Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σχεδιάζουν να βάλουν ταφόπλακα και στο ΕΚΑΣ

Στην παραπέρα συρρίκνωση των προνοιακών επιδομάτων προχωρά βήμα - βήμα η συγκυβέρνηση, σχεδιάζοντας νέα μέτρα σε βάρος των πιο αδύνατων οικονομικά στρωμάτων. Και αυτό, την ώρα που τα επίσημα στοιχεία της Γιούροστατ δείχνουν τη θεαματική διόγκωση της φτώχειας στα λαϊκά νοικοκυριά και άρα τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης.

Στο στόχαστρο, μετά την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, μπαίνει το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με δηλώσεις του Παναγιώτη Κοκόρη, γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χτες, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», «στο ΕΚΑΣ θα γίνει διαχωρισμός από την Κοινωνική Ασφάλιση και θα μεταφερθεί στην Πρόνοια. Κινούμαστε σε μια κατευθυντήρια γραμμή ενοποίησης, συγκέντρωσης όλων των επιδομάτων σε μια πηγή και θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης».

Ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι καθόλου αθώος. Η αποσύνδεση του ΕΚΑΣ από την Ασφάλιση και τη σύνταξη είναι επικίνδυνη. Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΣ δόθηκε στους συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω των ανατροπών που επιβλήθηκαν στην Κοινωνική Ασφάλιση, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραστικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Τώρα, ο χαρακτηρισμός του ως προνοιακό επίδομα, που μάλιστα θα αθροίζεται με άλλα τυχόν προνοιακά επιδόματα, θα οδηγήσει στη δραστική συρρίκνωσή του. Αλλωστε, ήδη η τρόικα είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το ύψος της δαπάνης για το ΕΚΑΣ, που τη θεωρούσε υψηλή.

Ετσι, όπως φάνηκε και με τη θεσμοθέτηση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και τη θεωρία ότι το πλαφόν της φτώχειας είναι τα 4.800 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, η «κατευθυντήρια γραμμή της ενοποίησης» των προνοιακών επιδομάτων οδηγεί στη δραστική συρρίκνωσή τους. Αυτό εξυπηρετούν και οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «διαφάνειας» και «αποτελεσματικότητας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προειδοποιούν για νέες περικοπές των επιδομάτων οι συνταξιούχοι(2014-10-25 00:00:00.0)
Ερχεται «τσεκούρι» σε επιδόματα και συντάξεις αναπήρων(2013-12-19 00:00:00.0)
Στα σκαριά νέα επιδρομή(2013-09-21 00:00:00.0)
Νέες ανατροπές σε Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση(2013-09-21 00:00:00.0)
Ούτε ασφάλιση ούτε συντάξεις(2009-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ