Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Δρομολόγηση ευρύτερων εξελίξεων μετά τη νέα διαφοροποίηση Παπανδρέου

Σημαντικότερο ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος διεκδικεί ο Γ. Παπανδρέου

Eurokinissi

Σημαντικότερο ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος διεκδικεί ο Γ. Παπανδρέου
Εξελίξεις δρομολογούνται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και συνολικότερα στις διεργασίες αναμόρφωσης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, μετά και τη νέα διαφοροποίηση του πρώην προέδρου του κόμματος Γ. Παπανδρέου έναντι της σημερινής ηγεσίας.

Με επιστολή του στον Ευ. Βενιζέλο, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε «έκτακτο και ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ» και εκλογή νέου προέδρου με ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος. Επιπλέον, απαξίωσε τη «Δημοκρατική Παράταξη», το νέο εκλογικό σχήμα που προκρίνει ο Ευ. Βενιζέλος.

Ουσιαστικά, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να παίξει σημαντικότερο ρόλο στις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού συστήματος. Θυμίζουμε ότι πριν από τις ευρωεκλογές φρόντισε να παραστεί σε εκδήλωση μαζί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, ενώ στο μεσοδιάστημα «παπανδρεϊκά» στελέχη διαφοροποιούνταν συχνά πυκνά από τις επιλογές Βενιζέλου. Ταυτόχρονα, σενάρια αναφέρουν πως μια απομάκρυνση Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα βόλευε μετεκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια σύναψης κομπρεμί για τη δική του συγκυβέρνηση.

Απ' την πλευρά της, η ηγεσία Βενιζέλου, σε ανακοίνωσή της, επικαλείται τις αποφάσεις του συνεδρίου και των αρμόδιων οργάνων του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία συγκρότησης της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης» και επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης πορεύεται προς το προγραμματικό συνέδριο της Παράταξης τον Ιανουάριο του 2015».

Χαρακτηριστικές του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος είναι και οι αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών του: Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λ. Γρηγοράκος, επικρίνοντας την κίνηση Παπανδρέου, μίλησε για κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας. Εναντίον του Παπανδρέου τοποθετήθηκαν και οι Δ. Καρύδης (εκπρόσωπος Τύπου) και Π. Ρήγας (γραμματέας της ΚΟ). Από την άλλη, ο Θ. Μωραΐτης εξέφρασε την άποψη ότι ο Παπανδρέου «εξέφρασε το αίσθημα όλων». Υπέρ της κίνησης Παπανδρέου τάχθηκε και ο Φ. Σαχινίδης. Ο δε Μ. Καρχιμάκης («Κίνηση των 75») έσπευσε να συνδέσει την παρέμβαση Παπανδρέου με τις 4.000 υπογραφές που είχε συγκεντρώσει προ μηνός: «Επιβεβαιώνεται η απαίτηση και το αίτημα χιλιάδων στελεχών και φίλων του Κινήματος για τη διενέργεια συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ», σημείωσε.

«Προοδευτικό δίκτυο» και σενάρια για την επόμενη μέρα

Επιπλέον, νεολαίοι, υποστηρικτές του Παπανδρέου, με μηνύματα στο διαδίκτυο και προσκλήσεις, καλούν σε «ανοιχτή εκδήλωση» για τη «δημιουργία προοδευτικού δικτύου», την Παρασκευή στο «Βελλίδειο» στη Θεσσαλονίκη.

Σε αυτό το κλίμα, προβάλλονται τρία σενάρια για την επόμενη μέρα: Ο Παπανδρέου ξεκινά διαδικασία συλλογής υπογραφών (απαιτείται το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής ή το 50% των νομαρχιακών επιτροπών ή το 10% των μελών) ώστε να επιβάλει συνέδριο μέσω του καταστατικού. Ιδρύει νέο κόμμα. Επιλέγεται τρίτο πρόσωπο για την ηγεσία του κόμματος. Ηδη ο βουλευτής Μ. Κασσής πρότεινε ως μεταβατική λύση την Φ. Γεννηματά, αν και άλλα στελέχη φαίνεται να ψάχνουν άλλη λύση.

Βέβαια, οι εσωκομματικές διαφοροποιήσεις δεν αναιρούν τη στρατηγική προσήλωσή τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Εξ ου και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, μιλώντας την Κυριακή στον «ΣΚΑΪ», απεφάνθη ότι «οι απόψεις που εκφράζονται μέσα στα κόμματα ή στα συνέδριά τους δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των κυβερνήσεων. Διότι η στρατηγική της στήριξης της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση (σ.σ.: καταπώς βολεύει τα μονοπώλια) δεν μπορεί να επηρεαστεί. Είναι πολύ μεγάλος στρατηγικός στόχος για να επηρεαστεί από κάποιες εσωκομματικές συζητήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθειες της ηγεσίας να πέσουν οι τόνοι(2014-11-14 00:00:00.0)
Αποπροσανατολίζει το λαό, κερδίζει χρόνο και για την αναμόρφωσή του(2014-08-31 00:00:00.0)
Καβγάς για το πάπλωμα(2014-08-27 00:00:00.0)
Προχωρούν οι διεργασίες ανασύνθεσης(2014-07-17 00:00:00.0)
Με όχημα τη «Δημοκρατική Παράταξη», επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο στις διεργασίες(2014-07-15 00:00:00.0)
Συνάντηση με ιδιαίτερο συμβολισμό...(2008-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ