Πέμπτη 14 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Δίνουν και παίρνουν τα παζάρια σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα

«Σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση της απόδοσης συγκεκριμένης παρέμβασης από την αρχικώς εκτιμηθείσα, παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να παρέχουν πληροφορίες για τα αίτια της απόκλισης (π.χ. καθυστέρηση στην έκδοση κανονιστικών πράξεων απαραίτητων για την εφαρμογή του μέτρου μεταβολή της βάσης υπολογισμού κ.λπ.)».

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, με την οποία απευθύνεται στα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς, ενόψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017. Και βέβαια, πρόκειται για ένα ακόμη «δείγμα γραφής» για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο για το 2017 όσο και για τα επόμενα χρόνια, στη ρότα των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο εστιάζουν και στη διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το οποίο επεκτείνεται στην περίοδο 2017-2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση έχει βάλει στο τραπέζι τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (κάτω από το προβλεπόμενο 3,5% του ΑΕΠ) από το 2019, δηλαδή με την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Σε αυτή τη φάση, οι «θεσμοί» εμφανίζονται να μην κάνουν αποδεκτή την πρόταση, με φόντο, βέβαια και τις γενικότερες αβεβαιότητες που εκδηλώνονται στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση της συγκυβέρνησης σχετικά με τους στόχους για τα πλεονάσματα αποβλέπει στην εξοικονόμηση πόρων, προκειμένου αυτοί να ανακατευθυνθούν σε μέτρα τόνωσης του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάθεση στη Βουλή, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, φαίνεται να παίρνει παράταση για τον Αύγουστο ή ενδεχομένως και για το Σεπτέμβρη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ΕΤΕΠ (επενδυτικός βραχίονας της ΕΕ), Β. Χόγερ, μιλώντας στην ιστοσελίδα «capital» και στο Κυπριακό Πρακτορείο, τονίζει: «Το επόμενο εμπόδιο θα είναι, υποθέτω, τον Σεπτέμβριο, όταν η εργασιακή νομοθεσία πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο, κάτι το οποίο είναι, φυσικά, μια τεράστια πρόκληση για κάθε κυβέρνηση. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό για την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα είναι μια αναγκαιότητα».

Ο επικεφαλής της ΕΤΕΠ ελπίζει «οι τελευταίες επιτυχίες της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο να επαναληφθούν τον Σεπτέμβριο» και καταλήγοντας, συμπληρώνει πως οι παρεμβάσεις στα Εργασιακά θα είναι «ένας τεράστιος σταθεροποιητικός παράγοντας για την οικονομία και ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τους επενδυτές»...

Τέλος, ταυτόχρονα και παράλληλα, τα αντιλαϊκά παζάρια επικεντρώνονται και στο επίδικο ζήτημα των νέων διοικήσεων που θα αναλάβουν το «τιμόνι» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, καθώς και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» απάντησαν αρνητικά σε επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, σχετικά με «τροποποιήσεις» του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στην επιλογή των διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες. Σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση, ο νόμος είναι «είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψήφιους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ