Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Στα ύψη η ένταση από τη δολοφονία Παλαιστίνιου υπουργού

O Παλαιστίνιος υπουργός που ουσιαστικά δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής
O Παλαιστίνιος υπουργός που ουσιαστικά δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό κατοχής
ΡΑΜΑΛΑ.--

Εκρηκτική κατάσταση επικρατεί εκ νέου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μετά το χτεσινό, βάρβαρο, φονικό χτύπημα των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος του 55χρονου Παλαιστίνιου υπουργού Ανευ Χαρτοφυλακίου Ζιγάντ Αμποάγιν, στη διάρκεια ειρηνικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την αρπαγή παλαιστινιακής γης και δεντροφύτευσης στο χωριό Τουρμουσίγια της Δυτικής Οχθης.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός συμμετείχε μαζί με περίπου 100 ξένους και Παλαιστίνιους αγωνιστές της «Επιτροπής ενάντια στο Τείχος και τους Εποικισμούς» με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιχειρούσαν να πραγματοποιήσουν δενδροφύτευση όταν κλήθηκαν να σταματήσουν σε «αυτοσχέδιο» σημείο ελέγχου των ισραηλινών κατοχικών αρχών. Φωτορεπόρτερ διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων όπως το «Ρόιτερς» και το Γαλλικό, σημείωσαν πως στη διάρκεια έντονης λεκτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Παλαιστίνιο υπουργό και τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, τρεις Ισραηλινοί στρατιωτικοί τον χτύπησαν δυνατά στο στήθος με τις λαβές των όπλων τους και τα κράνη τους, προκαλώντας του έντονη δυσφορία, δύσπνοια. Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν πως ο Αμποάγιν δέχθηκε στο στήθος και χτύπημα με φιάλη δακρυγόνου.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Ραμάλα, για τις πρώτες βοήθειες, όπου άφησε την τελευταία του πνοή προκαλώντας οργή στους Παλαιστίνιους για ακόμη μία άδικη δολοφονία.

Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε μαχητικές διαδηλώσεις νεαρών Παλαιστινίων. Σε μία από αυτές, Ισραηλινοί στρατιώτες χτύπησαν σοβαρά στο κεφάλι, προκαλώντας σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τον 14χρονο Παλαιστίνιο Ραούφ Χουσεΐν Σνούμπαν κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό στη Ραμάλα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της ανακοινώνοντας εκδηλώσεις τριήμερου πένθους και διακοπή της συνεργασίας ασφαλείας με τις ισραηλινές αρχές, όπως της είχαν ζητήσει νωρίτερα η «Χαμάς» και η «Ισλαμική Τζιχάντ».

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε το περιστατικό χαρακτηρίζοντάς το «βάρβαρη πράξη, για την οποία δεν μπορούμε να σωπάσουμε και την οποία δεν μπορούμε να δεχτούμε».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, απαίτησε την άμεση διενέργεια έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, χαρακτηρίζοντας «ανησυχητικές» τις πληροφορίες περί «υπερβολικής χρήσης βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας».

Αργότερα χτες βράδυ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα μεταβεί στη Ρώμη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ. Νετανιάχου, για να συζητήσουν «τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ επιθέσεων από εποίκους(2023-06-22 00:00:00.0)
Δολοφονία Παλαιστίνιου εφήβου στη Δυτική Οχθη(2022-07-30 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις μετά τον φόνο εργάτη από ισραηλινά πυρά(2021-07-29 00:00:00.0)
Η κατοχική βία πολλαπλασιάζει τις συγκρούσεις(2015-10-17 00:00:00.0)
Κινητικότητα κατά του ψηφίσματος των Παλαιστινίων(2014-12-17 00:00:00.0)
Νέα ένταση και προκλήσεις(2014-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ