Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανταλλαγή πυρών και διπλωματικό παζάρι

ΚΙΕΒΟ.--

Με επανάληψη των συγκρούσεων στο Ντονέτσκ και διπλωματικό παρασκήνιο στο Παρίσι συνεχίζεται η ενδοιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΕΕ και καπιταλιστική Ρωσία, ενώ αναμένονται και οι αντικυρώσεις της τελευταίας μετά την επιβολή των κυρώσεων που μπήκαν σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή. Οι κυρώσεις αυτές πλήττουν εταιρείες πετρελαίου, αμυντικής βιομηχανίας και τον τραπεζικό τομέα αλλά και αξιωματούχους της Ρωσίας, της Κριμαίας και των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Παρά τον προσωρινό συμβιβασμό με την συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες από τις 5 Σεπτέμβρη, οι αιτίες της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης παραμένουν και αφορούν στη διαπάλη για μερίδια αγοράς, ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς τους.

Την Κυριακή και χτες έγινε σφοδρή ανταλλαγή πυρών κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, όπου σύμφωνα με τους ρωσόφωνους σκοτώθηκαν από σφαίρες του στρατού, 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 15 όλοι άμαχοι. Επίσης, χτες έγινε μια ακόμα ανταλλαγή 73 κρατουμένων και από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο ενός από τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας. Ταυτόχρονα, από χτες ξεκίνησε νέα άσκηση του ΝΑΤΟ αυτή την φορά στη Δυτική Ουκρανία στο πλαίσιο και της στρατιωτικής έντασης με τη Ρωσία. Σε αυτή συμμετέχουν 1.300 στρατιώτες από διάφορα σώματα και συνολικά 15 χώρες, με τις ανατολικές να κυριαρχούν, ενώ επικεφαλής είναι οι ΗΠΑ.

Συναντήσεις στο Παρίσι διαφοροποιήσεις στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, το διπλωματικό παζάρι συνεχίζεται. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν χτες στο περιθώριο της διάσκεψης στο Παρίσι για την «αντιμετώπιση του ισλαμικού Κράτους» και συζήτησαν για την Ουκρανία, χωρίς να γίνει γνωστό τι ακριβώς είπαν.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, προώθησε χτες σχέδιο νόμου, που δίνει κάποιες αυξημένες αρμοδιότητες σε ορισμένες περιοχές των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δυνατότητα εκλογής τοπικών εκπροσώπων στις 9 Νοέμβρη και χρήσης της ρωσικής γλώσσας. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ρωσόφωνοι θα δεχτούν τέτοιου είδους μέτρα.

Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο διαφαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ του Ποροσένκο και των προσωρινού πρωθυπουργού Α. Γιατσενιούκ και προέδρου της Βουλής Ο. Τουρτσίνοφ που συνέστησαν νέο αστικό κόμμα το «Λαϊκό Μέτωπο». Ο Τουρτσίνοφ απειλεί για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις ανατολικές περιοχές αν αποτύχει «το ειρηνευτικό σχέδιο», ενώ ο Γιατσενιούκ μιλώντας το Σάββατο σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Κίεβο, για προπαγανδιστικούς λόγους, μίλησε για τον Ρώσο Πρόεδρο ότι «επιχειρεί να επανασυστήσει την ΕΣΣΔ».

Σε αυτό το κλίμα, έγινε το Σαββατοκύριακο παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας (200 φορτηγά) από τη Ρωσία στο Λουγκάνσκ. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας Α.Λισένκο, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή παράνομη, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό ότι υπήρξε συμφωνία Ποροσένκο - Πούτιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ