Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκρούσεις και «γέφυρες»

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.-- Σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, επιβεβαιώνοντας το πολύ εύθραυστο της εκεχειρίας και του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε στις 5 Σεπτέμβρη. Το τελευταίο 24ωρο τρεις Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και εννέα ακόμη τραυματίστηκαν στη διάρκεια μαχών στα βορειοανατολικά προάστια της Μαριούπολης στην επαρχία του Ντονέτσκ, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφάλειας της κυβέρνησης του Κιέβου, Αντρίι Λισένκο.

Την Τρίτη επτά πολίτες που παρίσταντο σε μία κηδεία σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς στην ίδια περιοχή, στο χωριό Σαρτανά, όπου στα θύματα είναι και 6 πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Πάντως στην ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και την καπιταλιστική Ρωσία, που εκδηλώθηκε με την αντιπαράθεση στην Ουκρανία, χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση είναι απαραίτητες, αλλά αυτό δεν αποκλείει το διάλογο με τη Μόσχα. Ουσιαστικά τα γερμανικά μονοπώλια, που είναι συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα ρωσικά, από τις κυρώσεις έχουν υποστεί ζημιά και οι γέφυρες που ρίχνει η Μέρκελ έχουν το νόημα του ξεπεράσματος αυτής της κατάστασης.

Το ζήτημα της Ενέργειας και της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ απασχόλησε το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που βρέθηκε στη Σερβία, όπου σημείωσε ότι «το πρόβλημα της μεταφοράς διαμέσου της ουκρανικής επικράτειας παραμένει. Μια από τις πιο προφανείς λύσεις θα ήταν να διαφοροποιηθούν οι τρόποι μεταφοράς». Ο Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί με τον ομόλογό του της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο αύριο το πρωί, ενώ την επόμενη βδομάδα αναμένεται νέα συνάντηση για την Ενέργεια ανάμεσα σε ΕΕ, Ουκρανία και Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ