Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης στέλνει τη διεκδίκηση στις ελληνικές καλένδες

Πατώντας στην παρελκυστική τακτική που έχουν επιδείξει μέχρι τώρα όλες οι μεταπολεμικές αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, απέναντι στη διεκδίκηση του λαού για τις γερμανικές αποζημιώσεις, χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν βλέπει «κάποια βάση για ένα τέτοιο αίτημα» και ότι «δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης».

Οι δηλώσεις του Μ. Γιέγκερ ήρθαν μετά από ερώτηση που τέθηκε σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι έχει συνταχθεί έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η Γερμανία οφείλει 11 δισ. ευρώ από το αναγκαστικό δάνειο. «Αναφορικά με το θέμα, σημείωσε ο Μ. Γιέγκερ, δεν έχει υποβληθεί καμία απαίτηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου το ερώτημα των επανορθώσεων έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του. Δεν βλέπουμε κάποια βάση σε ένα τέτοιο αίτημα». Ο ίδιος ανέφερε ότι με τη σύμβαση του 1960 «οι απαιτήσεις ρυθμίστηκαν οριστικά». Ενώ δεν τέθηκε θέμα αποζημιώσεων από την ελληνική πλευρά και «με τη συνθήκη του 2+4 για την επανένωση της Γερμανίας το 1990». Αυτό αναγνωρίστηκε, σημείωσε, «ως νομική δέσμευση στο πλαίσιο της Χάρτας των Παρισίων, την οποία υιοθέτησε και η Ελλάδα. Γι' αυτό και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει βάση για τέτοιες απαιτήσεις».

Σε γραπτή του δήλωση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Μ. Γιέγκερ, ανέφερε ότι: «Τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί και τίθενται επισήμως διά της διπλωματικής οδού. Δεν απαντώνται, συνεπώς, ούτε λύνονται με μονομερείς δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, δηλώσεις οι οποίες έχουν προκληθεί επί τη βάσει απλών δημοσιογραφικών πληροφοριών. Τέτοιου βάρους θέματα αντιμετωπίζονται μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως μεταξύ εταίρων και φίλων με ιστορική μνήμη και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Από το ΚΚΕ και πρόσφατα έχει αναδειχθεί, μέσα και έξω από τη Βουλή, ότι εδώ και 70 χρόνια καμία ουσιαστική πρωτοβουλία δεν έχει αναληφθεί, κανένα βήμα διεκδίκησης δεν έχει γίνει από καμία κυβέρνηση, είτε μονοκομματική, είτε συγκυβέρνηση. Εχει επισημάνει ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης, ενώ έχει εκφράσει την απαίτηση άμεσα να προχωρήσει η διαδικασία της διεκδίκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ