Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαίωμα για όλους η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες

Με δύο συγκεντρώσεις σε Βάρκιζα και Βουλιαγμένη, αντέδρασαν κάτοικοι και φορείς των παράκτιων δήμων στην παραχώρηση σε ιδιώτες των οργανωμένων ακτών

«Οχι στο ξεπούλημα της παραλίας, οι ακτές ανήκουν στους πολίτες!». Με αυτό το σύνθημα, εκατοντάδες κάτοικοι των παράκτιων δήμων συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στις πλαζ του ΕΟΤ της Βάρκιζας (στις 12 το μεσημέρι) και της Βουλιαγμένης (στις 5 μ.μ.), αντιδρώντας στο ξεπούλημα των οργανωμένων ακτών σε ιδιώτες. Οπως είναι γνωστό, ήδη ο ΕΟΤ - μέσω της θυγατρικής του «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» - προχωρεί, σε πρώτη φάση, στην παράδοση πέντε ακτών (Αλίμου, Γλυφάδας, Α` και Β` Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας).

Οι κινητοποιήσεις έγιναν με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού, που απαρτίζεται από φορείς και πολίτες της περιοχής. Αν μπουν σε εφαρμογή τα σχέδια του ΕΟΤ, οι παραλίες θα γίνουν απρόσιτες για τους πολίτες και το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτές θα εμπορευματοποιηθεί, ενώ το περιβάλλον θα υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις από την εντατική και εκτατική εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων για χάρη του επιχειρηματικού κέρδους.

Οι αντιδρώντες φορείς και κάτοικοι καταγγέλλουν ότι ο διαγωνισμός που διεξάγει η «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» για την παραχώρηση αυτών των ακτών βρίθει παρανομιών, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων «διαπλεκόμενων συμφερόντων». Σημειώνουν, δε, ότι πρόκειται για σκάνδαλο ολκής, αφού αν και απαγορεύεται με βάση το νέο Σύνταγμα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ να παίρνουν δημόσια έργα, στην όλη διαδικασία μετείχαν και επιλέχτηκαν εκδότες και καναλάρχες.

Μιλώντας στη συγκέντρωση που έγινε στη Βάρκιζα, ο Χρ. Κορτζίδης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό», σημείωσε: «Το πρόβλημα των ελεύθερων χώρων είναι γενικό, από τη στιγμή που η κυβέρνηση τους παραχωρεί - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - στους ιδιώτες». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, που ενώ η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα γίνει το μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης, «τώρα το σαλαμοποιεί, δίνοντας μεγάλες εκτάσεις για συνεδριακό κέντρο, ενώ πληροφορίες λένε ότι θα γίνει εκεί και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού».

Η Μ. Ιατρίδου, δημοτικός σύμβουλος Π. Φαλήρου, είπε ότι το ξεπούλημα των ακτών είναι ένα μέγιστο οικονομικό σκάνδαλο διαπλοκής και σημείωσε: «Δε θα καταφέρουν τίποτα, διότι όλα αυτά είναι παράνομα και θα τα σταματήσουμε εμείς».

Ο Κ. Βλαχάκης, δημοτικός σύμβουλος Βάρης, τόνισε ότι «η ακτή της Βάρκιζας, που μέχρι τώρα ήταν ένας υπερτοπικός πόλος ψυχαγωγίας, θα γίνει κάτι σαν το "Πρίβιλατζ"». Τέλος, ο Θ. Γκοτζόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Ανατ. Αττικής, είπε ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια καταπάτησης όλων των περιοχών της παραλίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ