Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διεργασίες ενόψει και των βουλευτικών εκλογών

ΜΟΣΧΑ.--

Νέα ώθηση στις «κόντρες» και διεργασίες στο εσωτερικό και της ουκρανικής αστικής τάξης αναμένεται να δώσουν οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στην Ουκρανία την Κυριακή 26 Οκτώβρη. Οι κάλπες στήνονται μέσα σε συνθήκες σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που ήδη έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο ουκρανικός λαός.

Χτες, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συναντήθηκε με τους επικεφαλής υπηρεσιών «επιβολής του νόμου», ζητώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή των εκλογών. «Η αποτελεσματική συνεργασία των υπουργείων και υπηρεσιών Ασφαλείας πρέπει να διασφαλίσει την ελεύθερη έκφραση της θέλησης των πολιτών σε όλη τη χώρα». Θυμίζουμε ότι στις ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ οι πολιτοφυλακές έχουν προκηρύξει προεδρικές, βουλευτικές και τοπικές εκλογές στις 2 Νοέμβρη, απορρίπτοντας πρόταση του Κιέβου για τη διεξαγωγή μόνο τοπικών εκλογών στις 7 Δεκέμβρη. Επιπλέον, ο Ποροσένκο διέταξε την «απομάκρυνση» ενός αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών (δεν δόθηκαν ονόματα ή οι ακριβείς λόγοι), διαμηνύοντας πως «πρέπει να δώσουμε μια νέα ώθηση για να δείξουμε ότι η χώρα είναι έτοιμη να κάνει μια νέα ζωή».

Το αέριο θέλει λεφτά

Οσον αφορά τα «παζάρια» με τη Ρωσία και τις συνεχιζόμενες επαφές για την τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου και τη ροή του προς Ουκρανία, αλλά και ΕΕ (που θα συνεχιστούν στις 29 Οκτώβρη), ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε χτες ότι οι δύο πλευρές έχουν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία, όμως οι διαπραγματεύσεις κόλλησαν «σε ένα άλλο ζήτημα: από πού θα βρει η Ουκρανία τα χρήματα για να πληρώσει προκαταβολικά για τις παραδόσεις αερίου του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου». Το Κίεβο έχει ήδη απευθυνθεί σε ΕΕ και ΔΝΤ για ένα δάνειο ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο φυσικά θα «φορτωθεί» στις πλάτες των Ουκρανών εργαζομένων.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών στην Ανατολική Ουκρανία, στην οποία στοιχεία της ΜΚΟ «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν κάνει χρήση πυρομαχικών διασποράς. Ρωσόφωνοι «αυτονομιστές» επίσης ίσως έχουν χρησιμοποιήσει ίδια όπλα, εκτιμά η ίδια πηγή. Οι βόμβες διασποράς εκρήγνυνται στον αέρα, διασκορπίζοντας δεκάδες μικρότερες βόμβες σε μια πολύ μεγάλη περιοχή. Η Ουκρανία είναι μια από τις χώρες που δεν έχουν απαγορεύσει τη χρήση αυτών των βομβών, όπως έκαναν οι περισσότερες με βάση μια σύμβαση που το 2010 έγινε διεθνής νόμος.

  • Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν πρόεδρος του κοινοβουλίου της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι ανακάλεσε δήλωση που είχε κάνει στις 19/10 σχετικά με πρόταση που είχε κάνει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στον τότε Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, το 2008, για να καταλάβουν οι δυο χώρες την Ουκρανία και να τη μοιραστούν. Ο Σικόρσκι είπε ότι «υπήρξε μια παρερμηνεία του κειμένου και με πρόδωσε η μνήμη μου, διότι αφού το έλεγξα απεδείχθη ότι δεν έγινε μια τέτοια συνάντηση μεταξύ του Τουσκ και του Πούτιν στη Μόσχα». Το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» της Πολωνίας ζήτησε την αποπομπή του προέδρου του κοινοβουλίου Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ