...και το ακαταμάχητο εμπόδιο της οργανωμένης ταξικής πάλης
Δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αλεξανδρούπολη, σε κινητοποίηση ενάντια στη μεταφορά ΝΑΤΟικού υλικού με τον σιδηρόδρομο |
Ηδη προωθούνται η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, η καθήλωση των μισθών και των συντάξεων και σειρά άλλων δραστικών περικοπών σε Υγεία, Παιδεία, Πολιτική Προστασία, στο όνομα του κόστους. Την ίδια ακριβώς στιγμή, προκλητικά και γαλαντόμα παρελαύνουν μπροστά τους τα δισ. που μέχρι πρόσφατα επικεντρώνονταν στις «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις, ενώ τώρα επαναπροσανατολίζονται και για τις ανάγκες της πολεμικής οικονομίας της ΕΕ.
Η πολιτική κόστους - οφέλους, τα κριτήρια της καπιταλιστικής αγοράς εφαρμόζονται ήδη παντού από όλες τις κυβερνήσεις που έχουν περάσει μέχρι σήμερα, έως τη σημερινή της ΝΔ, με πιο εμβληματικό παράδειγμα στον κλάδο των Μεταφορών το έγκλημα των Τεμπών, με πολιτικές και ποινικές ευθύνες που το ΚΚΕ με πόρισμά του έχει και ονομαστικά καταλογίσει.
Στον αντίποδα των άλλων αστικών κομμάτων, το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει έγκαιρα τις τεράστιες ευθύνες και της ΕΕ - που όλοι οι υπόλοιποι συγκαλύπτουν και ωραιοποιούν - με τις Οδηγίες της για «απελευθέρωση» και κατάτμηση των σιδηροδρόμων, τραγικές περικοπές, ελλείψεις προσωπικού με κριτήριο το κόστος.
Στρατιωτική κινητικότητα παράλληλα με τον επιβατικό σιδηρόδρομο στο Steenwijk της Ολλανδίας |
Πρόκειται ακριβώς για όλο το διάστημα πριν το έγκλημα των Τεμπών, την ίδια δηλαδή περίοδο που καρκινοβατούσαν οι αλλεπάλληλες συμβάσεις για τα συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο, με τους ομίλους να ερίζουν για το ποιος θα γίνει ανάδοχος αλλά και να παίζουν καθυστερήσεις - πλέον και με αποδείξεις - προκειμένου να αποφύγουν το φουσκωμένο κόστος τους, με συνέπεια να χαθούν 57 ψυχές.
Μιλώντας και με στοιχεία: «Το κόστος μετασκευής έχει αυξηθεί από 450.000 σε 900.000 ευρώ ανά όχημα και το κόστος αναβάθμισης έχει αυξηθεί από 200.000 σε 400.000 ευρώ», αναφέρει η μελέτη.
Προφανώς με βάση τους «κανόνες της αγοράς», της ΕΕ και όλων των αστικών κομμάτων που πίνουν νερό στην καπιταλιστική κερδοφορία, η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας ήταν «απαγορευτική» για τα κέρδη των λεγόμενων επενδυτών... Με δυο λόγια, ήταν απαγορευτική γι' αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα η προστασία της ζωής και της ασφάλειας επιβατών και εργαζομένων.
Στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον μετριασμό της συνεχούς αύξησης του κόστους, οι φωστήρες του ομίλου συνεργάτη της Κομισιόν προτείνουν «την απλούστευση των εθνικών κανόνων, τη μείωση των δραστηριοτήτων δοκιμών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω της τυποποίησης». Μαχαίρι δηλαδή σε ελέγχους, δοκιμές ασφάλειας για τα κέρδη των ομίλων κι όποιον πάρει ο χάρος...
Αυτή η εφιαλτική για τον λαό πραγματικότητα όχι μόνο δεν αναιρείται από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη - Μελόνι αυτήν τη βδομάδα, αντιθέτως επιβεβαιώνεται από τις νέες κρατικές επιδοτήσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, που προικοδοτούν την ιταλική «Hellenic Train» με 400 εκατ. ευρώ για υποδομές και δίκτυο προκειμένου αυτή να αντικαταστήσει μέρος μόνο από τα άνω της 35ετίας σαπάκια της με νεότερες αμαξοστοιχίες, με άγνωστα τα δεδομένα ασφαλείας, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα όπως αποκαλύφθηκε, χωρίς ακόμα εξασφαλισμένη παραγωγή και παράδοσή τους.
Μάλιστα, είναι απορίας άξιο πώς οι αμαξοστοιχίες ανακοινώθηκε ότι θα παραδοθούν το 2027, όταν είναι γνωστό ότι αυτήν τη στιγμή ο μέσος χρόνος παράδοσης ενός τρένου είναι τουλάχιστον τρία χρόνια.
Από όσα επίσης αποκαλύπτονται μετά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές απεργάζονται εν μέσω ανταγωνισμών τη νέα σύμβαση μετά τη ληστρική σύμβαση παραχώρησης του 2016, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και το μνημόνιο συναντίληψης με την κυβέρνηση της ΝΔ το 2019. Πρόκειται για τις συμφωνίες που με μορφή ΣΔΙΤ «Hellenic Train» - ΟΣΕ, όλες τους ήταν στον ίδιο δρόμο που οδήγησε στο έγκλημα των Τεμπών.
Οσο για τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για το νέο επιχειρηματικό σχήμα (Ελληνικοί Σιδηρόδρομοι) στα πρότυπα της ΔΕΗ, κινούνται στην επιτάχυνση της «απελευθέρωσης» - εμπορευματοποίησης, κατά γράμμα των εγκληματικών ευρωενωσιακών Οδηγιών.
Στις απαιτήσεις Μελόνι για αύξηση της κρατικής επιδότησης στη «Hellenic Train», προφανώς ως ...επιβράβευση για τη μέχρι τώρα συνένοχη δράση του ομίλου, η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίδεται σε προτάσεις «αντισταθμιστικών» προνομιακών δανείων και εγγυήσεων για αθρόες χρηματοδοτήσεις.
Το δε πρώιμο σύστημα ασφαλείας αυτόματης πέδησης και αποφυγής σύγκρουσης τρένων στις ίδιες ράγες (ETCS) προορίζεται να ξεκινήσει, αν και εφόσον, από Σεπτέμβρη ...πολυδιαφημίζοντας τον γεωεντοπισμό GPS, τύπου ντελίβερι. Η αποκατάσταση όμως των ζημιών από τον «Daniel» και τον «Elias», που σχετίζεται άμεσα με την πλήρη εγκατάστασή του, ακόμα δεν ξεκίνησε. Οσο για την αναβάθμιση των αμαξοστασίων, εδώ και 9 χρόνια η «Hellenic Train» δεν έχει βάλει φράγκο, αφήνοντάς τα στην ίδια και χειρότερη κατάσταση όπως τα βρήκε από τον ΟΣΕ.
Στην ίδια επικίνδυνη κατεύθυνση με τα παραπάνω, ΕΕ, κυβερνήσεις και μεταφορικοί όμιλοι συμπράττουν με πολλαπλάσια προίκα τα εκατοντάδες δισ. της πολεμικής οικονομίας, προκειμένου ακόμα πιο αποφασιστικά να προχωρήσουν και τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια σε βάρος των λαών.
Πάνω από 70 δισ. προβλέπεται να δοθούν την αμέσως επόμενη διετία για τη λεγόμενη «Στρατηγική για τη Στρατιωτική Κινητικότητα», και συνολικά 200 δισ. μαζί με τις υποδομές. Ενδεικτικό είναι ότι έχουν καταγραφεί 600 σημεία δικτύου που θα αποκτήσουν διττό χαρακτήρα, δηλαδή εκτός από πολιτικό - εμπορευματικό και στρατιωτικό, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο αρμόδιος (Μεταφορών και Τουρισμού) Ελληνας επίτροπος Απ. Τζιτζικώστας.2
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι σχεδιασμοί διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας κρίσιμων σιδηροδρομικών κόμβων, μαζί με την κατασκευή και αναβάθμιση τερματικών σταθμών και λιμανιών, αεροδρομίων, ως προϋπόθεση για να εκπληρώνουν τις πολλαπλές επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων - ιδιοκτητών τους και των αστικών κρατών.
Μέχρι σήμερα, προκειμένου να επιτύχουν τον ανεμπόδιστο εφοδιασμό των πολεμικών πεδίων με στρατεύματα, όπλα, άρματα και πυρομαχικά, ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ακόμα μια σειρά εμποδίων που εκτιμούν ότι είναι στο χέρι τους να λυθούν.
Ομολογώντας ποιο είναι το πρόβλημά τους, σε δηλώσεις του ο πρώην διοικητής του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης, B. Hodges, σημειώνει με νόημα ότι ως διοικητής γινόταν δέκτης αναφορών πως «δεν μπορούμε να μεταφέρουμε στρατιωτικό εξοπλισμό πέρα από τα εθνικά σύνορα χωρίς κάθε είδους χαρτιά». Με κυνισμό ο ίδιος σχολίασε: «Στην Ευρώπη μπορείτε, ας πούμε, να μεταφέρετε μήλα με φορτηγό από την Πολωνία στην Πορτογαλία χωρίς να σταματήσετε ούτε μία φορά. Ωστόσο, μια στρατιωτική πομπή θα σταματάει ξανά και ξανά σε κάθε συνοριακή διέλευση».3
Η «Στρατηγική της Στρατιωτικής Κινητικότητας» έρχεται να λύσει τα χέρια των ευρωΝΑΤΟικών επιτελείων από συνοριακά και τελωνειακά «εμπόδια» και ελέγχους. Από το 2018 η PESCO προώθησε αυτόν τον στόχο, για τον οποίο έχει επίσης συγκροτηθεί το ΝΑΤΟικό πολυεθνικό δίκτυο για την «ταχεία μετακίνηση και βιωσιμότητα των στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη», η JSEC («Κοινή Διοίκηση Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης»), με έδρα το Ουλμ της Γερμανίας.
Με ευρωΝΑΤΟική σφραγίδα επιδιώκεται λοιπόν η κάθε κυβέρνηση να μη δίνει λογαριασμό και να μην έρχεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όπως πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, που μπροστά στις τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΚΚΕ στη Βουλή και στις αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη», επιχείρησε μάταια και ανεπιτυχώς να θολώσει τα νερά για τα ΝΑΤΟικά δρομολόγια στους ελληνικούς σιδηροδρόμους.
Οπως ομολογούν, στο πλαίσιο της «Στρατηγικής της Στρατιωτικής Κινητικότητας» ρόλο - κλειδί παίζει ο σιδηρόδρομος, με σημασία ανώτερη όλων των άλλων μέσων μεταφοράς. Η δε εκτελεστική διευθύντρια του ευρωενωσιακού οργανισμού European Rail Infrastructure Managers (EIM) ανέφερε ότι το συνολικό κόστος προσαρμογής του σιδηροδρομικού δικτύου στη στρατιωτική κινητικότητα φτάνει τα 1,19 τρισ. ευρώ έως το 2050.
Και συνεχίζει ο πρώην διοικητής του Αμερικανικού Στρατού Ευρώπης Hodges: «Ο σιδηρόδρομος είναι το κλειδί για να δείξουμε στον αντίπαλο ότι μπορείς να μετακινήσεις περισσότερα στρατεύματα και εξοπλισμό πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί αυτός». Μόνο με τον σιδηρόδρομο μπορούν να μεταφερθούν με τον πιο γρήγορο τρόπο και σε μεγάλες αποστάσεις στρατιωτικοί εξοπλισμοί όπως οχήματα, συστήματα πυροβολικού και μονάδες αεράμυνας.
Είναι το πιο πρόσφορο μέσο να μεταφερθούν πολεμικοί εξοπλισμοί σε σύγκριση με κάθε άλλο μέσο μεταφοράς, όπως εξηγούν ειδικοί των Μεταφορών. «Ενα μόνο τρένο μπορεί να αντικαταστήσει ένα ολόκληρο οδικό κομβόι», ενώ ο ΝΑΤΟικός στόχος είναι η μεταφορά 2 ταξιαρχιών με προειδοποίηση 72 ωρών.
Ομως δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος που κάνει τον σιδηρόδρομο να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Για παράδειγμα, ένα γερμανικό άρμα μάχης «Leopard 2» μπορεί να ζυγίζει έως και 70 τόνους, ενώ οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί αυτοκινητόδρομοι μπορούν να αντέξουν μέγιστο βάρος 40 τόνων.
Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (ΤRAN) του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τη στρατιωτική κινητικότητα, αξιωματούχος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα προβλήματα που προκαλούν στις οδικές στρατιωτικές μεταφορές οι «αδύναμες» για μεγάλα βάρη γέφυρες, οι πολύ μικρές σήραγγες, που δεν χωρούν ογκώδη στρατιωτικό εξοπλισμό, και τα διαφορετικά μεγέθη σιδηροδρομικών γραμμών μεταξύ χωρών, τα οποία συνιστούν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.
Στο ίδιο συμπέρασμα, για την κρίσιμη σημασία των σιδηροδρόμων, καταλήγουν ΕΕ και ΝΑΤΟ από την πείρα τους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τον σιδηρόδρομο «δεύτερο στρατό της Ουκρανίας», όπως και «σανίδα σωτηρίας για τον στρατό, τις διπλωματικές αποστολές και τις εμπορευματικές εφοδιαστικές επιχειρήσεις, όπως αυτές των σιτηρών».
Οι πολεμικές ανάγκες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πλέον έχουν απογειωθεί και εκτιμούν ότι ενώ μέχρι το 1990 και τον λεγόμενο «ψυχρό πόλεμο» οι σιδηρόδρομοι ήταν ως επί το πλείστον κρατικοί (κάτι που επέτρεπε με άμεσο τρόπο να έχει προτεραιότητα η μεταφορά στρατιωτικών εξοπλισμών), η προωθούμενη εμπορευματοποίηση και η εμπλοκή ιδιωτικών ομίλων δεν διασφαλίζουν «την άμεση μεταφορά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» (χωρίς αυτοί να χρυσωθούν πρώτα). Κι αυτό γιατί, όπως απαιτεί το ΝΑΤΟ, σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να παρέχουν επιχειρήσεις 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο.
Για παράδειγμα, η χωρητικότητα των αμαξοστοιχιών του ισχυρότερου ομίλου στρατιωτικών μεταφορών, της γερμανικής «DB Cargo», «δεν είναι ούτε το ένα τέταρτο αυτής που χρειάζεται σήμερα για την ταυτόχρονη μετακίνηση τεθωρακισμένων ταξιαρχιών (σ.σ. η δύναμη της ταξιαρχίας είναι 3.000 έως 5.000 στρατιώτες), πόσο μάλλον μιας μεραρχίας (σ.σ. 10.000 έως 25.000 στρατιώτες)».
Εκτός από την «DB Cargo», γερά στο παιχνίδι των πολεμικών μεταφορών έχουν ήδη μπει η πολωνική «PKP Cargo» και η ολλανδική «ProRail». Καθόλου τυχαία, οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών των ομίλων έχουν συγκροτήσει από τον Φλεβάρη του 2024 τη λεγόμενη Στρατιωτική Ζώνη Σένγκεν, «μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ».
Μπάσιμο στον κλάδο κάνει τώρα και η αστική τάξη της Τουρκίας, με τον κρατικό όμιλο «Turasas», ο οποίος ξεκινά την παραγωγή 100 μονάδων νέου στρατιωτικού - εμπορευματικού φορτηγού βαγονιού, με στόχο η είσοδος της πολεμικής της βιομηχανίας στα συστήματα πολεμικών εξοπλισμών και στο πρόγραμμα SAFE της ΕΕ να συνοδεύεται με εμπλοκή και στη στρατιωτική κινητικότητα.
Βέβαια, όπως ειπώθηκε αυτήν τη βδομάδα σε σχετική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, πηγή ανησυχίας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν και τα εξής: Οτι υπάρχουν μεταφορικοί κόμβοι, π.χ. συγκεκριμένα λιμάνια, που ελέγχουν βασικοί ανταγωνιστές, όπως η Κίνα (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά). Επίσης, ήδη σχεδιάζεται - ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη - ακόμα και η καταστροφή γεφυρών και άλλων υποδομών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία.
Ενα πρόσθετο πλεονέκτημα του σιδηροδρόμου για την επίτευξη του ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού της στρατιωτικής κινητικότητας είναι το γεγονός ότι υπάρχει επικάλυψη σε ποσοστό 94% μεταξύ του δικτύου πολιτικών εμπορευματικών μεταφορών και του αντίστοιχου των στρατιωτικών.
Αρα, αυτό που προμηνύεται είναι ότι σε τέτοιο ποσοστό μεταφοράς επιβατών και εργαζομένων με τον σιδηρόδρομο, στις διπλανές ράγες θα μεταφέρονται πύραυλοι, πυρομαχικά και κάθε είδους εκρηκτικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων.
Ολα τα παραπάνω δεν υπογραμμίζονται με σκοπό το εργατικό, το ταξικό κίνημα και η οργανωμένη του πρωτοπορία, το ΚΚΕ, να ...διεκδικήσει τη διεξαγωγή της μεταφοράς πολεμικού υλικού αλλά ...με μέτρα ασφαλείας. Αντίθετα, αποκαλύπτουμε ότι η ίδια η στρατιωτική κινητικότητα σημαίνει την αυτόματη μετατροπή των μεταφορών σε πολεμικό πεδίο και πιθανό στόχο αντιποίνων, από τη στιγμή που το χτύπημα του ανεφοδιασμού του αντιπάλου αποτελεί διαχρονικά κρίσιμη παράμετρο για την έκβαση ενός πολέμου.
Πάνω από όλα, όμως, η έλλειψη και των πιο στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, όπως αποκάλυψε το ταξικό εργατικό κίνημα πρόσφατα στο Λαύριο με τη μεταφορά πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών TNT από κατοικημένες περιοχές, πολύ περισσότερο φανερώνει την ωμότητα των καπιταλιστών να μετατρέψουν μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως τρένα, πλοία και αεροπλάνα, και χώρους μαζικής συνάθροισης, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, λιμάνια και αεροδρόμια, σε κρανίου τόπο. Κι αυτό προκειμένου να υλοποιηθούν πάση θυσία οι ευρωΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, να εξυπηρετηθούν οι σφοδροί ανταγωνισμοί τους.
Προανάκρουσμα για τέτοιες επικίνδυνες εξελίξεις αποτελεί και το γεγονός ότι τουλάχιστον ένα από τα τρένα που μετέφεραν αμερικάνικο πολεμικό υλικό εκτροχιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, στις 2/12/2022, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν εδώ και χρόνια να μεταφέρονται πολεμικά φορτία, ενώ κανένας δεν είναι ενήμερος για το πραγματικό περιεχόμενο που περνά μπροστά από τα σπίτια τους.
Τεκμηριώνεται έτσι ότι ο κίνδυνος του ιμπεριαλιστικού πολέμου για τους λαούς δεν αφορά μόνο όσους ζουν μέσα ή γύρω από τα μέτωπα του πολέμου, αλλά και πολύ πιο μακριά. Υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της κάθε χώρας σε αυτόν, όπως και της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και τη στήριξη όλων των άλλων αστικών κομμάτων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η ΕΕ σπεύδει να θέσει ως γενική κατεύθυνση και για τα πολιτικά και για τα στρατιωτικά δίκτυα τον στόχο της αύξησης της ταχύτητας και της χωρητικότητας των σιδηροδρόμων. Η όποια εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου δεν γίνεται για την προστασία επιβατών και εργαζομένων.
Γι' αυτό και ο εκτελεστικός διευθυντής της Κοινής Επιχείρησης Σιδηροδρόμων της Ευρώπης (Europe's Rail), στην ίδια συνεδρίαση όπου ξεστόμισε την αποκάλυψη ότι 5.000 βαγόνια είναι για παλιοσίδερα ή για αναβάθμιση, αναζητούσε - όπως είπε - ...«κίνητρο» και ευκαιρίες» προκειμένου αυτά να αντικατασταθούν.
Η πολεμική προετοιμασία και το κριτήριο της κερδοφορίας των ομίλων είναι ο πραγματικός οδηγός τους. Η δε χρηματοδότηση της ΕΕ, που προέρχεται από χρήματα του λαού, δεν έχει στόχο «να φτιάξει σιδηροδρόμους για τον λαό», όπως ισχυρίζονται οι απολογητές της. Κάθε χρηματοδότησή της δίνεται για να φτιάξει νέες ή να αναζωογονήσει υπάρχουσες αγορές, από τις οποίες η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα θα χάσουν και θα θησαυρίσει το κεφάλαιο.
Η απαράδεκτη δικαστική απόφαση καταδίκης 7 συνδικαλιστών αγωνιστών εργαζομένων και φοιτητών - ανάμεσά τους του Γρηγόρη Κλιγκόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, και του Ανδρέα Κοράκη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ - και η επιβολή ποινών φυλάκισης από 8 έως 15 μήνες με αναστολή, για τη συμμετοχή τους σε συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στη μεταφορά επικίνδυνου ΝΑΤΟικού στρατιωτικού υλικού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αποτελεί πρόκληση.
Η επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων αποδεικνύει ότι η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχει θορυβήσει την κυβέρνηση της ΝΔ, τους κρατικούς - ευρωΝΑΤΟικούς μηχανισμούς καταστολής, βάζοντας στο στόχαστρο την αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική πάλη.
Πίσω από την επιβολή τέτοιων απαράδεκτων αποφάσεων - την ώρα που μένουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι του εγκλήματος των Τεμπών - «φωνάζει» ότι ο προφανής στόχος τους είναι η επίδειξη πυγμής, προκειμένου να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη απρόσκοπτη ροή προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων και υλικού από κρίσιμους κόμβους μεταφοράς τους.
Εχουν επίγνωση ότι η οργανωμένη αντιπολεμική δράση, η έκφραση αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης από τους λαούς και πρώτα απ' όλα από τους εργαζόμενους σε κρίσιμες μεταφορικές υποδομές, όπως απέδειξαν οι μεγαλειώδεις πρωτοβουλίες για μπλόκο πολεμικών φορτίων στο λιμάνι του Πειραιά, από σιδηροδρομικούς στη Θεσσαλονίκη και στον Εβρο, σε λιμάνια της Ιταλίας, της Γαλλίας κ.α., είναι ακαταμάχητη. Δεν υπολογίζει διώξεις και καταδικαστικές αποφάσεις. Γι' αυτό άλλωστε έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις με ειδικό στόχο την αντιμετώπιση της δράσης του εργατικού, αντιπολεμικού, αντικαπιταλιστικού κινήματος.
Η καταφυγή τους σε καταδικαστικές αποφάσεις αστικών δικαστηρίων σηματοδοτεί ότι ανησυχούν για τη διασφάλιση μιας ολόκληρης πολεμικής «φάμπρικας» που στήνεται μεθοδικά όλη αυτήν την περίοδο, και όμοιά της δεν έχει καταγραφεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Το μπλοκάρισμα πολεμικών κόμβων, τα έμπρακτα εμπόδια στην πολεμική μηχανή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η πολύμορφη δράση που έχει αναπτυχθεί όχι μόνο σήμερα αλλά διαχρονικά από το ΚΚΕ, αποδεικνύουν στην πράξη ποιος, με όρους μαζικού κινήματος, τα βάζει με το κεφάλαιο, την εξουσία του και κάθε ιμπεριαλιστική ένωση. Αποδεικνύει στην πράξη ότι οι λαοί δεν παρακολουθούν μοιραία και από μακριά όσα αποφασίζονται στα τραπέζια μεγαλοσυμφερόντων των καπιταλιστών, των αστικών τους κυβερνήσεων, των ιμπεριαλιστικών ενώσεών τους.
Και αυτό αποδεικνύει ακριβώς η πλούσια δράση που αντιπαρατίθεται στη στρατιωτική κινητικότητα ΕΕ - ΝΑΤΟ - κυβερνήσεων και των ανταγωνιστών τους. Μαρτυρά την απλή αλλά καθοριστική αλήθεια ότι για να υλοποιηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους, ακόμα και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι αστοί χρειάζονται απαραίτητα εργαζόμενους που θα συναρμολογήσουν, θα κουβαλήσουν και θα οδηγήσουν τα πολεμικά κομβόι τους, φοιτητές - ερευνητές που θα κάνουν την έρευνα για τα νέα όπλα και τις υποδομές τους, και στρατιώτες που θα πολεμήσουν. Και όπως έλεγε ο Μπρεχτ, όλοι αυτοί έχουν το «ελάττωμα» να σκέφτονται ποιο είναι το συμφέρον τους.
Γελιούνται λοιπόν βαθιά όσοι νομίζουν ότι ο λαός θα αποδεχτεί τη μετατροπή των πόλεων και των γειτονιών του σε στρατιωτικό κόμβο - στόχο αντιποίνων, όπως και ότι με τέτοιες ενέργειες θα ανακόψουν την πάλη του ενάντια σε αυτά τα σχέδια. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται.
Συνεχίζουμε στην πρώτη γραμμή της πάλης για τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, δυναμώνοντας την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που μπλέκει τη χώρα μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για την αρχή του τέλους των πολέμων, τον σοσιαλισμό.
Παραπομπές:
2. https://short-link.me/12r67