Επερώτηση κατατέθηκε χτες και απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, και Οικονομίας και Οικονομικών
Καλλιέργειες χάθηκαν και οι πληγέντες δεν αποζημιώνονται πλήρως |
Το κείμενο της Επερώτησης, που έχει τίτλο «Η πολιτική της κυβέρνησης για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού» και απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, και Οικονομίας και Οικονομικών, έχει ως εξής:
«Οι τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες και διαχρονικές για τη συνολική πολιτική προστασίας των δασών και του περιβάλλοντος. Δεδομένες είναι και οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης (της ΝΔ) για τη διαχείριση της κρίσης στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια.
Από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού θρηνήσαμε 85 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.
Eurokinissi |
Μεγάλες οι καταστροφές από τις φωτιές στην Ηλεία (φωτ. από το Δήμο Αρτέμιδας). |
Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και τις μετεκλογικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, τα μέτρα που παίρνονται καθυστερούν υπερβολικά να ξεκινήσουν ή προχωρούν με "βήμα χελώνας". Οι αποζημιώσεις και άλλες παροχές μπορούν να χαρακτηριστούν από ελάχιστες, μέχρι ανεπαρκείς.
Η όλη πολιτική οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην εγκατάλειψη της περιοχής από τους εργαζόμενους. Οι υποσχέσεις για ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών κινούνται στη λογική μιας ανάπτυξης προς όφελος των επιχειρηματιών που έχουν "βάλει στο μάτι" τις περιοχές αυτές.
Συγκεκριμένα:
Τα αντιδιαβρωτικά έργα (κορμοδέματα - κορμοφράγματα) σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, περιορίζονται στους κεντρικούς άξονες. Ιδιαίτερα τα μικρότερα χωριά έχουν αφεθεί στη μοίρα τους.
Μετά τις πρόσφατες βροχές ήρθαν οι πλημμύρες. Στο Δήμο Φαλαισίας στην Αρκαδία γκρεμίστηκε η γέφυρα |
Απαιτούνται έκτακτα μέτρα για ουσιαστικές παρεμβάσεις. Το σύνολο του τοπικού μηχανολογικού εξοπλισμού των Τοπικών και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δημόσιων υπηρεσιών, του Στρατού, των ιδιωτών, πρέπει να αξιοποιηθεί σε άμεσα και μακροπρόθεσμα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.
Αντίθετα, με ταχύτατους ρυθμούς παραχωρήθηκαν από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Δήμο Ζαχάρως 2.500 στρέμματα για να παραδοθούν σε μεγαλοσυμφέροντα για εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, έχει αρχίσει παράνομη υλοτομία στην περιοχή Καϊάφα και αλλού, χωρίς κανένας να παρεμβαίνει.
Χρειάζεται, χωρίς καθυστέρηση, ο λεπτομερής και δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης στο σύνολο της δασικής έκτασης που έχει καεί (ιδιαίτερα του Ταϋγέτου με φυτά μαύρης πεύκης).
Ταυτόχρονα, χρειάζονται γενικότερα μέτρα πρόληψης και καταστολής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προστασία του περιβάλλοντος.
Χρειάζεται αναβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, επαρκής στελέχωση της Πυροσβεστικής, επαρκής εκπαίδευση, ενίσχυση των μηχανικών μέσων, έργα και υποδομές (δασικοί δρόμοι, αντιπυρικές ζώνες, οδοί μαζικής διαφυγής, κ.ά.), ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων.
Χρειάζεται συνολικά μια άλλη πολιτική προστασίας και ανάπτυξης των δασών, προστασίας του περιβάλλοντος, να καταργηθεί η αντιδασική νομοθεσία και να σταματήσει κάθε προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση. Χρειάζεται να σταματήσει η επιχειρηματική δραστηριότητα και η κερδοφορία σε βάρος του δάσους, που οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών. Ολες οι δασικές εκτάσεις να κατοχυρωθούν ως δημόσια περιουσία.
Τέλος, θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία, και να δοθεί η επιπλέον σύνταξη στους πρόωρα συνταξιοδοτηθέντες αγρότες και σε όσους πριν συνταξιοδοτηθούν διέμεναν αλλού.
Η απόφαση για αναστολή εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων επί ένα 6μηνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Χρειάζεται αναστολή για εύλογο χρονικό διάστημα.
Να δοθεί δωρεάν χρήση των μέσων μεταφοράς, για φοιτητές -σπουδαστές, δωρεάν σίτιση - στέγαση και μηνιαίο εισόδημα 300 ευρώ.
Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία και των ελλείψεων σε βιβλία.
Μεταφορά των μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές με μισθωμένα λεωφορεία και ειδικά προσαρμοσμένα δρομολόγια.
Να δοθεί επίδομα ανεργίας για όλους τους νέους που αναζητούν για πρώτη φορά εργασία.
Πέρα από τη δασοπροστασία, τις αναδασώσεις και τις αποζημιώσεις των πληγέντων, ώστε να μπορέσουν να "σταθούν στα πόδια τους", το μεγάλο πρόβλημα παραμένει τι είδους ανασυγκρότηση και ανάπτυξη εννοεί η κυβέρνηση.
Παίρνοντας υπόψη τη γενικότερη πολιτική της, είναι φυσικά προσανατολισμένη σε ανασυγκρότηση - ανάπτυξη που να υποτάσσεται στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι στις λαϊκές ανάγκες.
Αυτό φαίνεται από τη μια με τη μη εξασφάλιση (με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί) της μικρομεσαίας αγροτιάς να παραμείνει στα χωράφια της, που σε συνδυασμό με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και την προοπτική της οδηγείται μαθηματικά στο ξεκλήρισμα.
Η ίδια αρνητική προοπτική ισχύει για τους εργάτες και αρκετούς επαγγελματίες.
Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν αποκλείει την αλλαγή χρήσης γης, προχωράει σε νέα κίνητρα για να επενδύσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες στις πυρόπληκτες περιοχές (αύξηση επιδότησης στον αναπτυξιακό νόμο από 37% σε 60%).
Ηδη μεγαλώνει το ενδιαφέρον μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων που υπήρχε πριν καούν για ορισμένα "φιλέτα γης", αλλά και νέων, για την περιοχή Καϊάφα και αλλού. Ισπανικές επιχειρήσεις προτείνουν σε αγρότες να τους προμηθεύουν με φυτώρια ελιών φύτευσης με πίστωση, αλλά με τον όρο να παίρνουν την παραγωγή, δηλαδή ουσιαστικά να τους μετατρέψουν σε υπαλλήλους τους.
Η ΔΕΛΤΑ ανακοινώνει τη δημιουργία εργοστασίων στην Ηλεία, υπολογίζοντας προφανώς σε μειωμένες αντιστάσεις των ντόπιων κτηνοτρόφων, ότι δε θα απαιτήσουν ικανοποιητικούς όρους πώλησης των προϊόντων τους.
Ούτε ο αγροτοτουρισμός, ούτε τα βιολογικά προϊόντα, ούτε η αναδιάρθρωση καλλιεργειών δίνουν ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα. Γίνονται, βασικά, για επικοινωνιακούς λόγους, προφανώς για να καθησυχάσουν τους μικρομεσαίους αγρότες.
ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί: Ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης σε όλα τα αναφερόμενα ζητήματα, ποια θα είναι η χρηματοδότηση και τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις όποιες παρεμβάσεις της;
Την Επερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ: Αλέκα Παπαρήγα, Σπύρος Χαλβατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Γκατζής, Γιώργος Μαυρίκος, Γιάννης Ζιώγας, Τάκης Τσιόγκας, Κώστας Καζάκος, Σοφία Καλαντίδου, Λιάνα Κανέλλη, Δήμος Κουμπούρης, Εύα Μελά, Νίκος Μωραΐτης, Βέρα Νικολαΐδου, Ελπίδα Παντελάκη, Γιάννης Πρωτούλης, Σταύρος Σκοπελίτης, Λίλα Καφαντάρη και Χαράλαμπος Χαραλάμπους.