Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οδοιπορικό στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού

Μια δεκαετία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μπορεί κάποιοι, για προφανείς λόγους, να επιμένουν ακόμη στις φιέστες για το γεγονός, ωστόσο όσες απ' αυτές και να γίνουν εκείνο που δεν μπορούν να κρύψουν είναι η πραγματικότητα. Αυτή που σήμερα ξεκάθαρα διαψεύδει τις μεγαλοστομίες που είχαν ακουστεί τότε για τα οφέλη του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτή του Ολυμπιακού Χωριού στο δήμο Αχαρνών. Στον κυκεώνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκεί οι κάτοικοι, όπως η ανεργία, περίοπτη θέση έχουν αυτά που αφορούν τους νέους ανθρώπους. Και ένα από αυτά είναι ο τομέας της άθλησης και της ψυχαγωγίας. Παρά το γεγονός ότι η περιοχή διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις, εντούτοις αυτές ή έχουν αφεθεί στη μοίρα τους ή χρησιμοποιούνται μόνο απ' τους τρεις συλλόγους της περιοχής που φυσικά ζητούν συνδρομή από τα μέλη τους. Η απουσία κάποιων οργανωμένων προγραμμάτων για δωρεάν, μαζική άθληση απ' την ίδια την πολιτεία ή το δήμο μεγιστοποιεί το πρόβλημα. Και εάν σκεφθεί κανείς ότι στο συγκεκριμένο οικισμό υπάρχουν περίπου 2.500 παιδιά, μπορεί να γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος.

Σχέδια με στόχο την ιδιωτικοποίηση

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε για το θέμα με τον πρόεδρο του Συλλόγου κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού Τάσο Νικολόπουλο, αλλά και με νέους που ζουν εκεί.

Η Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα ρημάζει...
Η Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα ρημάζει...
-- Ποιες αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν σήμερα στο Ολυμπιακό Χωριό και ποια είναι η κατάσταση τους;

-- Εδώ υπάρχουν ένα ανοιχτό στάδιο προπόνησης, δύο κλειστά γυμναστήρια, ένα κολυμβητήριο ανοιχτό ολυμπιακών εγκαταστάσεων και γήπεδα τένις. Η κατάστασή τους είναι η εξής: Το κολυμβητήριο έχει ρημάξει. Η έλλειψη κάθε είδους χρηματοδότησης των αθλητικών δραστηριοτήτων από το κράτος έχει οδηγήσει τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται να έχουν ρίξει το βάρος στην άθληση των παιδιών με συνδρομές. Απ' την άλλη όμως για τον πολύ κόσμο, τον κόσμο που δεν έχει λεφτά να αθληθεί, τα κλειστά γυμναστήρια, τα γήπεδα τένις, η πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες.

-- Ποια είναι η στάση του δήμου απέναντι στο πρόβλημα;

-- Δυστυχώς και με την καινούργια δημοτική αρχή ξεκινήσαμε άσχημα. Προσανατολισμένος στα έργα βιτρίνας και πώς θα αξιοποιήσει με το ιδιωτικό κεφάλαιο τα έργα του Ολυμπιακού Χωριού, ο δήμος ζητούσε από τον ΟΑΕΔ - που είναι ο διάδοχος του ΟΕΚ - να πάρει τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε με αφορμή αυτό το θέμα, αφού ο ΟΑΕΔ ζήτησε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, εμείς κάναμε μια παρέμβαση και είπαμε πως δεν μπορεί να τις πάρει ο δήμος, γιατί κατ' αρχάς δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο για το πώς θα τις αξιοποιήσει. Και δεύτερο, θεωρούμε ότι δεν έχει τα χρήματα να τις συντηρήσει. Αρα, στη συνέχεια, με κάποιο τρόπο θα φωνάξει κάποιον ιδιώτη να τού τις παραδώσει. Θεωρούμε ότι όλη η ιστορία που δημιουργήθηκε μπορεί να ήταν και το πρόσχημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν άλλες καταστάσεις. Και πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αλλιώς η ιστορία, αφού εάν κάποιος επισκεφθεί το σάιτ του δήμου θα δει ότι και ο ίδιος ο δήμος παραδέχεται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αφού γίνεται λόγος για προβλήματα κατασχέσεων κ.τ.λ.

Οι ευθύνες του κράτους

Ο στίβος του ανοιχτού σταδίου της περιοχής είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση του
Ο στίβος του ανοιχτού σταδίου της περιοχής είναι ο μόνος χώρος που μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση του
Καθώς η συζήτησή μας προχωρά αναδεικνύονται και άλλες πολύ σοβαρές πλευρές. Οπως το τι σημαίνει η κατάργηση της χρηματοδότησης του κράτους, της ΓΓΑ, του υπουργείου προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες και τα ερασιτεχνικά σωματεία, που αναγκάζονται για να συνεχίσουν να λειτουργούν να ψάχνουν τρόπους εξεύρεσης πόρων, ένας από τους οποίους είναι και οι συνδρομές των γονιών και των αθλητών.

Ο ρόλος των αθλητικών συλλόγων περιοχής;

-- Από το 2008 υπήρξε μια συζήτηση να δοθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε ιδιώτη. Τότε συζητούσαν να τις δώσουν στην ΑΕΚ, γιατί είχε εκεί κοντά στους Θρακομακεδόνες το προπονητικό κέντρο. Προκειμένου να μη χαθούν οι εγκαταστάσεις από τον κόσμο της περιοχής, ο τότε σύλλογος κατοίκων της περιοχής ουσιαστικά παραχώρησε κάποια αθλητικά τμήματα που διέθετε, με αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο νέων αθλητικών συλλόγων, ενώ πλέον προστέθηκε και ένας τρίτος. Αυτοί είναι η «Αθηνά», ο «Φοίβος» και ο «Δίας». Πλέον, αυτοί είναι που διαχειρίζονται ουσιαστικά τις εγκαταστάσεις. Για κάποιον που θέλει να αθληθεί στο μεν ανοικτό γήπεδο η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Στα κλειστά γυμναστήρια τα πράγματα είναι πιο περιορισμένα. Εμείς θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση αυτοί οι σύλλογοι παρότι φαίνεται να κάνουν μια προσπάθεια να στηρίξουν έναν αθλητισμό για τη νεολαία του Ολυμπιακού Χωριού δεν παύουν να λειτουργούν με συνδρομές, με δεδομένο ότι το κράτος έχει καταργήσει τις χρηματοδοτήσεις προς τα ερασιτεχνικά σωματεία και τις Ομοσπονδίες. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες για τους εργαζομένους και για τα σωματεία. Παρά τις όποιες παραχωρήσεις κάνουν, π.χ. για κάποιον που δεν έχει λεφτά, ή μειωμένες συνδρομές για τους πολύτεκνους (π.χ. στα 2 από τα 3 παιδιά), για κάποιον εργαζόμενο που δεν έχει λεφτά το πρόβλημα παραμένει. Το σίγουρο είναι ότι με ευθύνη του κράτους αλλοιώνεται ή και εξαφανίζεται ο χαρακτήρας αυτού που λέμε μαζικός αθλητισμός. `Η έχει τελικά δικαίωμα το παιδί να αθληθεί ή δεν έχει...

-- Αρα, είναι ανύπαρκτος ο μαζικός αθλητισμός;

«Με δεδομένο ότι και από πλευράς δήμου δεν υπάρχει το παραμικρό που να ενισχύει τη μαζική άθληση, αφού απουσιάζουν σχετικά προγράμματα, αυτό είναι γεγονός. Και έχει και τις συνέπειες του. Για παράδειγμα, στις μεγαλύτερες ηλικίες, αφού το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος εδώ είναι να περπατήσει απλά. Και με βάση όλα αυτά, προβληματιστήκαμε όταν εκδήλωσε το ενδιαφέρον ο δήμος να πάρει τις εγκαταστάσεις. Η δε απάντηση που δίνουν είναι αυτή που σε εξοργίζει. Λένε ας πάρουμε τις εγκαταστάσεις και θα δούμε τι θα τις κάνουμε. Μια λογική καθαρά πολιτικάντικη.


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ