροι άμαχοι»! Δεν το πιστεύετε, υπάρχουν και στοιχεία: Τον Ιούλη έχασαν τη ζωή τους «μόνο έξι άμαχοι» από κατοχικά πυρά αντί 89 τον Ιούλη του 2008, ενώ φέτος οι αεροπορικές επιδρομές αυξήθηκαν κατά 40%! Πραγματική πρόοδος!

Αξιωματούχοι των αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων δηλώνουν μάλιστα ότι αυτό οφείλεται στην «καλύτερη οργάνωση» και τα «αυστηρότερα στοχευμένα χτυπήματα», που έχουν «καλύτερα αποτελέσματα»... Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι σε όσους νεκρούς βαφτίζονται Ταλιμπάν δεν υπάρχουν άμαχοι, καθώς η διασταύρωση είναι αδύνατη και οι φωνές πνίγονται, άλλωστε κατά τις δηλώσεις των κατοχικών, «Ταλιμπάν και άμαχοι φορούν τα ίδια ρούχα, αδύνατο να τους ξεχωρίσεις».

Κατά τα άλλα, στο Αφγανιστάν είναι προεκλογική περίοδος και η κατοχή στην πραγματικότητα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα για να δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο και να στείλει μήνυμα στο λαό, ότι ακόμα και η ζωή τους οφείλεται στη «μεγαλοψυχία» των ιμπεριαλιστών...

Καταρτίστηκε σε σώμα η «ΝΟΜΟΣ ΑΕ»

Ενας ακόμα μηχανισμός προς τήρηση των κατευθύνσεων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, επισημοποιήθηκε χτες. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) καταρτίστηκε σε σώμα η εταιρεία «ΝΟΜΟΣ ΑΕ» που θα αναλάβει ουσιαστικά τη «σωστή» αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων του ΕΣΠΑ που θα διοχετευτούν στις Νομαρχίες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΝΑΕ «σκοπός της ΝΟΜΟΣ ΑΕ αποτελεί η ανάληψη ενεργειών υποστήριξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ώστε να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους ως δικαιούχοι έργων στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, καθώς και η υποστήριξη των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στην προώθηση νέων αναπτυξιακών δράσεων και άλλων συναφών ενεργειών». Μόνο που τα έργα που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να πληρούν αυστηρά τα σαφή κριτήρια επιλεξιμότητας που θέτει το ΕΣΠΑ, τα οποία αποκλείουν την ικανοποίηση των αναγκών εκείνων που θα μπορούσαν, ως ένα βαθμό, να αναβαθμίσουν το επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα και με τη σύσταση της εν λόγω εταιρείας «επιτυγχάνεται» η αντιμετώπιση του διοικητικού κατακερματισμού που είναι αναγκαία για τη διαμόρφωση καλύτερων πλαισίων δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο και θα γευτεί το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών και εθνικών πόρων. Αλλωστε, όπως δεν κρύβουν οι εκπρόσωποι της ΕΝΑΕ, στρατηγικός στόχος της «ΝΟΜΟΣ ΑΕ» είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Και όχι προφανώς η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών...

Η εποχικότητα...

Στην εποχικότητα και την αυξημένη ζήτηση στις τουριστικές περιοχές απέδωσε χτες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης την κερδοσκοπία στις τιμές των καυσίμων. Το καλοκαίρι είναι η... «εποχικότητα», το χειμώνα η «άνοδος των διεθνών τιμών», το θέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι όλες τις εποχές του χρόνου ακριβοπληρώνουν και τη βενζίνη, ενώ τα μονοπώλια μετρούν τα υπερκέρδη τους. Η δε κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της, καταγράφει με συνέπεια, είναι αλήθεια, την ακρίβεια, μόνο που αυτό δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε πολιτική αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας, και, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να αποσιωπήσει τις ευθύνες της, επιστρατεύει... εποχικά επιχειρήματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να σταματήσει η βαρβαρότητα

Οταν τον περσινό Οκτώβρη εγκρινόταν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει για τα αποτελέσματά του που θα ήταν η ένταση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Το σύμφωνο ενίσχυε τους στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς φύλαξης των συνόρων, ώστε να μπαίνουν στις χώρες της ΕΕ μόνο όσοι εξυπηρετούν τις ανάγκες της εργοδοσίας σε φτηνό εργατικό δυναμικό ή τις ανάγκες σε απασχόληση μεταναστών υψηλής ειδίκευσης. Παράλληλα, όσοι μετανάστες έρχονταν στις χώρες της ΕΕ και χαρακτηρίζονταν από τις Αρχές παράνομοι, θα κρατούνταν έως και 18 μήνες, ενώ θα τους απαγορευόταν η νόμιμη είσοδος στο κράτος - μέλος για πέντε χρόνια. Ενεργοποιούνταν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου χωρίς παρεκκλίσεις και συστήνονταν μηχανισμοί «συνεργασίας» των αλλοδαπών με τις αρχές μήπως και αποφύγουν την «επαναπροώθηση».

Παράλληλα, με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, της Νομαρχίας Αθήνας και του Δήμου Αθηναίων είχε αρχίσει να συνδέεται η παρουσία χιλιάδων εξαθλιωμένων μεταναστών και προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας με την εγκληματικότητα. «Πλάτη» έβαλαν και τα περισσότερα ΜΜΕ με ανάλογα ρεπορτάζ, όπως και οι διάφοροι δημοσιολόγοι τηλεοπτικών «παραθύρων». Από... ανθρωπισμό ζητούνταν η στέγασή τους σε κατάλληλους χώρους έξω από την Αθήνα. Κανείς τους δεν αναφέρθηκε στο ότι οι χιλιάδες εξαθλιωμένοι αναγκάστηκαν να φύγουν από τις χώρες τους λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των αυταρχικών καθεστώτων και της καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων των πατρίδων τους από τις πολυεθνικές. Κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

Ακολούθησε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών που δήλωνε ότι η κυβέρνηση «δε θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», «δράσεις» της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για το... σκούπισμα των εξαθλιωμένων που χαλάνε τη «βιτρίνα» της, επισκέψεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα για... αυτοψία, σχετική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, μνημόνια συνεργασίας Αστυνομίας και Λιμενικού για την υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, η σταδιακή εφαρμογή των μέτρων του συμφώνου, όπως η αύξηση του χρόνου κράτησης, η επίσκεψη του Ζακ Μπαρό για να ενισχυθεί η προθυμία με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και το ΠΔ για το πολιτικό άσυλο. Το τελευταίο περιορίζει στο ελάχιστο την έκδοση πολιτικού ασύλου, καταργεί το δεύτερο βαθμό διοικητικής εξέτασης των σχετικών αιτημάτων και αναθέτει στους αστυνομικούς διευθυντές την αρμοδιότητα λήψης των σχετικών αποφάσεων. Τα μέτρα καταστολής εντάθηκαν μετά τις ευρωεκλογές.

Το ΚΚΕ κινητοποίησε τις δυνάμεις του για να εμποδίσει τις μεταφορές μεταναστών χωρίς χαρτιά από τη Σάμο και τη Χίο. Ηταν στον Πειραιά για να καταγγείλει τη μεταφορά από τη Λέρο και τη Σύμη, όπως και στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης - «σκούπα» σε βάρος Σομαλών προσφύγων. Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να απαιτήσει να σταματήσει αυτή η βάρβαρη αντιμετώπιση των μεταναστών από την κυβέρνηση και την ΕΕ και να νομιμοποιηθούν όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, όπως και την κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής. Καλεί Ελληνες και μετανάστες εργάτες να παλέψουν μαζί ενάντια στον κοινό εχθρό, που είναι η άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση και η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ