Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φασιστοειδή κατέστρεψαν μνημείο του καπετάν - Ανάποδου

Το να τη χαρακτηρίσεις πράξη ντροπής είναι λίγο. Βανδαλισμός, βεβήλωση, βαρβαρότητα είναι η πράξη κάποιων φασιστοειδών, που τόλμησαν τη νύχτα της Κυριακής να απλώσουν χέρι και να καταστρέψουν ολοσχερώς το μνημείο του κομμουνιστή - αγωνιστή καπετάνιου της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Θύμιου Καψή, του θρυλικού Καπετάν - Ανάποδου. Το μνημείο είχε στηθεί με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ και του Δήμου Κηρέως, κοντά στο ξωκλήσι του Αϊ Γιώργη στο Προκόπι, κοντά στα λημέρια του «Πηξαριά» της Κεντρικής Εύβοιας που άφησε την τελευταία του πνοή αγωνιζόμενος για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, λεύτερη, χωρίς Αγγλοαμερικανούς ιμπεριαλιστές, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σοσιαλιστική.

Τα «γνωστά - άγνωστα» φασιστοειδή δεν αρκέστηκαν στην ικανοποίηση των καταστροφικών τους ενστίκτων, αλλά προχώρησαν και στη σύληση του μνημείου, αρπάζοντας (κλέβοντας) την ολόσωμη, ορειχάλκινη προτομή που υπήρχε πάνω στο μνημείο έργο του γλύπτη Γ. Μέγκουλα.

Το Παράρτημα Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ καταγγέλλει στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στους μαχητές του ΔΣΕ, στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στον ευβοϊκό λαό, τη βάρβαρη πράξη των «αγνώστων» φασιστοειδών που έδρασαν στο σκοτάδι της νύχτας, καταστρέφοντας το μνημείο. Τέτοιες πράξεις βανδαλισμού, τονίζεται, δεν πρόκειται να πτοήσουν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τη νεολαία, το λαό, που συσπειρωμένοι και ενωμένοι θα απαντήσουν αγωνιστικά στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων που γεννά τέτοια φαινόμενα και στους ντόπιους εκφραστές της. Ο ελληνικός λαός και μνήμη και γνώση διαθέτει. Δεν ξεχνά, δε συμβιβάζεται, δεν υποκύπτει, δεν παύει να είναι φίλος της ειρήνης, του δίκιου, της φιλίας των λαών. Γνωρίζουμε, επισημαίνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, ότι με τέτοιες πράξεις των φασιστοειδών, επιδιώκεται η ενίσχυση του κλίματος τρομοκράτησης του λαού. Γι' αυτό καλούμε το δημοκρατικό λαό, κάθε προοδευτικό πολίτη, τους εργαζόμενους σε διαρκή επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για να μην περάσουν τέτοιες προσπάθειες.

«Καταδικαστέα ενέργεια, ακατανόητη, που υπερβαίνει τα όρια της ακρότητας», χαρακτηρίζει την επονείδιστη πράξη ο δήμαρχος Κηρέως Πρ. Ενωτιάδης και δηλώνει στο «Ρ» ότι «το μνημείο θα γίνει προσπάθεια να ξαναφτιαχτεί».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φασιστοειδή βανδάλισαν το μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ(2019-12-31 00:00:00.0)
Χρυσαυγίτες βανδάλισαν το μνημείο στην Παλαιοκώμη(2014-11-19 00:00:00.0)
Κατέστρεψαν ξανά την προτομή του Π. Κόκκαλη(2013-07-02 00:00:00.0)
Καταγγέλλει την αμαύρωση του ιστορικού Καπνομάγαζου(2009-10-20 00:00:00.0)
Ατρωτος ο Καπετάν «Ανάποδος»(2001-11-16 00:00:00.0)
Βανδαλισμός στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης(2001-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ