Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ» ΟΟΣΑ
Προκρίνει «εναλλακτικό» αντιλαϊκό μείγμα στην Ευρωζώνη

Νέα αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ

Οι ολοένα και χαμηλότερες «προσδοκίες» των αστικών επιτελείων σχετικά με τους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη τροφοδοτούν τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του «κατάλληλου» μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις χτεσινές νεότερες προβλέψεις της «ενδιάμεσης έκθεσης» του ΟΟΣΑ, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη αναμένεται να φτάσει στο 0,8% το 2014 (από 1,2% στις προβλέψεις του Μάη) και στο 1,1% το 2015 (από 1,2%). Υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,4% «βλέπουν» για το 2014 στην Ιταλία (έναντι ενίσχυσης 0,5% στην προηγούμενη εκτίμηση).

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ αναμένεται ενίσχυση 2,1% (από 2,6% στην προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ στις «αναδυόμενες οικονομίες», οι προβλεπόμενοι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ για το 2014 διαμορφώνονται ως εξής: Κίνα 7,4%, Ινδία 5,7%, Βραζιλία 0,3%.

«Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει αδύναμη και αυτό ενέχει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης στασιμότητας, εάν δεν ληφθούν περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ζήτησης», τονίζεται στην «ενδιάμεση έκθεση» του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, «καλωσορίζονται» τα πρόσφατα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην κατεύθυνση της «ποσοτικής χαλάρωσης». Επιπλέον, επισημαίνεται: «Με δεδομένη την αδυναμία της ζήτησης, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουν στον πλήρη βαθμό την ελαστικότητα που προβλέπεται από τους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ».

Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι παραπάνω επισημάνσεις του ΟΟΣΑ, οργανισμού που έχει πρωτοστατήσει στο μέτωπο των αντιλαϊκών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, στις οποίες συμπίπτουν και άλλα αστικά κέντρα και επιτελεία, περιλαμβάνονταν λέξη προς λέξη και στην ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, το Σάββατο στη ΔΕΘ...

Η «Standard & Poor's» για την Ελλάδα

Από την πλευρά του, ο «οίκος αξιολόγησης» «Standard and Poor's» εκτιμά πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ανάκαμψη θα αρχίσει να καταγράφεται από το 2015, ενώ για το 2014 βλέπει ρυθμό οριακής υποχώρησης 0,2%. Περαιτέρω βλέπει χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με την τρόικα και για τα επόμενα χρόνια τόσο για το ΑΕΠ όσο και για τον πληθωρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με την τρόικα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Για το 2017, η «Standard & Poor's» το υπολογίζει στο 164,4% και η τρόικα στο 152%.

Το εμπορικό ισοζύγιο

Στο μεταξύ, έντονες ανισομετρίες συνεχίζουν να εμφανίζονται στα εμπορικά ισοζύγια των κρατών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, το α' εξάμηνο του 2014 η Γερμανία εμφανίζει πλεόνασμα ύψους 100,7 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Ολλανδία (31,1 δισ. ευρώ), η Ιρλανδία (17,6 δισ. ευρώ) και η Ιταλία (17,3 δισ. ευρώ). Αντίθετα, τα μεγαλύτερα εμπορικά ελλείμματα καταγράφονται σε Βρετανία (60,2 δισ. ευρώ), Γαλλία (36,9 δισ. ευρώ), Ισπανία (11,9 δισ. ευρώ) και Ελλάδα (10,6 δισ. ευρώ). Το συνολικό εμπορικό πλεόνασμα για το μήνα Ιούλη διαμορφώθηκε σε 21,2 δισ. ευρώ (από 18 δισ. ευρώ τον Ιούνη).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ