Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Διαφωνούν οι Σέρβοι για την παράδοση Μιλόσεβιτς

Από την πρώτη ακρόαση στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο

Associated Press

Από την πρώτη ακρόαση στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Παρά τις διαβεβαιώσεις διαφόρων Γιουγκοσλάβων πολιτικών «παραγόντων» ότι η «παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν προξένησε πολλά προβλήματα, παρά τις αρχικές εντυπώσεις», τα στοιχεία και οι ειδήσεις συνεχώς διαψεύδουν τις διαβεβαιώσεις... Οπως ότι η πλειοψηφία των πολιτών της Σερβίας διαφωνεί με την παράδοση του πρώην προέδρου, ότι η Γιουγκοσλαβία ακόμη βρίσκεται στα χέρια μιας μεταβατικής κυβέρνησης, αφού η κυβέρνηση κατέρρευσε με την παράδοση Μιλόσεβιτς, ότι η Ομοσπονδία τρίζει συθέμελα και το Μαυροβούνιο λοξοκοιτά την ανεξαρτησία...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΝΙΝ, το 56% των ερωτηθέντων Σέρβων θεωρεί ότι η σερβική κυβέρνηση κακώς παρέδωσε τον Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ενώ μόλις το 36,5% εγκρίνει την απόφαση του Ζόραν Τζίντζιτς. Μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, το 72%, θεωρεί ότι ο Μιλόσεβιτς έπρεπε να δικαστεί στο Βελιγράδι, ενώ μόνο το 16% θεωρεί ότι έπρεπε να προσαχθεί ενώπιον του «Ποινικού Δικαστηρίου». Ωστόσο το 57,5% των Σέρβων θεωρεί ότι ο Μιλόσεβιτς είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας.

Τέλος, το 68,7% των Σέρβων εκφράζει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος διαφώνησε με τον τρόπο έκδοσης του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ενώ μόνον το 14% διατηρεί την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς.

Η εμπιστοσύνη, τουλάχιστον όπως εκφράζεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ίσως αποδειχτεί ο καλύτερος σύμμαχος του Κοστούνιτσα, που συνεχίζει τις επαφές για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ηγέτες της κυβερνώσας συμμαχίας στη Σερβία έκαναν ένα βήμα ακόμη στην κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας για την αναδόμηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, με συμμετοχή του Μαυροβουνίου. Κάτι που θα σημαίνει ότι, τουλάχιστον για το προσεχές διάστημα, δε θα τεθεί θέμα απόσχισης του Μαυροβουνίου από τη Γιουγκοσλαβία, αφού όπως ανακοίνωσε η συμμαχία DOS, θα αποδεχτεί την πρόταση του «Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μαυροβουνίου» να είναι ακριβώς ίδιος ο αριθμός των υπουργών που θα έχει η Ποντγκόριτσα και το Βελιγράδι στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, ένας από τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στη συμμαχία DOS, ο οποίος μάλιστα κατέχει το αξίωμα του προέδρου της ομοσπονδιακής Βουλής, η νέα κυβέρνηση θα έχει μόλις 10-12 μέλη, ενώ η κυβέρνηση Ζίζιτς ήταν 16μελής και τον έλεγχο είχαν οι Σέρβοι. Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ζόραν Τζίντζιτς, δήλωσε εξάλλου ότι η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επικεντρώσει την προσοχή της στην αναθεώρηση του γιουγκοσλαβικού Συντάγματος και στις προσπάθειες επανένταξης της Γιουγκοσλαβίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ