Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αυξάνεται η πόλωση με αφορμή το δημοψήφισμα για τη Σκοτία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Οσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτέμβρη που θα κρίνει την παραμονή ή την απόσχιση της Σκοτίας από τη Βρετανία, τόσο θα ανάβει ο πόλεμος προπαγάνδας και εντυπώσεων μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων πλευρών διχάζοντας και πολώνοντας το σκοτσέζικο λαό με ψευτοδιλήμματα, αφού και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και ο κλεμμένος πλούτος που παραγάγει ο λαός θα είναι δεδομένος.

Χτες, ένα 24ωρο μετά την κίνηση 130 πολυεθνικών βρετανικών μεγάλων επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων να υποστηρίξουν δημοσίως την παραμονή της Σκοτίας στη Βρετανία γιατί αυτό συμφέρει περισσότερο τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις «θέσεις» εργασίας, περίπου 200 σκοτσέζικοι επιχειρηματικοί όμιλοι υπέγραψαν διακήρυξη υπέρ της ανεξαρτησίας. «Ας μην είμαστε πια "η γαλακτοπαραγωγός αγελάδα" του Λονδίνου» υπογραμμίζουν στη διακήρυξή τους, επικαλούμενοι εμμέσως τις μεγάλες γεωτρήσεις πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα και τα τεράστια κέρδη που προσφέρει στο βρετανικό κράτος, υποστηρίζοντας ότι «ήρθε η ώρα για τη Σκοτία να πετάξει με τα δικά της φτερά ώστε να οικοδομήσει μια πιο δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία».

Δημοσιεύοντας την επιστολή τους στην σκοτσέζικη εφημερίδα «The Herald», οι επιχειρηματίες κάλεσαν τους 4.200.000 ψηφοφόρους που θα κληθούν σε 2,5 βδομάδες στις κάλπες να προτιμήσουν την ανεξαρτησία θεωρώντας ότι αυτή «θα ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά ισχυρά σημεία μας σ' έναν ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο».

Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι επικεφαλής μικρών εταιρειών, αλλά ορισμένοι διευθύνουν μεγάλους ομίλους, όπως ο Μπράιαν Σάουτερ, πρόεδρος της σιδηροδρομικής επιχείρησης Stagecoach, ο μεγιστάνας της μηχανικής Τζιμ Μακόλ, ο διαχειριστής κεφαλαίων Τζορτζ Μάθιουσον, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Royal Bank of Scotland.

Πάντως, αργότερα χτες βράδυ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μετέβη στη Γλασκόβη, για να ενισχύσει το στρατόπεδο του «Οχι» στην ανεξαρτησία και να εγκωμιάσει τη «βρετανική ενιαία αγορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ