Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Εφαρμόζουν την κυβερνητική βαρβαρότητα των περικοπών

Σε κέντρα εφαρμογής της κυβερνητικής βαρβαρότητας απέναντι στους χρονίως πάσχοντες και τους αναπήρους έχουν μετατραπεί τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) καθώς καθημερινά επιδίδονται σε απίστευτες εκτιμήσεις όσον αφορά τα ποσοστά αναπηρίας, που εξασφάλιζαν συντάξεις, υγειονομική κάλυψη και κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους αναπήρους.

Σήμερα, ο «Ρ» φέρνει τρεις κραυγαλέες περιπτώσεις εκτίμησης της αναπηρίας που στην κυριολεξία προσβάλλουν την κοινή λογική.

  • Ο Β. Κ., 60 χρόνων σήμερα, ήταν φούρναρης και ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ. Λόγω σοβαρών προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη έκανε σπονδυλοδεσία και του αποδόθηκε ποσοστό αναπηρίας, τουλάχιστον, 67%. Ετσι, πήρε αναπηρική σύνταξη. Το 2013 επανεξετάστηκε απ' την πρωτοβάθμια επιτροπή, η οποία του απέδωσε ποσοστό αναπηρίας 62%, χάνοντας πια την αναπηρική σύνταξη και την υγειονομική κάλυψη. Προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία του απέδωσε ποσοστό αναπηρίας 35%. Μετά από παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) στη Διοικητική Επιτροπή Συντάξεων του ΟΑΕΕ, η περίπτωση παραπέμφθηκε ξανά - ως απαράδεκτη - στα ΚΕΠΑ για επανεκτίμηση. Και η επανεκτίμηση είναι ότι παραμένει ως ποσοστό αναπηρίας το 30%. Δηλαδή, τα μέλη της επιτροπής που εξέτασαν έναν άνθρωπο που περπατά με δυσκολία έκριναν ότι μπορεί να γίνει ξανά φούρναρης!
  • Η Ε. Γ., 60 χρόνων σήμερα, είχε ένα μικρομάγαζο και ήταν ασφαλισμένη στον ΟΑΕΕ. Πριν από πέντε χρόνια χειρουργήθηκε για καρκίνο του παχέος εντέρου, της αποδόθηκε ποσοστό αναπηρίας 67% και πήρε αναπηρική σύνταξη. Μέσα απ' τις διαδικασίες των επανεξετάσεων στα ΚΕΠΑ η δευτεροβάθμια επιτροπή αποφάνθηκε ότι το ποσοστό αναπηρίας είναι 50%, χάνοντας έτσι τη σύνταξη και την υγειονομική κάλυψη. Δηλαδή, μια γυναίκα μετά τον πενταετή πόλεμο ενάντια στον καρκίνο, για να αποκτήσει εισόδημα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, πρέπει να ανοίξει ξανά μικρομάγαζο και μάλιστα μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης.
  • Ο Σ. Σ., 66 χρόνων, είναι δημοσιογράφος και το 2010 πήρε σύνταξη γήρατος. Ομως, απ' το 2010 του είχε αποδοθεί ποσοστό αναπηρίας 67% λόγω πολλών παθήσεων (εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, διαβήτης και εκφυλιστική σπονδυλοαρθρίτιδα). Από τότε είχε τις σχετικές φορολογικές ελαφρύνσεις και μειωμένα εισιτήρια. Στην τελευταία επανεξέτασή του απ' την πρωτοβάθμια επιτροπή στα ΚΕΠΑ του αποδόθηκε ποσοστό αναπηρίας 60%, στερώντας του έτσι τις ελαφρύνσεις που είχε μέχρι τώρα.
Αμείλικτα ερωτήματα της ΣΕΑΑΝ

«Οι τελευταίες αποφάσεις, όπως χιλιάδες άλλες, εντάσσονται στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μαζικές περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις, στα επιδόματα και στις παροχές στα ΑμΕΑ, όμως οι υπεύθυνοι, κυβέρνηση, διοίκηση του ΙΚΑ, διεύθυνση ΚΕΠΑ, οφείλουν να δώσουν απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ.

Τα ερωτήματα που θέτει η ΣΕΑΑΝ είναι:

-- Πώς δύο ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας που ήταν αδιαμφισβήτητα και γι' αυτό έπαιρναν αναπηρική σύνταξη, θα μπορέσουν σήμερα στα 60 χρόνια τους να ξανανοίξουν τα μαγαζιά τους με δεδομένα τα συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας που έχουν, αλλά και την κρίση και τον ανταγωνισμό, που αναγκάζουν χιλιάδες επαγγελματίες να κλείνουν τα μαγαζιά τους και χωρίς να έχουν προβλήματα υγείας;

-- Υπάρχει κατεύθυνση να μειωθούν συντάξεις αναπηρίας του ΟΑΕΕ, όπως έχει καταγγελθεί και δεν έχουν διαψεύσει;

-- Ισχύει ότι έχει δοθεί κατεύθυνση στα μέλη των επιτροπών ότι δεν πρέπει στον υπολογισμό του ποσοστού της αναπηρίας να συνυπολογίζεται και η ασφαλιστική ικανότητα του ασφαλισμένου; Δηλαδή, να δίνουν ποσοστό αναπηρίας χωρίς να υπολογίζεται αν ο ασφαλισμένος μπορεί να συνεχίσει να κάνει το επάγγελμά του με δεδομένα τη φύση της αναπηρίας και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Εδώ να σημειωθεί ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει για την ασφαλιστική ικανότητα και είναι βασικό θεμελιακό στοιχείο της ασφαλιστικής κάλυψης του εργαζόμενου. Στην περίπτωση του φούρναρη, του Β. Κ., ακόμη και να μπορέσει να ανοίξει τον φούρνο θα μπορέσει να δουλέψει με δεδομένα τα προβλήματα της αστάθειας και τα λειτουργικά προβλήματα στον αυχένα που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν;

-- Εφόσον τα ΚΕΠΑ είναι επίσημα κρατικές υγειονομικές επιτροπές, γιατί τις αποφάσεις τις υπογράφει μόνο η διευθύντρια των ΚΕΠΑ, κα Νιαρχάκου, και όχι τα μέλη των επιτροπών; Τι εννοούσε η κα Νιαρχάκου όταν ενημέρωνε - και απαντούσε - τους εκπροσώπους των διαδηλωτών στις 31/7/14 ότι δεν μπορεί να δώσει τις αποφάσεις αφού πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές; Τι προσαρμογές μπορεί να γίνουν αφού οι επιτροπές συνεδριάζουν άπαξ με τη συγκεκριμένη σύνθεση μόνο τη συγκεκριμένη μέρα;

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα δεν βλέπει τα παραπάνω ως κεραυνό εν αιθρία. Ξέρουμε πού το πάνε. Εχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη των αγώνων που έρχονται».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στερούν τη σύνταξη από ακρωτηριασμένο μεταλλεργάτη(2017-02-09 00:00:00.0)
Στη μέγγενη των περικοπών οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους(2016-08-06 00:00:00.0)
Νέα παρέμβαση για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ(2014-07-18 00:00:00.0)
Κινητοποίηση στη διοίκηση του ΙΚΑ(2012-03-14 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας χτες(2012-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ