Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ»
Με τους ανέργους απλήρωτους ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα

Τα προγράμματα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι στον αντίποδα των αναγκών των εργαζομένων
Τα προγράμματα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι στον αντίποδα των αναγκών των εργαζομένων
Ενα ακόμα πακέτο από προγράμματα προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς σερβίρει η κυβέρνηση με το περιτύλιγμα των μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Τόσο στο πακέτο που εξήγγειλε προχτές η κυβέρνηση, όσο και σε αντίστοιχα που προηγήθηκαν, τα προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» αποτελούν σταθερό συστατικό. Για τη ...συμβολή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, χιλιάδες άνεργοι έχουν σημαντική πείρα.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν άνεργοι που το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν σε ανάλογο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε με αρμόδιο φορέα τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιούλη, έχουν πληρωθεί μόνο ένα μικρό μέρος του επιδόματος που προβλεπόταν για τη συμμετοχή τους, χωρίς να έχουν λάβει καμία ενημέρωση για τους λόγους της καθυστέρησης ή για το πότε θα καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «εργασιακής εμπειρίας» αφορούσε άνεργους επιστήμονες (γεωτεχνικοί, γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, τοπογράφοι μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ά.) και υλοποιήθηκε στις περιφέρειες της χώρας. Σε αυτό συμμετείχαν 409 άνεργοι επιστήμονες, «ωφελούμενοι» όπως ονομάζονται οι άνεργοι που παίρνουν μέρος σε αυτά τα προγράμματα, που εργάστηκαν για 800 ώρες για διάστημα 6,5 περίπου μηνών. Η αμοιβή τους θα ήταν ένα επίδομα ύψους περίπου 4.000 ευρώ, δηλαδή λιγότερο από 5 ευρώ την ώρα, ενώ η ασφαλιστική τους κάλυψη θα περιοριζόταν μόνο έναντι επαγγελματικού κινδύνου. Η πληρωμή τους θα γινόταν σε 3 δόσεις. Στο τέλος του πρώτου 2μήνου θα έπαιρναν το 30%, στο τέλος του δεύτερου 2μήνου το επόμενο 30% και κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος το υπόλοιπο 40%. Παρ' όλα αυτά μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί μόνο την πρώτη δόση, στο τέλος του Απρίλη και από τότε είναι απλήρωτοι. Στο μεταξύ η διάρκεια του προγράμματος έφτασε στο τέλος της, χωρίς να τους έχει δοθεί απάντηση για το πότε θα πληρωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοριοδότηση για το πρόγραμμα πριμοδοτούσε ως 36 μήνες ανεργίας, αλλά και ομάδες όπως οι τρίτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες. Με άλλα λόγια, το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα ήταν η μακροχρόνια ανεργία, με διάρκεια ακόμα και 3 χρόνια, και η εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση. Σε αυτούς τους ανθρώπους καθυστερούν σήμερα να καταβάλουν το «επίδομα» με το οποίο αμείβεται η εξάμηνη δουλειά τους.

Ενα ακόμα πρόβλημα εμφανίστηκε στην εκπνοή του προγράμματος, λίγες βδομάδες πριν τη λήξη του, όταν ο ΟΑΕΔ ενημέρωσε τους ανέργους τηλεφωνικά, αλλά και με επιστολές πως προχωρά σε διακοπή των δελτίων ανεργίας τους, καλώντας τους μάλιστα να προσέλθουν στα κατά τόπους γραφεία για να τους κοινοποιηθεί η διακοπή της κάρτας ανεργίας τους. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των ανέργων, καθώς το πρόγραμμα δεν προέβλεπε ένσημα και ασφάλιση, επομένως θα έπρεπε να διατηρήσουν την κάρτα ανεργίας τους, χωρίς το διάστημα της ανεργίας να μηδενιστεί. Στις διαμαρτυρίες τους έγιναν μάλιστα μπαλάκι ανάμεσα σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΟΑΕΔ, με τον έναν οργανισμό να ρίχνει την ευθύνη στον άλλο, και μόνο μετά από τις αντιδράσεις και τις δεκάδες ενστάσεις στον ΟΑΕΔ τέθηκαν ξανά σε ισχύ οι κάρτες ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φτηνή εργατική δύναμη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα(2013-12-13 00:00:00.0)
Ενοχλείται από τον αγώνα των εργαζομένων(2012-12-25 00:00:00.0)
Στην κοροϊδία ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΨΗΦΟ ενίσχυσης του ΚΚΕ(2007-08-22 00:00:00.0)
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δημιουργούν και συγκαλύπτουν την ανεργία(2006-08-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ