Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντιδράσεις για την αθώωση Μουμπάρακ

ΚΑΪΡΟ.--

Αναβρασμό προκαλεί στην Αίγυπτο η απόφαση δικαστηρίου το περασμένο Σάββατο να απαλλάξει τον πρώην Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ από τις κατηγορίες για διαφθορά και συνέργεια στους φόνους περίπου 900 διαδηλωτών το 2011 στη διάρκεια εξέγερσης που προκάλεσε την ανατροπή της κυβέρνησής του στο πλαίσιο της λεγόμενης «αραβικής άνοιξης», που ήταν η επιχείρηση αντικατάστασης ενός αστικού με ένα άλλο πιο βολικό καθεστώς για τους ιμπεριαλιστές και τη χειραγώγηση του λαού στις ενδοαστικές κόντρες.

Η απόφαση προκάλεσε προχτές διαδηλώσεις από αντικυβερνητικούς (ως επί το πλείστον ισλαμιστές) διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά του Μουμπάρακ και του νυν Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, ώσπου αντιμετωπίστηκαν με «σιδερένια» πυγμή από την αστυνομία. Στη διάρκεια τέτοιων συγκρούσεων και σοβαρών επεισοδίων, που σημειώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία του Καΐρου, «Ταχρίρ», σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίστηκαν αρκετοί άλλοι.

Ο γενικός εισαγγελέας στο Κάιρο σημείωσε ότι θα ανακοινώσει έως την Τετάρτη πότε θα αποφυλακιστεί ο πρώην Πρόεδρος.

Παράλληλα, αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε την Κυριακή τον αναπληρωτή ηγέτη των (εκτός νόμου) «Αδελφών Μουσουλμάνων» και άλλα 25 άτομα σε τρία χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της προσβολής του δικαστηρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ