Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν αύριο για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα (10.30 π.μ., πλατεία Καπνικαρέας), Θεσσαλονίκη (10 π.μ., πεζόδρομος Αριστοτέλους - Τσιμισκή) και αλλού

Από παλιότερη συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από παλιότερη συγκέντρωση των εμποροϋπαλλήλων στη Θεσσαλονίκη
Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στο Εμπόριο και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν, αύριο Κυριακή 13 Ιούλη, καλούν τους εργαζόμενους στο Εμπόριο οι ταξικές δυνάμεις. Η απεργία, την οποία κήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου, είναι απάντηση στην απόφαση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το άνοιγμα όλων των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε εννιά τουριστικές περιοχές, με στόχο από το 2015 το μέτρο να γενικευτεί σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση και στη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καπνικαρέας. Στη συγκέντρωση καλεί, επίσης, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο, Αριστοτέλους και Τσιμισκή.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων, Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας, σημειώνουν: «Τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Η μεγάλη ανεργία, οι τσεκουρωμένοι μισθοί, η απληρωσιά είναι όσα εμποδίζουν τους εργαζόμενους σήμερα για να καλύψουν τις ανάγκες τους και όχι οι επιπλέον ώρες και μέρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Τα δύο σωματεία που συνυπογράφουμε την ανακοίνωση θεωρούμε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να εκφραστεί μαζική και οργανωμένη καταδίκη της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλεμπόρων στον κλάδο. Εγγύηση για την απόκρουση της εξελισσόμενης επίθεσης είναι η πλήρης εναντίωση με τα μονοπώλια, η απόρριψη της λογικής της ανταγωνιστικότητας, των συνεχών παραχωρήσεων υπέρ των μεγαλεμπόρων στο όνομα του μικρότερου κακού.

Για τους παραπάνω λόγους, ασκούμε δριμεία κριτική στις οργανώσεις των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΟΙΥΕ, και της λεγόμενης "Συμμαχίας για τη Κυριακή". Η αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση δεν είναι από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων καθώς γίνεται στο όνομα της προώθησης της ανταγωνιστικότητας, ενώ έχουν ήδη μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες για την απελευθέρωση του ωραρίου. Επί της ουσίας δε διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, εφόσον οι παραπάνω εργοδοτικές ενώσεις έχουν ήδη βάλει την υπογραφή τους σε ανάλογες αποφάσεις, ενώ η ΟΙΥΕ έχει συμφωνήσει και υπογράψει την απελευθέρωση του ωραρίου από το 1997.

Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι να πάρει σάρκα και οστά η κοινή συμπόρευση και δράση όσων πραγματικά πλήττονται από τα μονοπώλια και την πολιτική που τα υπηρετεί. Η συγκρότηση μιας τέτοιας συμμαχίας στον κλάδο είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση των αναγκών και της ζωής των χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων έμπορων».

Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι τις 20 Ιούλη το δεκαήμερο Δράσης που διοργανώνουν τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, με κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Τα σωματεία της Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας στις 17 Ιούλη για τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς και των συνθηκών εργασίας στο Εμπόριο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ