Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Οι λαοί να στραφούν ενάντια στον κοινό τους εχθρό, τον ιμπεριαλισμό και τους εκμεταλλευτές

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του το Σαββατοκύριακο στο Χαϊδάρι

Από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ
Από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που συνήλθε στις 6-7 Δεκέμβρη στο δημαρχείο Χαϊδαρίου, με τη συμμετοχή 230 αντιπροσώπων από 52 Επιτροπές Ειρήνης από όλη την Ελλάδα. Στο συνέδριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ, της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, καθώς και οι πρώην δήμαρχοι Καισαριανής Π. Μακρής, Γ. Κατημερτζής και Νίκαιας Στ. Μπενετάτος κ.ά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος, ενώ εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης χαιρέτισε ο γενικός γραμματέας του, Θ. Παφίλης.

Το άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου έκανε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σ. Τάσσος, τονίζοντας ότι σήμερα, μεσούσης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, όλοι βιώνουμε την αύξηση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλον τον κόσμο, καθώς και την εμπλοκή της χώρας μας, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και δράσεις, με στόχο τον έλεγχο των φυσικών και ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους. Οπως επισήμανε, τα στοιχεία αυτά σηματοδοτούν τους δυο πόλους της αντίθεσης: Ο ένας είναι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα που οδηγεί στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ο άλλος ο λαοί που δεν πρέπει να στραφούν ο ένας ενάντια στον άλλο, αλλά ενάντια στον κοινό τους εχθρό, τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό και ενάντια στους εκμεταλλευτές του.

Εκ μέρους της απερχόμενης Γραμματείας, η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Βέρα Νικολαΐδου έκανε τη βασική εισήγηση του Συνεδρίου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η περίοδος που πέρασε από το 16ο Συνέδριο, το Μάη του 2011, χαρακτηρίστηκε από τη βαθιά οικονομική κρίση, την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης, στα δικαιώματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Οπως τόνισε, το Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, εκδηλώνονται ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στην κατάσταση στην Ουκρανία.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως όπως και πριν έτσι και τώρα χρησιμοποιούνται τα γνωστά προσχήματα περί «ελέγχου των βιολογικών όπλων», «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» κ.τ.λ., όπως συμβαίνει τώρα στην περίπτωση του «Ισλαμικού Κράτους» που όμως και αυτό - όπως και αντίστοιχες οργανώσεις στο παρελθόν - στηρίχθηκε, εκπαιδεύτηκε και εξοπλίστηκε απ τις ίδιες τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

«Η ιστορική πορεία της ΕΕΔΥΕ είναι δεμένη με την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις στρατιωτικές βάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε. Το ΝΑΤΟ γίνεται πιο επιθετικό και επικίνδυνο. Σε κάθε Σύνοδο Κορυφής, σε κάθε συνεδρίαση των επιτελείων του, προστίθενται και νέα στοιχεία κατά των λαών», τόνισε χαρακτηριστικά η Β. Νικολαΐδου, ενώ κλείνοντας την εισήγηση έκανε έναν απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της ΕΕΔΥΕ και παρουσίασε τους στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα.

Εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου και νέας Γραμματείας

Το Σώμα του Συνεδρίου ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της απερχόμενης Γραμματείας, ενώ εγκρίθηκαν επίσης τρία ψηφίσματα αλληλεγγύης για τον κυπριακό, τον παλαιστινιακό και τον κουβανικό λαό, καθώς και ψήφισμα για τον Ν. Ρωμανό.

Οι σύνεδροι προχώρησαν, τέλος, και στην εκλογή νέου 57μελούς Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο στην πρώτη σύνοδό του εξέλεξε 12μελή Γραμματεία που αποτελείται από τους εξής:

Πρόεδρος: Σταύρος Τάσσος. Γενική Γραμματέας: Ελπίδα Παντελάκη. Αντιπρόεδροι: Νίκος Ζώκας, Γιώργος Λαμπράκης, Βέρα Νικολαΐδου. Οργανωτικός Γραμματέας: Γρηγόρης Αναγνώστου, Οικονομική Υπεύθυνη: Αγγελική Σαμούρη. Μέλη: Χρήστος Μαργανέλης, Γιώργος Μηλιώνης, Ανδριανός Μπούκουρης, Ελένη Παπαδοπούλου, Ηρακλής Τσαβδαρίδης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ