Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Ανησυχία σε ΗΠΑ και ΕΕ εν αναμονή νέας αύξησης των κρουσμάτων

Απομάκρυνση ενός ακόμη θύματος από τον ιό «Έμπολα» στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λιβερίας, Μονρόβια
Απομάκρυνση ενός ακόμη θύματος από τον ιό «Έμπολα» στους δρόμους της πρωτεύουσας της Λιβερίας, Μονρόβια
ΓΕΝΕΥΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τα κρούσματα του ιού «Εμπολα» διπλασιάζονται πλέον σχεδόν κάθε τέσσερις βδομάδες. Ο πραγματικός αριθμός τους είναι ενδεχομένως μεγαλύτερος από τα επίσημα τεκμηριωμένα στοιχεία καθώς δεν αναφέρονται, για διάφορους λόγους, όλα τα κρούσματα που σημειώνονται, ιδιαίτερα σε χώρες που πλήττονται πιο άσχημα από την επιδημία, όπως η Γουινέα και η Λιβερία. Αυτά ανέφερε χτες μεταξύ άλλων η Δρ. Ισαμπέλ Μουτάλ, ανώτερο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη με την ιδιότητα της επικεφαλής του Τμήματος Αντιμετώπισης Διεθνών Υγειονομικών Κρίσεων.

Η Δρ. Μουτάλ σημείωσε ότι ως το τέλος της βδομάδας θα ξεπεράσουν τους 4.500 οι νεκροί και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 9.000, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας θα γίνουν, όσο περνά ο καιρός, «ακόμη μεγαλύτερες και εκτός Δυτικής Αφρικής».

Την ίδια ώρα, σε άλλη αίθουσα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο ύπατος επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν σημείωνε ότι «οι τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους" και η επιδημία του "Εμπολα" είναι διπλή πληγή για την ανθρωπότητα» γιατί και οι δύο «επωάστηκαν ήσυχα, ξεχασμένες από τον κόσμο».

Στο μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία σε ΗΠΑ και ΕΕ για την αδυναμία των αρχών και των υπαρχόντων μηχανισμών που υπάρχουν στα ιδιωτικοποιημένα (εν πολλοίς...) συστήματα Υγείας και Νοσηλείας, ώστε να θωρακιστούν από εδάφους, αέρος και θαλάσσης απέναντι στην επιδημία του αιμορραγικού πυρετού.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε χτες να ρίξει τους τόνους, δηλώνοντας ότι είναι «χαμηλός ο κίνδυνος» εξάπλωσης της επιδημίας στις ΗΠΑ, παρά τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα (το ένα θανατηφόρο) που έχουν καταγραφεί στη χώρα του και τα δεκάδες άτομα που έχουν τεθεί σε καραντίνα και είναι υπό παρακολούθηση. Εσπευσε μάλιστα να επισκεφθεί μεγάλο νοσοκομείο στην Ατλάντα, όπου συναντήθηκε με νοσηλευτές και γιατρούς, για να δείξει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

Παράλληλα διέταξε την κυβέρνησή του να αντιμετωπίσει «πιο επιθετικά» τα κρούσματα στο Ντάλας του Τέξας και να εξασφαλιστεί πως οι αρμόδιες αρχές έχουν διδαχθεί από τα όποια λάθη και παραλείψεις έγιναν στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Τέξας, όπου καταγράφηκε το πρώτο (και συνάμα θανατηφόρο) κρούσμα του ιού. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε αργά το βράδυ της Τετάρτης με Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ομπάμα ζήτησε «καλύτερο συντονισμό» στον αγώνα καταπολέμησης της επιδημίας, ιδιαίτερα σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα. αλλά και περισσότερη χρηματοδότηση και υγειονομικό προσωπικό από την ΕΕ στις πληγείσες χώρες...

Διαφωνίες εντός ΕΕ

Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα πρέπει «να προσπαθήσουν να βελτιώσουν» τα συστήματα ελέγχου που εφαρμόζουν οι χώρες της Δυτικής Αφρικής κατά την αναχώρηση των επιβατών, όμως διαφώνησαν για το αν είναι ανάγκη να ελέγχονται και κατά την άφιξή τους στις χώρες προορισμού. Ο Επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ δήλωσε έτσι ότι επαφίεται σε κάθε χώρα να αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει αφού «ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε και η πλειοψηφία των χωρών-μελών μπορούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στις άλλες χώρες-μέλη».

Στην Ισπανία σήμανε συναγερμός στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης όπου ένα αεροσκάφος της «Αir France» τέθηκε σε καραντίνα, γιατί ένας από τους 163 επιβάτες που είχε ταξιδέψει στο Λάγος της Νιγηρίας εμφάνισε υψηλό πυρετό και ρίγη (δύο από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, που μοιάζουν και με αυτά της κοινής γρίπης). Το αεροσκάφος είχε φθάσει στη Μαδρίτη από το Παρίσι και οδηγήθηκε σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου, για λόγους ασφαλείας...

Στη Δανία, οι αρχές εξέταζαν ύποπτο κρούσμα σε νοσηλευτή που εργαζόταν σε αποστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Δυτική Αφρική.

Η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα δώσει 14.000.000 δολάρια ως «ανθρωπιστική βοήθεια» για την καταπολέμηση του «Εμπολα».

Στη Γαλλία ανακοινώθηκε η λήψη μέτρων ελέγχου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας από το ερχόμενο Σάββατο, ενώ αναφέρθηκε ύποπτο κρούσμα σε μία νοσηλεύτρια που μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Σεν Μαντ με υψηλό πυρετό. Η γυναίκα φαίνεται να μολύνθηκε με τον ιό φροντίζοντας εργαζόμενο σε ανθρωπιστική οργάνωση που μολύνθηκε από τον «Εμπολα».

Και επισιτιστική κρίση μία από τις πιθανές επιπτώσεις

Παραμονές της Παγκόσμιας Μέρας Επισιτισμού, αξιωματούχοι σε οργανισμούς του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι προβλέπουν μία μείζονος κλίμακας επισιτιστική κρίση εάν συνεχίσει να εξαπλώνεται η επιδημία του «Εμπολα» τους επόμενους μήνες.

Η επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ για τη Δυτική Αφρική, Ντενίζ Μπράουν, σημείωσε ότι οι έως τώρα ενδείξεις καταγράφουν πως επίκεινται δραματικές οικονομικές επιπτώσεις για τους λαούς της περιοχής, σημειώνοντας πως ήδη η κατάσταση είναι δύσκολη όσον αφορά στη σίτιση 1.300.000 ανθρώπων σε Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Γουινέα. Πρόσθεσε πως ο οργανισμός παρέχει τρόφιμα σε 534.000 ανθρώπους, ευελπιστώντας να καλύψει τις ανάγκες έως και 700.000 ατόμων πριν το τέλος τρέχοντος μηνός.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ταμείου για την Αγροτική Ανάπτυξη του ΟΗΕ, Κανάγιο Νουάντζε, δήλωσε ότι πάνω από το 40% των αγροκτημάτων στη Σιέρα Λεόνε έχουν εγκαταλειφθεί λόγω της επιδημίας και ότι σημειώνονται ήδη σοβαρές ελλείψεις τροφίμων στη Σενεγάλη και άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής. Ηδη σε αυτές τις χώρες το 80% των ανθρώπων πεινά καθώς το 75% έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό και την ποσότητα των ημερήσιων γευμάτων λόγω ακρίβειας ή ελλείψεων σε τρόφιμα.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανέφερε πως στη Λιβερία η τιμή βασικών τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης έχει αυξηθεί από 30% έως και 75% μέσα στο τελευταίο δίμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ