Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Αναβαθμίζεται ο ρόλος του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σεμινάρια κυβερνοάμυνας πραγματοποιήθηκαν στο στρατηγείο, με το βλέμμα στις επόμενες επεμβάσεις της λυκοσυμμαχίας

Στιγμιότυπο από τα σεμινάρια της EDA στο Στρατηγείο της Λάρισας
Στιγμιότυπο από τα σεμινάρια της EDA στο Στρατηγείο της Λάρισας
Κινήσεις που σηματοδοτούν την περαιτέρω αναβάθμισή του στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταγράφονται στο στρατηγείο της λυκοσυμμαχίας στη Λάρισα, στην έδρα της 1ης Στρατιάς, δείγμα κι αυτό της συντονισμένης προσπάθειας της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά μέσα κι από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία». Ετσι, πέρα από το γεγονός ότι συντονίζει την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (επιχείρηση «EUFOR RCA»), πλέον το Στρατηγείο της Λάρισας φιλοξενεί ταυτόχρονα και σεμινάρια προετοιμασίας για ενίσχυση της στρατιωτικής δράσης της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αμυνας (EDA, όργανο της ΕΕ, το οποίο επισήμως έχει ως σκοπό «την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, καθώς και την προώθηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα των εξοπλισμών») διοργάνωσε τρία σεμινάρια για την ετοιμότητα αντίδρασης στον «κυβερνοχώρο», στο αρχηγείο της επιχείρησης «EUFOR RCA», το στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα. Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της EDA, είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω Υπηρεσία παρείχε αυτό το είδος υποστήριξης σε αποστολή της ΕΕ.

Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιήθηκε τον Ιούλη και το Σεπτέμβρη σε ένα σύνολο 150 στελεχών στο στρατηγείο της ΕΕ. Οπως αναφέρει η EDA, τα σεμινάρια σχεδιάστηκαν ώστε να αυξήσουν την επίγνωση της κατάστασης, από την άποψη των επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο, κάθε μέλους του προσωπικού του αρχηγείου, καθώς και για την ενημέρωση σχετικά με την ανάπτυξη των ικανοτήτων της ΕΕ στον εν λόγω τομέα. Τα σεμινάρια παρείχαν, επίσης, την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της κυβερνοάμυνας της επιχείρησης EUFOR RCA, καθώς και άλλων ευρωενωσιακών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αλλωστε, όπως φέρεται να δήλωσε σχετικά ο επιτελάρχης του αρχηγείου, Ελληνας ταξίαρχος Χρ. Δρίβας, «η κυβερνοάμυνα είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία από την EDA βασίζεται, φυσικά, στις τεχνικές γνώσεις της Υπηρεσίας στον τομέα αυτό. Αλλο ένα πλεονέκτημα θα είναι αν επωφεληθούμε από τα διδάγματα που αποκομίστηκαν κατά τη διενέργεια μιας τέτοιας εκπαίδευσης, και για άλλες επιχειρήσεις της ΕΕ στο μέλλον».

Τα σεμινάρια διεξήχθησαν με την υποστήριξη και του ΝΑΤΟικού «Cooperative Cyber Defense Centre of Excellence» που εδρεύει στο Ταλίν της Εσθονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ