Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις στον ΟΑΕΔ

Eurokinissi

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έγινε χτες στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ημέρας Διεθνούς Δράσης ενάντια στην ανεργία που διοργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) αλλά και στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ για τα ζητήματα της ανεργίας, της ανασφάλιστης και απλήρωτης εργασίας.

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ από κοινού με τις Επιτροπές Ανέργων και τις Λαϊκές Επιτροπές. Εργαζόμενοι, άνεργοι, διαδήλωσαν ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, που γεννά και αναπαράγει την ανεργία, εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στο νέο συνδικαλιστικό νόμο, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την παραπέρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, που δρομολογούν η συγκυβέρνηση και η τρόικα.

Απαίτησαν μέτρα για την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, που καθημερινά αυξάνονται. Μάλιστα, την ώρα της κινητοποίησης ήταν πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανέργων που είχε πάει στον ΟΑΕΔ προκειμένου είτε να καταγραφούν στις λίστες ανεργίας είτε να αναζητήσουν κάποια δουλειά. Πολλοί από αυτούς είναι μακροχρόνια άνεργοι, ψάχνουν μάταια για δουλειά, ενώ, ταυτόχρονα, δε λαμβάνουν κανένα επίδομα και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παρέμβαση έγινε χτες και στον ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο Κρήτης. Στην κινητοποίηση, την οποία οργάνωσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν τα συνδικάτα οικοδόμων, ιδιωτικών υπαλλήλων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, η Λαϊκή Επιτροπή Αλικαρνασσού και οι Επιτροπές Ανέργων Νότιων Συνοικιών. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή ΟΑΕΔ Κρήτης, στον οποίο επιδόθηκε ψήφισμα με τα αιτήματα των ανέργων. Παράλληλα, μοιράστηκε στον κόσμο ανακοίνωση - κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση στο Ηράκλειο και στην πανελλαδική κινητοποίηση την 1η Νοέμβρη.

Ανάλογη παρέμβαση έκαναν σωματεία στον ΟΑΕΔ στη Χαλκίδα, καλώντας τους ανέργους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα, τη Δευτέρα

Παρέμβαση στον ΟΑΕΔ θα κάνουν τη Δευτέρα 6 Οκτώβρη οι Επιτροπές Ανέργων Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστών και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Η παρέμβαση θα γίνει στα γραφεία του Οργανισμού στην οδό Σταδίου 54 και Εμμανουήλ Μπενάκη, στις 11 π.μ.

Οι Επιτροπές προβάλλουν αιτήματα για την ανακούφιση και την ουσιαστική προστασία των ανέργων, διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μεταξύ άλλων απαιτούν: Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας. Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Οσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κανέναν πλειστηριασμό σε σπίτι ανέργου. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν, σε θέσεις εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ