ΗΠΑ
Το δράμα των απροστάτευτων λαϊκών στρωμάτων συνεχίζεται
Τρίτη 14 Απρίλη 2020

Μαζικοί τάφοι για τους απόκληρους ενός απάνθρωπου συστήματος
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το δράμα του αμερικανικού λαού, λόγω παντελούς έλλειψης δημόσιου συστήματος Υγείας και μη προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, συνεχίζεται. Χιλιάδες νεκροί εξακολουθούν να καταγράφονται και ειδικά στις Πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσι, οι οποίες έχουν περισσότερους από τους μισούς από τους πάνω από 22.000 θανάτους σε σύνολο άνω των 560.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Το γύρο του κόσμου έκαναν δραματικές εικόνες από χώρο μαζικής ταφής δεκάδων θυμάτων του κορονοϊού, οι οποίες καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στο νησάκι Χαρτ της Ν. Υόρκης, όπου εδώ και 150 χρόνια θάβονται σε μαζικούς ή ανώνυμους τάφους άστεγοι, φυλακισμένοι, άκληροι και άνθρωποι μοναχικοί που δεν τους αναζήτησε κανείς. Τραγικές σκηνές εκτυλίσσονται επίσης σε χιλιάδες γηροκομεία των ΗΠΑ, όπου η πανδημία «θέρισε», κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 3.600 ηλικιωμένους...

Η δραματική κατάσταση πλέον δεν περιορίζεται στα νοσοκομεία, αλλά κυριαρχεί και στις κατάμεστες από κόσμο τράπεζες τροφίμων σε μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς το «lockdown», δηλαδή το αναγκαστικό κλείσιμο εκατομμυρίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, έχει γονατίσει εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες, που έχουν μείνει άνεργες και χωρίς εισόδημα. Οι επιταγές για τα επιδόματα ανέργων που έχει υποσχεθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραμένουν «αόρατες», λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, ενώ πολλοί άνεργοι ή μετανάστες δουλεύουν «μαύρα», χωρίς χαρτιά, Ασφάλιση και δικαίωμα στο επίδομα. Στο Σαν Αντόνιο, για παράδειγμα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τέξας, το Σαββατοκύριακο χιλιάδες οδηγοί ΙΧ αυτοκινήτων σχημάτισαν τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες τροφίμων για να προμηθευτούν τα βασικά.

Η «πανδημία» της ανεργίας πλέον απλώνεται ραγδαία. Αν κανείς αθροίσει τις αιτήσεις ανεργίας της τελευταίας βδομάδας του Μάρτη και των δύο βδομάδων του Απρίλη, προσεγγίζει τα 20 εκατομμύρια ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους και είναι στην αβεβαιότητα αν μετά την πανδημία του κορονοϊού μπορέσουν να την ανακτήσουν. Ηδη οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων κάνουν λόγο για απώλεια 20 εκατ. θέσεων εργασίας μόνο μέσα στον Απρίλη, που σημαίνει ότι έως το τέλος του χρόνου θα προστεθούν και άλλα εκατομμύρια στον «εφεδρικό στρατό» του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα με αυτήν τη βαρβαρότητα που βιώνουν όσοι βγαίνουν στην ανεργία, οι εργαζόμενοι στα τεράστια μονοπώλια του εμπορίου του διαδικτύου («Amazon» κ.λπ.), των εφοδιαστικών αλυσίδων, των σούπερ μάρκετ βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης και είναι τις περισσότερες φορές χωρίς τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Ειδικά για αυτά τα μέσα γίνεται πόλεμος. Η Γερμανία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι με «πειρατικό τρόπο» άλλαξαν αποστολή κινεζικού φορτίου με μάσκες σε αεροσκάφος στην Ταϊλάνδη, που προορίζονταν για τη γερμανική αστυνομία και άλλες χώρες στην Ευρώπη, ώστε αυτό να κατευθυνθεί στις ΗΠΑ. Επίσης στις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, μάσκες και αντισηπτικά έχουν γίνει αντικείμενο μεγάλης αισχροκέρδειας σε βάρος των απλών ανθρώπων.

Ανησυχία για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ αναζητεί τρόπους και σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας από τις αρχές Μάη, καθώς η πρώτη καπιταλιστική δύναμη στον κόσμο απειλείται με μία από τις χειρότερες υφέσεις εδώ και έναν αιώνα. Οι κυβερνήτες αρκετών Πολιτειών είναι επιφυλακτικοί μπροστά σε ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υπάρχει σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Την Κυριακή, πάντως, ένας από τους στενούς συμβούλους της κυβέρνησης Τραμπ για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, ο δρ. Αντονι Φάουτσι, παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση Τραμπ άργησε να πάρει μέτρα καραντίνας τα οποία είχαν προταθεί από τον περασμένο Φλεβάρη. Ο Τραμπ, από την άλλη, όχι μόνο δεν παραδέχτηκε κάτι τέτοιο, αλλά επέμεινε ότι ήταν ο πρώτος που απαγόρευσε τα ταξίδια προς την Κίνα λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, αργότερα χτες το απόγευμα αναπαρήγαγε ανάρτηση στο «Τουίτερ» που τασσόταν υπέρ της αποπομπής του Φάουτσι από τη θέση συμβούλου στο Λευκό Οίκο...

Ανάλογη ανησυχία για την ανάκαμψη του κεφαλαίου εκφράζεται και στους κόλπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που τις επόμενες μέρες θα έχει τηλεδιάσκεψη με υπουργούς Οικονομικών, κάλεσε άπαντες «να νιώσουν την κρισιμότητα της συγκυρίας και να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο που θα καθορίσει την ταχύτητα και την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης». Βεβαίως, αυτό που αναμένεται είναι ένα σκληρό ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι για το ποιο καπιταλιστικό κράτος θα έχει τη λιγότερη χασούρα, όπου το μόνο δεδομένο τους είναι ότι και πάλι θα στείλουν το λογαριασμό στους λαούς.