Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Επιτείνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους φοιτητές

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις για τους αγνοούμενους φοιτητές στο Μεξικό
Από τις μεγάλες διαδηλώσεις για τους αγνοούμενους φοιτητές στο Μεξικό
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την υπόθεση της εξαφάνισης των 43 αγωνιστών φοιτητών από την Αγροτική Διδασκαλική Σχολή «Νορμάλ ντε Αγιοτζινάπα», στην επαρχία Γκερέρο, που αγνοούνται από τις 26 Σεπτέμβρη και το πιθανότερο είναι ότι έχουν δολοφονηθεί από αστυνομικές δυνάμεις και εγκληματίες της μαφίας των ναρκωτικών.

Στην εύλογη οργή και αγωνία των γονιών, συγγενών και φίλων των φοιτητών, που, σύμφωνα με την επίσημη κυβερνητική εκδοχή έχουν δολοφονηθεί και απανθρακωθεί σε χωματερή της πόλης Ιγκουάλα, ήρθε να προστεθεί μια νέα φρικαλέα ανακάλυψη. Βρέθηκαν σε καρότσα φορτηγού πέντε νέα απανθρακωμένα και αποκεφαλισμένα πτώματα κοντά στην ίδια περιοχή, που έφεραν τρύπες από σφαίρες, ενώ την περασμένη βδομάδα στην ίδια ευρύτερη περιοχή είχαν βρεθεί άλλα 11 πτώματα επίσης αποκεφαλισμένα και απανθρακωμένα. Στο σημείο της πιο πρόσφατης ανακάλυψης βρέθηκε και σημείωμα που φέρεται να έγραφε «αυτά είναι σκουπίδια» και έχει υπογραφή της εγκληματικής οργάνωσης «Los Ardillos». Αργότερα, ανακοινώθηκε πως αναγνωρίστηκαν ότι οι 2 σοροί ανήκουν σε δύο αδέλφια που δεν έχουν σχέση με την υπόθεση των φοιτητών.

Εν αναμονή της επιβεβαίωσης με εξέταση DNA, η αγωνία των συγγενών και φίλων επιτείνεται. Ωστόσο, η πραγματικότητα των συνεχών δολοφονιών αγωνιστών του λαϊκού κινήματος είναι αποτέλεσμα της κρατικής και παρακρατικής καταστολής που επιχειρείται να παρουσιαστούν ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά έχουν στόχο να εξαφανίσουν όσους αντιστέκονται στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Πάντως, ο Πρόεδρος της χώρας, Ενρίκε Πένια Νιέτο, κάτω από το βάρος της λαϊκής οργής, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια κίνηση τακτικής και να ανακοινώσει ότι θα καταργήσει τη δημοτική αστυνομία ως χώρο που έχει διεισδύσει το οργανωμένο έγκλημα και θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. Χτες, εξάλλου, είχαν προγραμματιστεί, με αφορμή τη συμπλήρωση των 2 χρόνων του Νιέτο στην εξουσία, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έθεταν και το ζήτημα της παραίτησής του και μετά την τελευταία περίπτωση των φοιτητών. Βεβαίως, γίνεται και προσπάθεια εκμετάλλευσης στην ενδοαστική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε διαφορετικά κόμματα, που, όμως, υπηρετούν τον ίδιο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ