Τρίτη 15 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΣΩΣ ΚΑΤΡΑΚΗ
Αμεσος κίνδυνος για ένα ανεκτίμητης αξίας έργο

Την προστασία του ζήτησαν δεκάδες επισκέπτες στην εκδήλωση που οργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ στο Αιτωλικό

Ο χώρος του Μουσείου παραπέμπει σε εγκατάλειψη
Ο χώρος του Μουσείου παραπέμπει σε εγκατάλειψη
Με επιτυχία έγινε η επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της σπουδαίας χαράκτριας και αγωνίστριας. Δεκάδες φίλοι και σύντροφοι, που πήγαν με πούλμαν από την Αθήνα, αλλά και από διάφορες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, ήρθαν σε άμεση επαφή με το έργο της σπουδαίας χαράκτριας, αλλά και απόκτησαν άμεση γνώση για τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν αυτό το έργο. Το Μουσείο φιλοξενεί το σύνολο του έργου της Βάσως Κατράκη, έργο πρωτοποριακό, που είναι αντανάκλαση μιας πλούσιας, σε αγώνες και εμπειρίες, ζωής και αποτελείται από περίπου τετρακόσια έργα και μήτρες. Φιλοξενούνται, επίσης, το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της, τα αρχεία της και μεγάλο μέρος φωτογραφικού υλικού.

Ολο αυτό το υλικό, όμως, είναι εγκαταλειμμένο, το Μουσείο κλειστό, ενώ παράλληλα κυκλοφορούν ήδη σενάρια για «αξιοποίησή» του με ιδιωτικοοικονομικούς όρους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Η πρωτοβουλία του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ γι' αυτή την οργανωμένη επίσκεψη στο Μουσείο της Βάσως Κατράκη από τη μια γνωρίζει στους φίλους και επισκέπτες αυτό το τεράστιο έργο της κομμουνίστριας χαράκτριας, από την άλλη διατυπώνει το αίτημα να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να μπορέσει αυτό το τεράστιο έργο να παρουσιάζεται σε συνθήκες προστασίας του. Οι εικόνες εγκατάλειψης που αποτυπώθηκαν και από το φωτογραφικό φακό του "Ριζοσπάστη" είναι χαρακτηριστικές. Το έργο της Βάσως Κατράκη, 100 χρόνια από τη γέννησή της, πρέπει να γίνει γνωστό ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Δεσμευόμαστε σαν ΚΚΕ να διεκδικήσουμε άμεσα μέτρα προστασίας του καλλιτεχνικού έργου της μεγάλης ζωγράφου και χαράκτριας, αποκαθιστώντας τη χρόνια εγκατάλειψη που υπάρχει, διεκδικώντας στην Περιφέρεια, στο δήμο, στη Βουλή, στο υπουργείο Πολιτισμού ώστε να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι για να μπορέσει αυτό το τεράστιο έργο να παρουσιάζεται σε συνθήκες ασφάλειας, αλλά και καλύτερης επαφής με τους επισκέπτες του».


Στο σύνολό τους τα έργα είναι απροσπέλαστα στο ευρύ κοινό
Στο σύνολό τους τα έργα είναι απροσπέλαστα στο ευρύ κοινό

Από την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου
Από την ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ