Σάββατο 6 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διακαής πόθος των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών...

Η «χαριστική βολή» που επιφέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κυριακάτικη αργία, προωθώντας τη λειτουργία των καταστημάτων για 30 με 32 Κυριακές το χρόνο σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές» και εντάσσοντας στις περιοχές αυτές το δήμο Αθηναίων, όλο το παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά έως το Σούνιο, περιοχές του Πειραιά, το δήμο Θεσσαλονίκης και την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», δεν έρχεται «από το πουθενά».

Είναι ένα ακόμα αποφασιστικό αντεργατικό βήμα στον ίδιο δρόμο που κινούνται όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η σημερινή και οι προηγούμενες, προωθώντας την πάγια αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων για εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο.

Ανατρέχοντας σε βασικούς σταθμούς της επίθεσης στην κυριακάτικη αργία, ξεχωρίζουν τα εξής:

-- Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για οχτώ Κυριακές το χρόνο έχει νομοθετηθεί από το 2013, με βάση το νόμο 4177/2013, ξεκινώντας από τις εκπτωτικές περιόδους και το εορταστικό ωράριο. Η σχετική ρύθμιση παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα, αφού διατηρήθηκε στο ακέραιο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την περίοδο της ψήφισής της εμφανιζόταν να ανεβαίνει υποτίθεται στα κάγκελα εναντίον της...

-- Ακολούθησε, περίπου ένα χρόνο μετά, η Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία προέβλεπε το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου - στο όνομα της αυξημένης τουριστικής κίνησης - στις εξής περιοχές: Ιστορικό κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και Πικέρμι, Ραφήνα, Χαλκιδική, Ρόδο, Κως, Σύρος, Μύκονος και Σαντορίνη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέστειλε αρχικά την εφαρμογή του μέτρου και στη συνέχεια το έκρινε αντισυνταγματικό. Υπενθυμίζουμε ότι η ρύθμιση, ενταγμένη στις συμφωνίες τής τότε κυβέρνησης με την τρόικα, επρόκειτο να επαναξιολογηθεί την άνοιξη του 2015, με στόχο τη γενίκευσή της σε όλη τη χώρα.

-- Το τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015, έβαζε μπρος για το ολοκληρωτικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, αναφέροντας ότι «οι αρχές θα απελευθερώσουν το κυριακάτικο εμπόριο».

-- Πρόσφατα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε τη δυνατότητα στις Περιφέρειες για κατανομή των 30 ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων σε περισσότερες από δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους και άνοιγμα των καταστημάτων για «τουλάχιστον δύο» Κυριακές.

Τώρα, ετοιμάζεται να προσθέσει τον επόμενο κρίκο στην αλυσίδα, ανοίγοντας δρόμο για νέες αντεργατικές ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο σε όλους τους κλάδους...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ