Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
40ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πετυχημένες εκδηλώσεις με μεγάλη συμμετοχή

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Σπάρτη, το Σάββατο. Από το απόγευμα ο κόσμος άρχιζε να γεμίζει το πάρκο της Ευαγγελίστριας. Σπαρτιάτες, Σπαρτιάτισσες, αλλά και κόσμος από την ευρύτερη περιοχή, «αγκάλιασαν» το Φεστιβάλ. Θετική εντύπωση προκάλεσαν η διαμόρφωση του Πάρκου από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η έκθεση για τα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ (που στήθηκε και με τη βοήθεια της Λέσχης Φωτογραφίας Σπάρτης), ενώ τα μαθήματα σκακιού από το Σκακιστικό Σύλλογο προσέλκυσαν αρκετούς μαθητές.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συναυλίες από μαθητικό σχήμα του Μουσικού Λυκείου Σπάρτης, τους B.I.T (Brave Iron Tongue), τους ΝΤΑΜΠΑ-ΝΤΟΥΜΠΑ και τους KAZOOR. Ιδιαίτερη στιγμή του ήταν το μαθητικό αφιέρωμα για την πάλη ενάντια στο φασισμό, που είχε στοιχεία από την ιστορία της Λακωνίας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Τάσο Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που μεταξύ άλλων κάλεσε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση γιατί από Σεπτέμβρη έχουμε μπροστά μας τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, τις ομαδικές απολύσεις, την κατάργηση των τριετιών στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, την «αξιολόγηση» στο Δημόσιο, που σημαίνει νέες απολύσεις, τη συνέχιση της φοροεπιδρομής με το ξεκίνημα της καταβολής του ΕΝΦΙΑ παράλληλα με τις δόσεις που ήδη πληρώνουμε, τις ακόμα σοβαρότερες ελλείψεις σε κοινωνικές υποδομές σε Υγεία και Πρόνοια, τα κενά και την υποχρηματοδότηση στην Εκπαίδευση κ.ο.κ. «Από σήμερα κιόλας, από τώρα πρέπει να μπούμε μπροστά για να προχωρήσει η οργάνωση σε κάθε χώρο, να αλλάξουν οι συσχετισμοί, πρέπει να μπουν χιλιάδες ακόμα στον αγώνα, με πρώτους τους νέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.

Σάμος
Σάμος
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με συναυλία από τον Θάνο Μικρούτσικο και την Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ στα πνευστά τους συνόδευε ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

Στο Βαθύ της Σάμου

Πετυχημένες και πολυεπίπεδες ήταν οι εκδηλώσεις που έγιναν στο Βαθύ της Σάμου το Σάββατο, σ' έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο, όπου ξεδιπλωνόταν με φωτογραφίες, αφίσες και ταμπλό, η 40χρονη Ιστορία του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την επίδειξη Kick Boxing από μαθητές της σχολής του Π. Λιάκου. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η συλλογική ερευνητική εργασία των μαθητών του νησιού που πήραν μέρος στο διαγωνισμό της ΚΝΕ, η οποία με αφήγηση και οπτικό υλικό ξεδίπλωσε την Ιστορία της προσφυγιάς στη Σάμο.

Μια σύντομη αναδρομή στο Φεστιβάλ, όπου συναντιούνται οι νέοι, η συλλογικότητα, η πολιτική και ο πολιτισμός έκανε μεταξύ άλλων στο σύντομο χαιρετισμό της η Ρίτα Καρβούνη, εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Παπαθανασίου, στέλεχος της ΚΝΕ, που είπε μεταξύ άλλων: «Είναι ανάγκη σήμερα, σε κάθε χώρο δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές και στα χωριά, στην Εκπαίδευση και στην Κατάρτιση να συγκροτείται, να δυναμώνει μια ευρύτερη πρωτοπορία μαζί με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δημιουργώντας παντού εστίες διεκδίκησης, ανάβοντας παντού τη φλόγα του αγώνα και της αλληλεγγύης. Ο σοσιαλισμός δεν είναι κάποιος μακρινός στόχος. Είναι ανάγκη της εποχής μας. Είναι ώριμο σήμερα ο λαός να ζήσει όπως του αξίζει. Αφέντης στον πλούτο που ο ίδιος παράγει. Συνεχίζουμε για να γίνουμε πιο ικανοί, πιο πολλοί, με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα».

Θήβα
Θήβα
Με τα λόγια του Μπ. Μπρεχτ από τις «Πέντε δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια», μελοποιώντας ποιήματα, το συγκρότημα «Τρικυμία εν υδρία» παρουσίασε μια υποδειγματική μουσική παράσταση, ενάντια στο φασισμό. Στη μελοποίηση, ενορχήστρωση και ηλεκτρική κιθάρα ήταν ο Νίκος Καρβούνης κι ακόμα: Χριστίνα Χαρτζανιώτη (φωνητικά), Μάνος Γαλανής (φωνητικά, μπάσο), Γεωργία Κουρκουμέλη (πλήκτρα), Γιώργος Πασαγιάννης (ντραμς), Γιώργος Αλεξάνδρου (ηλεκτρική κιθάρα), Λεωνίδας Φώτης (ηλεκτρονική μουσική).

Ευχάριστη έκπληξη (εκτός προγράμματος) ήταν η Κατερίνα Δημάκη, που με το μπουζούκι της έπαιξε και τραγούδησε ρεμπέτικα τραγούδια.

Στη Θήβα

Το 40ό Φεστιβάλ πέρασε την περασμένη Παρασκευή και από τη Θήβα, όπου οι εκδηλώσεις έγιναν στο θερινό κινηματογράφο «Σόνια» και περιελάμβαναν βιντεοπροβολή με θέμα «Τα τάγματα ασφαλείας στην Κατοχή και τον Εμφύλιο», βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» από τον Μάκη Μακρή, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με την Αγγελική Λαζάρου.


Σπάρτη
Σπάρτη

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ